Mi
Мила, аз не съм лекар, но зная че СПКЯ е състояние /съвкупност от симптоми/ и само по графика предположих че има проблем с овулацията./малко съм ядосана на лекарят ти/.
За да се докаже СПКЯ се правят доста изследвания:
Хормони -ЛХ,ФСХ и Е2 - дали ще има О. и дали всичко е наред с МЦ.
Тестостерон и Пролактин - може един от тях да е извън норма и това оказва влияние на О./подтискат овулацията/
Инсулин
ДХЕА-С
Андростендион
SHBG
Вярно е, че едно от нещата, които се препоръчват при СПКЯ е стимулацията, но преди това трябва да се види каква е причината или поне да се опита да се открие./Защото може да има неизяснени причини за СПКЯ/
Преди да се направи стимулация е задължително да се направи спермограма и изследване на проходимост на тръбите.
Освен това, мисля че стимулацията е по-добре да бъде със инсеминация - по-сигурно е че ще стане.Особено в твоят случай- лекарят трябва да ти осигури максимален шанс.
Стимулации на яйчниците могат да се правят не повече от 6 пъти в живота на жената.
И най-образно казано това си е едно форсиране на яйчниците да овулират.
За лекарят ти - след като има два фоликула по 1.5 см - според мен няма да има О. Може да направиш тест на О и той може да бъде (+) защото сега нивата на ЛХ при теб са по-големи.
Това че теста е (+) неозначава че ще има О. / среща се при СПКЯ/
За овулацията:
нормално е да се образува само 1 доминантен фоликул - другото не е нормално
-расте с 1-2мм на ден, като в дните преди О. може и по 2-3мм на ден
-този фоликул когато стане 18 мм вече има годна за оплождане яйцеклетка.
- готов е за О. когато достигне 18-25 мм, 27-28 максимум да е.
Колкото по-голям става, толкова вероятността да се превърне в задържан фоликул/ЛУФ/ е по-голяма, или в киста.
Консултирай се и с друг лекар.