Дениз, виж тук една бременна такава графика.
Лали, ето как разсъждавам аз по тази графика:
От 6 до 9 ден на МЦ започва понижение на БТ, което говори, че нивото на Естрогените се увеличава.
Тези два дни с по-висока БТ /13 и 14 / за мен не са нищо особено, защото разликата от ФФ аз приемам за 36.7/това го правя механично-36,9 и 36.5 -средно аритметично 36.7...това не го приемам за покачване на БТ...т.е за мен БТ е ниска- няма покачване.
Спад-а на БТ /влагам съдържание -най-ниската стойност на БТ/е на 17 ден - 36.45 и след него, ако БТ се повиши над 36.7 вероятно ще има О./при 36.8-36.9
според мен ще е О./.
Вярно е, че има 2 ниски стойности на БТ на 10 и на 17 ден и разликата е само 0,5 градуса, но аз не ги разглеждам като отделни стойности. За мен графиката прави едно 'вдлъбване' /като парабола, почти/ от 7 до 23 ден и за спад на БТ приемам 17 ден. Задължително след това трябва да има покачване на БТ, което да е повече от средното през ФФ.
А и зная, че след този спад /37 часа след него/ трябва да настъпи О.
Т.е до тогава БТ трябва да започне да се покачва.
Незная дали съм обяснила правилно как мисля, когато разглеждам графика - гледам я като цяло, а не отделни стойности.
Вярно е, че Естрогените понижават БТ, но преди О. се отдялят макар и малки количества Прогестерон. Ако естрогените не са достатъчни за да се образува спад/много ниска стойност на БТ/ и ако има малко повечко Прогестерон....то тогава може изобщо да няма спад на БТ/ тази парабола с най-ниска точка-спад-а на БТ/.
А и от както ми пусна 'мухата' се тормозя на тази тема/което ми харесва
/.
Четох,че естрогена има отношение към т.н Пулсативен хар-тер на невроендокринният контрол на МЦ.
Най-общо казано Естрадиола има участие в пулсиращият хар-тер на функцията на ХХС/хипоталамо-хипофизарната с-ма/.
Е2 контролира гонадотропната секреция и действа директно в/у хипофизата - в резултат имаме ритмично пулсативно освобождаване на Гонадотриопин-рилизинг хормони/Гн/РХ/.
Ако го няма този пулсативен характер на освобождаване на Гн/РХ се нарушава МЦ...та мисълта ми е и Е2 ли се освобождава така????
Зная, че хормоните си имат денонощен пик в отделянето/ например пика на плазменият пролактин е между 1 и 4 часа сутринта, ако през другото время на деня е 1 единица, тогава е 4 единици, т.е 4 пъти по-висок/. Незная как стои въпроса с Е2.
След като за нормалната дейност на хипофизата се изисква пулсативно, на определени интервали стимулиране с хипоталамични рилизинг хормони - как се отделя Е2 от яйчника???? На какви интервали и в какви количетсва и оказва ли това влияние на БТ???
Ако има проблем с яйчника - повече Е2 ли се отделя за да се отдели повече ФСХ...Така че Лали малко ми е трудно и има доста неща които незная
От графиките , които изобразяват Динамиката на хормоните в МЦ виждам, че за разлика от Прогестерона, който се повишава и намалява плавно, Естрогените имат права, която макар и да показва покачване, то не е с плавна а с начупена линия /зиг-заговидна/.
Така, че Лали , доста е сложно ...а и става още по сложно.