Поличка, проблемът е, че лекарите предпочитат секцио и предизвикано раждане за собствено удобство. Аз много се интересувах от темата, тъй като лекарят, при който бях избрала да раждам, щеше да излиза в отпуск и имах "краен срок" да раждам при него. Когато става въпрос за преносване, нещата са съвсем различни, но при теб не е това случая. Раждането е сложен процес и някои лекари дори препоръчват секциото да се прави, когато започнат контракциите - защото в този момент бебето и организмът на майката са готови за това събитие.
Предизвикването става с вливане на окситоцин, който предизвиква и/или усилва контракциите. За да започне това предизвикване обаче разкритието ти трябва да е минимум 3 см (т.е. нещата все пак да са тръгнали лека-полека към раждане). Въпреки това, гаранция за успех няма. Освен това окситоцинът създава значително по-силни контракции от нормалните и, когато тялото ти не е подготвено за този процес, под влиянието на медикаментите нещата се случват по-бързо и агресивно, съответно - травмите са по-сериозни, по-често се налагат епизиотомии и т.н.
Разбира се, епидуралната упойка те спасява от болките в момента - аз съм голям поддръжник на обезболеното раждане, раждах така и горещо препоръчвам на всеки да се възползва. Но все пак възстановяването не е за пренебрегване. Вече за възстановяването след секцио и въобще за и против този тип раждане, можеш да си четеш в другата тема.
Това е личното ми мнение, аз не бих се съгласила да ми предизвикват раждането, защото не им се занимава с мен по празниците. Все пак безопасността на бебето и твоята лична са приоритет номер 1, си мисля.
Поздрави и късмет!