Привет, Рresiana
Не съм Денис (съответно са по-малко и познанията ми, и опитът в разчитането на температурни графики), но ще си позволя да споделя за т.нар. '3 върху 6' правило. На този принцип се основават сайтовете с овулационни календари определящи автоматично най-фертилните дни и/или денят на евентуална овулация..
За да се определи денят с настъпване на овулацията, е необходимо да са на лице няколко условия:
- в три последователни дни от МЦ, измерената Т трябва да е по-висока от линията образувана от най-високите температурни стойности през последните 6 дни на ФФ (coverline).
- покачването на Т през тези 3 дни трябва да е с разлика не-повече от 0,1°C един от друг и с най-малко 0,2°C над Т на cover-линията.
- при къса ФФ, първите 4 дни с менструално кървене не се взимат впредвид.
Разбира се, в ежедневието температурните графики рядко са като 'по учебник' и именно затова не се разчитат лесно и от пръв поглед, а денят на О. бива определян по-успешно и точно, едва когато О. е отминала преди няколко дни.. Овулационните тестове би трябвало да помагат повечко и навременно, но.. и това понякога не е лесно.
Според мен, О. предстои съвсем скоро - днес-утре. Освен.. ако Т не се завиши много, което би могло да наведе на мисълта, че е била на 13-я ден.