Сигурно се шегуваш? Вие да не си въобразявате, че държавния бюджет се формира само от данъците и осигуровките на средния гражданин? Моля ви се, стига вече с тия наши пари. Дайте ся като плащаме 10% ДОД и някакви мижави здравни осигуровки, да ни се полага всичко безплатно. Все гледате на Запад, ама имате ли идея там, на Запад какви зверски данъци и осигуровки плащат? Не говоря само като абсолютна стойност, а и като процент от заплатите им. Верно, за нашия стандарт дори и мижавите ни вноски са ни високи, защото заплатите са ниски. Но цените на медицинските услуги не са съобразени с доходите ни, за жалост. Те си струват еди-колко и никой не го интересува еди-кой-си каква заплата взимал. Та в този смисъл, тоя лаф "това са нашите пари" не е много верен. Да не говорим пък, че от Фонда могат да се възползват и граждани, които НЕ СА здрвноосигурени, което обикновено значи, че и данъци не плащат, поне към момента. Да сметнем само една проста сметчица - 3 процедури са 15 000 лв. Колко време трябва да внася семейството ви във Фонд ОЗМ, за да ги събере. Ще кажете, ма ние внасяме цял живот. Мдааа, ама после ще искаме и високо майчинство, което също се изплаща от тоя фонд ОЗМ, ами ако се разболеем, не дай боже - болничните и те от там. Ами ако не дай боже па се наложи някоя операция или скъпо лечение - пак от тоя Фонд ОЗМ. Я сега пак да сметнем? Данъците хич и не ги слагайте в сметката, щото те са друго перо. Фонд АР е към МЗ. МЗ си има бюджет, от който се отпускат тия средства. Да, бюджета на МЗ се формира от държавния бюджет, който пък се формира и от данъците. Ама като се разпределят по всички пера, остават някакви си части.
Та какво искам да кажа - парите не растат по дърветата. Трябва да сме благодарни, че в условия на световна финансова криза и фалити на цели държави, при закриване на цели болници у нас и криза в здравеопазването, все пак се отпускат пари и за нас. Не че не сме важни, напротив, но в условия на криза, всички знаем, че остават само най-най-важните плащания.
Извинете за дългия пост. В някои икономически формулировки по-горе може и да имам грешка, за което се извинявам. Стефи е финансист, сигурна съм, че ще ме поправи, ако съм сбъркала някъде.
Хубава вечер!