0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Дайте инфо
« -: Октомври 28, 2010, 11:14:54 am »
Здравейте,

моля за съвет, помощ, насока ... вече не знам какво да мисля и правя. Извинявам се предварително, че е толкова дълго..
От началото на тази година започнахме опити за бебче. Още през първите месеци започнаха промените в цикъла ми, ту ми подраняваше, ту ми закъсняваше с 1-2 дена.
През юли месец отидох на гинеколог (с направление) защото кървенето беше станало много оскъдно и с променена кръв (рядка, яркочервена) и това за 1 максимум 2 дена, а през следващите 2-3 дни слабо течение или само зацапване, плюс постоянно гадене и замаяност. Тъй като 7 месеца няма резултат реших да не чакам още, а да проверя на какво се дължи това. Знам, че трябва да се чака 1 година, но вече съм на 29 и времето тече все по-бързо...
На прегледа с ехограф лекарката каза, че имала 'съмнения' за миомни възли (ехографър и не бил мнгоо добър) и ме прати при ендокринолог и на изследвания на хомроните.
Направих ги... Ендокриноложката не намери хормонална причина за стерилитет и конастатира, че хормоните ми били наред. Бях чела, че Tsh трябва да е около 1.5, а моето е 2,85. ... Предписа ми само Bromcriptin заради леко завишен  Prolactin,  но гинеколожката каза да не го пия за сега и да направя изследване на Progesteron (не успях заради семейни причини да отида в определеените дни). Спермограма също правихме и резултатите са ОТЛИЧНИ.
Продължихме с опитите... Все още нищо.
За капак последните цикли са 25, 25, а този 24 дена 8O, а и болките по време на менструацията са доста силни (до сега не съм имала).
Та молбата ми е да ме посъветвате към кого мога да се насоча във Варна - гинеколог, специалист по стерилитет, какви изследвания да правя?

Re: Дайте инфо
« Отговор #1 -: Октомври 28, 2010, 11:34:34 am »
atsan, здравей  :)

За това, че не си чакала да мине 1 година от опитите няма проблем, на жени по принцип над 30год им се препоръчва още след 6-я месец да посетят специалист.

Много важен въпрос е къде правихте спермограмата? Ако е в обикновена лаборатория, а не в някоя от клиниките по стерилитет във Варна ( защото говориш за тук :wink: ), не може да й се има доверие. Повечето обикновени лаборатории не спазват нужните критерии при извършването на спремалния анализ.

Споменаваш за хормони, какви точно (освен пролактина и ТСХ)?
Кой гинеколог те насочи при ендокринолог и изрази съмнение за миома?

Във Варна има 4 специализирани клиники, моето мнение е че в която и да отидеш за първоначалните изследвания и прегледи, няма да сбъркаш.

Относно изследванията - важно е дали си направила всички полови хормони, спермограма в специализирана клиника и вече след консултация със специалист по репродуктивна медицина следват цветна снимка и проследяване на овулацията (което мисля, че е подходящо в твоя случай щом се оплакваш от скъсяване на цикъла).

Мисля, че това е на пръво време :wink:
Ето линк където има кородинатите на клиниките във Варна.
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=167&Itemid=52
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #2 -: Октомври 28, 2010, 11:57:15 am »
Да допълня мнението на Радостинка, че е добре още да се пусне:
- микробиология;
- хламидия - кръвен тест;
- цитонамазка.

Има и разни гадинки като:
- микоплазми;
- уреаплазми,
но според мен си струва само в Геника да се изследват (ДНК тест). Аз във Варна така и не разбрах къде могат да се изследват тези гадинки по другият метод - култивиране.

т.е. виж как стоят нещата с гадинките :)
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*
« Отговор #3 -: Октомври 28, 2010, 12:09:58 pm »
Направи си тест за ХЛАМИДИЯ.При мен това беще причинило промени в цикъла,а в последствие и други неща без да имам никакви симптоми  :(
Успех!
*
« Отговор #4 -: Октомври 28, 2010, 12:23:03 pm »
Спермограмата е правена в Център за Асистирана Репродуктивност (в сградата на АГ).
Относно изследваните хормони:
FT4, TSH, Prolactin, LH, FSH, Estradiol, Testosteron, Anti TPO, DHEA-S, Андростендион, Ig A и Ig G.
Гинеколожката беше Р. Йорданова, която ме насочи към ендокринолог Сарджева.
А в карая на миналата година ходих на преглед с цел проверка дали всичко е наред преди да започнем с опитите при Станева и тогава тя ми предписа Lactobor  и ми каза да пия Неофолик и Калций. Мнението и беше, че всичко е наред, но на амбулаторния лист в диагнозата е посочила ОСТЪР САЛПИНГИТ и ООФОРИТ.
Исках съвет от вас момичета, за да не се окаже, че обикновен гинеколог не може да открие проблемът и пак да чакаме следващите опити да са положителни.
« Отговор #5 -: Октомври 28, 2010, 12:41:42 pm »
Обикновения АГ съмо може да направи изследванията за различните полови предавани инфекции, микробиологиите, както примерно кръвно изследване за хламидия, затова не ги споменах по-горе. Има лекари, които поне за това си знаят
(разбира се, че има и много некадърни, но това е друга тема).

Астан, спермограмата ви е на правена на точното място :)
Изследвала си всички необходими хормони, а и си посетила свестен ендогкринолог :)

Оставати на този етап една цветна снимка за проходимост на тръбите, което май обикновен АГ не може да направи.
И съотвенто проследяване на овулацията с ултразвук, но това вече препоръчвам да е при специалист :)

П.П. От къде дойдоха тези съмнения за салпингин и оофорит? До колкото знам това май беше възпаление на малкия таз или нещо такова, а то не е за пренепрегване.
« Последна редакция: Октомври 28, 2010, 12:45:54 pm от radosttinka »
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #6 -: Октомври 28, 2010, 12:46:54 pm »
На всяка цена направи хламидиян и при мен диагнозата е салпингит и оофорит,само че хроничен и двустранен ,всичко причинено от хламидия,хормоните са ми наред.Не казвам че е същото,но като знам как ме беше яд че не разбрах по-рано..
*
« Отговор #7 -: Октомври 28, 2010, 14:04:32 pm »

П.П. От къде дойдоха тези съмнения за салпингин и оофорит? До колкото знам това май беше възпаление на малкия таз или нещо такова, а то не е за пренепрегване.

Както писах това е резултата от прегледа преди да започнем опитите, тогава нямах оплаквания, просто исках да съм наясно със положениетооще преди да сме се "хванали на хорото". Тогава бях толкова щастлива, когато лекарката каза, че всичко е наред, и честно да си кажа изобщо не бях гледала какво пише. Сега вече когато събрах всички документи погледнах и този и вече се притесних... :?
*
« Отговор #8 -: Октомври 28, 2010, 14:05:54 pm »
На всяка цена направи хламидиян и при мен диагнозата е салпингит и оофорит,само че хроничен и двустранен ,всичко причинено от хламидия,хормоните са ми наред.Не казвам че е същото,но като знам как ме беше яд че не разбрах по-рано..

Изследванията за Ig A и Ig G доколкото съм запозната са за хламидия, но те са отрицателни.
« Отговор #9 -: Октомври 28, 2010, 14:11:54 pm »
Моето мнение е че няма нищо по-сигурно от посещението при специалист по репродуктивна медицина.

Ако наистина си притеснена и искаш да си сигурна в състоянието си запиши си час в някоя от клиниките.

Иначе искам да ти кажа, че си голяма късметлийка  :) - случила си на читаво АГ, щом си направила поне хормоните и хламидия и спермограма.

*
« Отговор #10 -: Октомври 28, 2010, 14:41:11 pm »

Иначе искам да ти кажа, че си голяма късметлийка  :) - случила си на читаво АГ, щом си направила поне хормоните и хламидия и спермограма.

В смисъл, че АГ ги е назначил всички - да.
Само дето не успях да си пусна Progesterona, и предполагам сега ще трябва всички отново да изследвам и пак да платя 150-160, а това си е голяма сума (поне за мен :)).
А за СГ - наистина съм късметлиика, но с мъжа ми. Той сам беше инициатор и поиска да я пуснем за успокоение. :wink:
*
« Отговор #11 -: Октомври 28, 2010, 16:01:55 pm »
И моят съвет е да се обърнеш към специализирана клиника по стерилитет. Имаш част от необходимите изследвания, вземи ги непременно с теб при първият преглед. Някои момичета се стряскат, че отивайки в клиника по стерилитет веднага ще им назначат инвитро, но не е така. Поне ще те погледнат, предполагам на по-качествен ехограф и ще разбереш дали "съмненията" за миомните възли ще се потвърдят. Ще ти назначат и цветна снимка. А микробиология,изследване за хламидия и цитонамазка са добре да ги пуснеш колкото е възможно по-скоро и също да са ти готови за прегледа.
Имам вече две ангелчета на небето