Момичета, ничия вяра не оспорвам, нито пък съм имала подобно намерение. Все пак темата не е за вяра, религия и църковен канон, а за обичаи. Нека не смесваме нещата - обичаите по правило са фолклорна традиция, обикновено прикачена към църковния канон, а не произтичаща от същия. В този ред на мисли споделих мнението си, доколко е разумно много малко бебе да бъде изложено на допълнителен /освен регулярния/ риск от зараза, само и само да се спази традицията. НО съм съгласна напълно с това, че ако майката изпитва вътрешна потребност, дълбока вяра и убеденост, че така трябва да постъпи - нека го направи. Само че, ако наистина
майката го иска и вярва в това, а не поради натиск от родата, понеже "така се правело" и от сорта...
Самата жена е считана за грешната в Библията (или поне в 4те признати евангелия) и по презумция тя носи злото. Чистата молитва се взима от майката, за да опрости нея от акта на зачатието.
Отново без идеята да оспорвам нечия вяра и разбирания - намирам точно тази библейска теза, за меко казано противна и манипулативна
В исторически аспект, си има обективни причини, точно това да бъде пробутвано през вековете... Но ако в днешно време има родилка, която
искрено вярва, че трябва да бъде "пречистена от порока на зачатието" - лично аз бих се усъмнила в здравия й разум. Ако ходи да й припее попа, ей така за адета, традицията и за "застраховка" - ОК. Наистина това си е въпрос на лична преценка вече.
Всякакви приказки, все едно от кого идват в посока, че аз съм грешна защото съм заченала и родила дете и поради това се нуждая от някакъв вид опрощение...просто ме вбесяват до степен, да ме избива на физическа агресия
В предхристиянските общества, е било точно обратното - жената, майката, тази която ражда живот е била издигана в култ, като символ на плодовитостта, новото начало, способността й да ражда, е била приемана за "чудото на чудесата" и то съвсем основателно мисля. После някакви "хитреци" му намерили колая видиш ли, да контролират хората, чрез набиване на чувство за вина по всякакви поводи и така от 2000 години насам...
Така като гледам, въпреки че съм кръстена православна християнка...май дълбоко в себе си съм един убеден езичник
Калцуните са чудесна идея. Откъде се купуват? Има ли в аптеките?