Аз пък изобщо не схващам за какви обичаи и традиции, като описаните дотук говорим през 2010 година? Особено в точно този форум, където повечето жени стават майки, след сериозна лекарска намеса и години ходене по кабинети и болници... И изведнъж - църкви, питки, чинки, стринки, молитви, алабализми
Всички тези неща са толкова важни за "здравето, щастието и успешния старт в живота" на бебето, колкото има файда от клеченето над къртичнина по пълнолуние, или сядането върху зелка с цел забременяване. Е, виж да натресеш 10 човека при едно кърмаче да му дишат, да го пипат и да му вдигат шум на главата, ако не да го разболеят, поне ще го изнервят достатъчно, че да си изкарате едни 24 часа в безсъние и рев. Примерно.
Естествено - всеки е свободен да спазва всякакви традиции и ритуали, ако лично на него му харесват и вижда някакъв смисъл в тях, ама и аз като Сикс считам, че подобни дивотии да се налагат на родителите от роднини е меко казано неприемливо.
А и съм съгласна с Викето - "традициите не са това, което бяха", та за какви "традиции" говорим точно? За въпросната питка разбрах, че се разчупвала над главата на бебето от две МОМИ, като под моми се разбира неомъжени, девствени и "чисти". Значи трябва да са момиченца до 13 години, че да отговарят на това условие, като знам какво е положението към момента по този параграф.
За изцепките с греха, молитвите и пр. - няма да коментирам, че нали бременните жени не бивало да се нервират