0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Да направя ли лапароскопия?
« -: Май 19, 2006, 16:13:04 pm »
Здравейте момичета, пиша ви защото съм ужасно изплашена и не знам как да постъпя.
Моят проблем е че не мога да забременея вече две години. Правих всякакви изследвания както си трябва - микробиология, хормони, спермограма вкл. и наличие на овулация - и всичко беше нормално докато не си направих снимка на тръбите, от която стана ясно че едната е напълно непроходима, освен това лекарят ми вижда някакъв полип от външната страна на матката ми.
Та след всичко това моят доктор ми предписа да направя лапароскопия, защото се съмнява за ендометриоза. Но аз се страхувам ужасно. Някоя от вас знае ли какво може да се случи ако случайно забременея и не обърна внимание на ендометриозата(ако въобще има такава), защото аз все си мисля че в следствие на снимката от течноста която вкарват се подобрява проводимостта на трръбите и може този месец да имаме късмет. А ако се захвана с лапароскопия и ми открият ендометриоза това означава още много време без бебе.
ще постъпя ли правилно ако отложа лапароскопията, или да не губя и ден повече..........
Моля ви за мнение.
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #1 -: Май 19, 2006, 16:17:19 pm »
Аз лично смятам, че е по-добре да я направиш.
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
« Отговор #2 -: Май 19, 2006, 16:21:01 pm »
а не е ли рисковано да се увреди и здравата ми тръба
*
« Отговор #3 -: Май 19, 2006, 16:22:32 pm »
И аз така мисля!
Ама тоя доктор въз основа на какво постави диагноза ендометриоза?
Аз мисля, че лапарото ще даде добра представа какво става с теб.
А изчакването за спонтанно забременяване е само месец.
Успех!!
*
« Отговор #4 -: Май 19, 2006, 16:32:19 pm »
Трябва да я направиш, за да се знае от какво са ти проблемите и съответно да се решават по- бързо. Ако лекарят е на ниво, няма за какво да се притесняваш. Ако тръбата е проходима и всичко и е наред, предполагам, че няма да я загубиш.
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #5 -: Май 19, 2006, 16:50:36 pm »
Не разбирам от къде и от какво идват притесненията ти за "здравата" тръба, нищо няма да и стане. Аз също ще правя лапаро следващия месец, въпреки че цветната ми снимка показа проходимост и на двете тръби, само че лапароскопията е едниствения метод да се установи дали и фимбриалния апарат на тръбите е ок, пък и при нас стерилитета е 2 години, трябва да се търси причината; след лапарото поне ще знаеш има ли или няма нищо, поне за себе си знам, че така ще съм по-спокойна.Успех:)
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #6 -: Май 19, 2006, 19:03:06 pm »
Миличка аз на твое място бих си направила  лапароскопия!С нея ще си по наясно какъв проблем има ако има такъв и какво трябва да се направи!Негуби време,събери кураж и смело напред!Няма усновани за притеснение по въпроса за здрава тръба!УСПЕХ и пиши как се развиват нещата при теб! :crossfingers:  yahoo_17
*
« Отговор #7 -: Май 23, 2006, 08:16:12 am »
Здравей Боби! Мисля си, че по-добре е да направиш лапароскопията, тя ще даде отговор на много въпроси. Не е страшно! При нея на мен ми откриха ендометриоза и я изрязаха. Симптомите ми бяха преди това- болки от 15 на месечния цикъл до самия 1 ден от цикъла, самия той се беше променил от 28 дни на 23-24 ден. Много време и много лекари не можеха да дадът логично обяснение. След лапароскопията всичко се оправи, но за няколко месеца, защото пак имам болки, като цикълът ми още не е променен. Моят съвет е, ако има - лекувай се след оперативната намеса с лекарства, те са противозачатъчни. Аз не го направих и сгреших. Иначе на следващия месец след лапароскопията можеше да започне ин витро, така че, ако няма при теб ендометриоза няма да губиш време. Успех!
« Отговор #8 -: Май 23, 2006, 09:58:11 am »
Е нищо не пречи 1-2 месеца да опитате дали пък няма да има резултат от цветната снимка.
Този полип от външната страна на матката, видян с цветна снимка, нещо ме съмнява .. може би от вътрешната?

Иначе аз съм ЗА лапароскопията, особено щом има предположение за проблем с тръбите. Понякога на лапарото се вижда, че всичко с тръбите е наред, а по време на снимката е станал спазъм. При всички положения ще знаеш точно как стоят нещата.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #9 -: Май 23, 2006, 10:01:07 am »
Рибке,

моля те обяни ми какво означава това, че се пиели противозачатъчни, кога в случай на ендометриоза ли или аз нещо не съм разбрала. Благодаря ти предварително.
*

dessyta

« Отговор #10 -: Май 23, 2006, 10:57:53 am »
rally_g, в случай на ендометриоза наистина изписват противозачатъчни-аз ги пия вече доста време. Те не позволяват на кистата да расте, даже намалява понякога. И аз съм съгласна с РИБАта-ако има, след операцията се лекувай/може би направо със Зладекс. Аз също не пих нищо, заложих на бебеправенето/ако стане бременност е най-доброто лечение/, но след класическа операция не ми беше до това в началото :?  :( , явно изпуснахме момента и хоп-рецидив :evil:  Ендометриозата си е ГОЛЯМА гадина............. Сега /в четвъртък/ ми предстои лапароскопия-най-вече заради съмнение за хидросалпингс, но се надявам да махнат и поредната ендометриозна киста-този път е малка-17мм-ако няма много сраствания. БОБИ, на мен ми казаха, че стига да забременея няма проблем за бременността с ендометриоза. Даже ин витро направихме. Лошото е , че това заболяване по неведоми пътища е повечето случаи пречи на забременяването.......... При теб не е доказано, но щом се съмняват, лапарото ще изясни нещата .......... Знам, че не е лесно решение, но от моите отлаганици до момента няма резултат........ :( Може би е най-додре да отхвърляме една по една вероятните причини........ Ох, не знам кого убеждавам-мен или теб :) , страха е голяма работа :) , но пък надеждата...... За ендометриозата/за съжаление/ понаучих доста неща-питайте, ако нещо не сте разбрали........ Успех на всички! И да ми стискате палки в четвъртък!!!
*

kamii

« Отговор #11 -: Май 23, 2006, 12:01:38 pm »
въпреки че цветната ми снимка показа проходимост и на двете тръби, само че лапароскопията е едниствения метод да се установи дали и фимбриалния апарат на тръбите е ок
Всъщност, ако се установи, че фимбриалният апарат не работи добре има ли лечение?
*
« Отговор #12 -: Май 23, 2006, 12:49:05 pm »
Цитат на: kamii
Всъщност, ако се установи, че фимбриалният апарат не работи добре има ли лечение?

За съжаление няма никакво лечение  :(  и нищо не може да се направи, остава малкият шанс отделената яйцеклетка сама да влезе в тръбата, което е доста трудна работа  :?
*
« Отговор #13 -: Май 23, 2006, 12:55:42 pm »
Цитат на: dessyta
и ми предстои лапароскопия-най-вече заради съмнение за хидросалпингс. Даже ин витро направихме. Лошото е , че това заболяване по неведоми пътища е повечето случаи пречи на забременяването..........

Не знам до каква степен ендометриозата пречи на една ин-витро процедура да бъде увенчана с успех  :roll:  но определно хидросалпинксът я обрича на тотален неуспех. За това махай хидрото и смело напред - без него нещата ще станат  :)  
Успех дессита
*

dessyta

« Отговор #14 -: Май 23, 2006, 13:34:25 pm »
Благодаря ти, missy! Треперушкам, но май това е варианта..... Чудех се, ако има хидросалпингс, те ще защипят тръбата/да не се връща течност в матката /, но тази течност няма ли да се събира отново?? И после пак ли операция???? Защо защипване, а не махане-нали тази тръба няма да служи за нищо? Олеле, ами ако и двете имат хидросалпингс........ Ох, знам, че догатките са излишни, ама вече ме е хванало шубето :?  а, и още едино въпрос4е-очистителното /Х- нещо си/ цялото шишенце ли се изпива?? 8O
*
« Отговор #15 -: Май 23, 2006, 14:49:01 pm »
Аз лично не виждам смисъл от защипването на тръбата, защото в едни даден момент ще пропусне, а това хич не е желателно  :?
На мен наскоро също ми откриха двустранен хидросалпинкс и с това се откриха причините за неуспешните ин-витро процедури. Предстой ми изцяло премахване на тръбите и нова процедура  :)
Хич да не те е шубе - стискам ти палци всичко да мине безпроблемнно и не позволявай защипване на тръбите  :wink:
За очистителното - зависи какво е - не ти ли казаха колко трябва да изпиеш от него, няма ли клизма да ти правят  :roll:
Стискам палци и успех
*
« Отговор #16 -: Май 23, 2006, 15:40:21 pm »
Цитат на: dessyta
а, и още едино въпрос4е-очистителното /Х- нещо си/ цялото шишенце ли се изпива?? 8O

Очистителното сигурно е X-prep. Да, цялото шишенце се изпива (75 мл) наведнъж, с голямо количество вода. В деня преди изследването закусваш както обикновено, за обяд - нещо течно, супа например. В 14 часа изпиваш очистителното и после до лягане на всеки час пиеш по една голяма чаша вода. Трябва да изпиеш около 2-3 литра общо.
Предполагам, че лекарят ще ти каже ако има някакви други изисквания.
Стискам палци всичко да мине успешно в четвъртък!  :crossfingers:
*

Anonymous

« Отговор #17 -: Май 23, 2006, 16:14:21 pm »
panda, благодаря и на теб! При предишната операция пих Рициново масло  8O , сега ще го видим и това чудо :) А сега лапарото е в 13.30ч. та ще видим как ще се справя с неяденето и непиенето толкова време /пада ми кръвното/.  :?
missy, преди операцията непременно ще говоря с докторите за защипване?-махане?. А съмняваха ли се за хидросалпингс при процедурите ти? При мен си се съмняваха, ама направихме опит.... :?
Понякога направо се обърквам..... и оставяш всичко в ръцете на докторите....но все нещо те "глозка".....  :)
*

dessyta

« Отговор #18 -: Май 23, 2006, 16:15:10 pm »
:oops: госта съм аз!
*
« Отговор #19 -: Май 23, 2006, 17:08:06 pm »
Цитат на: Anonymous
А съмняваха ли се за хидросалпингс при процедурите ти?

Въобще никой не се съмняваше, а и то нищо не се виждаше  :roll:  Дори не е описано в епикризата от лапарото, което правих година преди първата процедура. Сега като направих консултация с лекарят, който ми откри хидрото - четейки внимателно епикризата ми той установи, че манипулациите който са извършени предполагат наличието на хидросалпингс. Проблемът при хидросалпинксът е, че дори при направена пластика на тръбите след време проблемът пак се появява. За това си мисля, че по време на всичките ин-витро процедури аз съм била с хидросалпинкс  :(  но определено клампирането на тръбите не е решение на проблема. Тъй като по време на стимулация се стимулира всичко в малкият таз и има голяма вероятност да пропуснат
Аз за себе си съм решила да премахна и двете тръби  :(  и действам смело напред  :lol:
Успех на лапарото и дано лекуващият ти лекар вземе правилното решение