0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« -: Октомври 18, 2010, 08:23:01 am »
Здрави деца, щастливи майки, хубаво време и безброй приятни емоции на всички.
УСпешен старт на новата седмица от нас.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #1 -: Октомври 18, 2010, 09:51:46 am »
Успешна седмица и от нас.Да са здрави и весели децата!

 Миналата седмица имаше родителска среща за яслата.Попитах,кога ще местят Жоро в градината - надявах се да е най-късно Февруари,като стане на 3г.Е няма да го бъде - казаха най-рано юни ,най-късно септември (и по-вероятно тогава).Тази година имат доста малки дечица  и той едвали ще научи нещо,направо назад ми се струва ,че ще се върне.Говори всичко от година вече и рядко казва нещо неправилно,но откакто има толкова малки деца и започна да се лигави и да казва някои неща като тях - например "иж" ,вместо "виж"(като му се скарам и веднага се поправя).Доста ще е голям през септември -на 3г. и 7 м. ,а тепърва ще ходи на градина.Вашите деца ,на колко бяха?
 Едната леля(мед. сестра) пък говори ужасно и Жоро и от нея прихваща - "казАх","паднАх","направИх". :x
Днес отиваме сутринта в яслата и виждам списък  :  веро,сапун,тУалетна хартия ....
<br />
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #2 -: Октомври 18, 2010, 09:57:31 am »
Здравейте и от мен! Здрави дечица и повече сухо време пожелавам за тази седмица :)

Раиска, за количеството кърма повече значение има колко течности приемаш. Гледай да пиеш поне по 2 л вода на ден. Допълнителните калории, които са ти необходими като кърмиш, се равняваха на (цитирам по памет, вероятно неточно) нещо от сорта на 2 филиийки пълнозърнест хляб със сирене на ден. За кърменето, мисля, че най-важно е да поемаш достатъчно вода, да си отпочинала доколкото е възможно и бебчето да суче, за да стимулира производството.

Недей да се поддаваш на провокации и наставления - всеки има за какво да ти направи забележка и как да ти обясни, че не си гледаш детето правилно. Ако попиташ обаче как е правилното гледане, вдигат рамене. Ако някой иска да слуша по цял ден ревящо бебе, да заповяда. Аз не мога, затова го успокоявам.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #3 -: Октомври 18, 2010, 10:12:28 am »
Добро утро, здрава и успешна седмица!

Момичета, ето книжката за човешкото тяло, за която става дума в миналата тема http://www.book.store.bg/p38611/moiata-knizhka-za-tialoto-anna-pfajer.html. Много е интересна на децата. При моите естествено се получи обучението за разликата между половете, а при другите предполагам, че се случва с тръгването на детска. Колкото по-рано знаят децата, толкова по-естествено го приемат и не е нещо по-различно от факта, че имаме уши например.

z22, нормално е да прехвърлят Жори през септември в 1 група, тогава тръгват на градина всички деца, които в съответната календарна година стават на 3 години, а тази учебна година те са още на възраст за ясла 2. Не е много хубаво, ако има и много нови и малки ясленчета, но пък от друга страна, догодина ще е по-голям и по-лесно ще се адаптира с новите деца и учителки в градината. Моят Дани е набор 2006, миналата година беше 1 група и имаха детенце, родено януари 2007, но то така и не се адаптира добре и сега пак е 1 група със своя си набор. Родителите казват, че разликата е много голяма и сега всичко е гладко.
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #4 -: Октомври 18, 2010, 10:29:33 am »
Да е здрав и успешна седмицата и от мен!

Днес сме на консултация,не знам само как ще стигнем в този дъжд.
И да питам докога изварявахте шишетата,аз още изварявам?

Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #5 -: Октомври 18, 2010, 10:32:24 am »
Раиска,
гушкай си бебето! :) Сега е моментът! :) Като стане 6-7 ...10, че и повече години и да искаш да го гушнеш, то няма да ти дава! :wink: Гушкай си бебето, докато е бебе! Аз през първата година си гледам децата "на ръце" и в кенгуру. Да, това сигурно са колики, но коликите се облекчават най-вече от топлината на тялото на МАМА. Няма понятие "разглезено бебе" :wink:, виж за разглезено дете ще говорим след 2 години :wink:.

Зори,
и аз като теб се кося за правилното говорене. От гледна точка на това, че тук се говори с ужасен акцент (спомнете си за Шопови от Биг брадър). Уверявам ви, че не говоря по този начин! И когато Михаела си общува само с мен, говори правилно. Но ако прекара ден-два при баба си, след това казва еднЪ, вместо еднА. Когато срещу нас се задава кола, казва пази сааааа, вместо пази сеее. Поправям я веднага, като натъртвам на пази сЕЕЕ. Или пък казва, че тати си бръсне брадЪта и т.н. Давам си сметка, че като тръгна на ДГ, ще стане още по-зле.

Другото, което с баща и не одобряваме е това, че и говорят на бебешки (папка, спинка, чипка се и т.н.) А ние винаги и казваме, че се храни, яде, хапва, спи, къпе се. Правя им забележки на бабите да не и говорят по този начин и да не я имитират, тъй като тя много от звуците не може да ги изговаря и е глупаво, когато я имитират. Например, не може да изговаря Ш и Ж и ги замества или ги изпуска. Вместо "може" казва "моне", а баба и я имитира и се забавлява с тази и с други нейни думи.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #6 -: Октомври 18, 2010, 11:13:20 am »
Тони ходеше на ясла до края на месеца в който на върши 3 г., след това го прехвърлиха в градината, но преди това кандидатствахме и ни приеха. Вярно, че тръгна от декември и беше малко назад, но за 1-2 месеца влезе в час. Ако има вариант и при Жорето така, натисни ако е възможно. По наредби е така, дете от ясла се изписва в края на месеца навършил 3 год., може да има промени,не ги знам. Миналата година беше така при нас в Бургас.

За говоренето много правя забележки и аз, най вече за това говорене на БЕ. направо полудявам и Тони миличкият ми, казва, но мамо г-жа Динева и тя говори на БЕ. Казвам му да й каже, че не се говори на БЕ и той, отишъл и й казал. Буквално " Нееееее госпожо, без БЕ, само овцете говорят БЕ" Малко ме беше срам де, от госпожата след това, но поне пък е обещала да не говори повече така.

Здраве за всички.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #7 -: Октомври 18, 2010, 11:32:12 am »
ооо "бе"-то и мен ужасно ме дразни ,а той го използва постоянно.Лошото е ,че се улавям и аз да го използвам понякога  :oops:,но вече внимавам какво говоря,че попиват всичко.
<br />
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #8 -: Октомври 18, 2010, 12:00:47 pm »
Мармотче, много ти благодаря!
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #9 -: Октомври 18, 2010, 14:04:49 pm »
Момичета имам един въпрос. Как се взема секрет от носа е къде е най-надеждно да се изследва? Мия напоследък има нон стоп някаква хрема, капките действат до първия ден на градина и оттам пак се почва. Чудя се дали не е на някаква алергична основа или пък нещо, което така и не е лекувано и затова толкова често се повтаря. Иначе гърло, гърди и т.н. са добре.
<br />[link=http:
*
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #10 -: Октомври 18, 2010, 14:21:09 pm »
Мешко, аз водих Александра в събота в Цибалаб в Красна поляна и там на място и взеха секрет. Нямам идея дали е надеждна достатъчно, просто беше една от малкото работещи в събота. Има изискване да неси слагала капки за нос преди изследването. А ако правиш и гърлен секрет, трябва да е на гладно, без за са мити зъбките.

Зори, Алекс тръгна на детска на почти три години, ама тя е родена в края на септември де. Но принципно всички от един набор тръгват септември. Поне при нас в Княжево няма ОДЗта, а само ЦДГ. А при тях приема си е само септември така или иначе. Нямам идея дали в ОДЗтата стоят по различен начин нещата.

А пък това с правилното говорене - мисля че с времето ще се научат как е правилно. Най-важен е примерът, който ние даваме, така си мисля аз.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #11 -: Октомври 18, 2010, 16:14:28 pm »
В групата на Стефи тя е едно от най-големите деца, има детенце с двайсет дена по-голямо от нея и това е, всички други са с раждане около септемврии нагоре. Най-малкото им детенце е декемврийче- еми то си е направо бебе в сравнение със Стефи. Зори, аз си мисля, че Стефания не искаше на ясла, точно защото там всички бяха по-малки от нея /две деца имаше около два месеца по-малки, като единия е прословутия Мартин с нонстоп зеления сопол, за който категорично забраних да се приближава и да общува с него/ и тя някак си не се чувстваше добре. Тук, в градината обаче вече са на почти една вълна и на нея и е хубаво и ходи със желание. Госпожите им са очаровани колко е спокойна, адаптивна, възприемчива и как лесно се работи с деца като нея. За сметка на това, обаче малкото дете в групата не може да свикне, постоянно реве и ходи по 2 дена в седмицата, понякога не идва и по две седмици. Надявам се да можеш да го преместиш, защото иначе просто ще е в застой детето в яслата, а той има нужда да расте със своите връстници.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #12 -: Октомври 18, 2010, 18:06:29 pm »
Привет и от нас! За съжаление седмицата ми започна с тичане по спешни кабинети в 2 часа през нощта. Ели стана да се изпишка и като почна едно давене, без да може да си поеме въздух и хайде в спешния център до нас. Там "голям късмет", дежурния доктор се случи един "кадърен" не е за разправяне, чу хрипове, издаде ни направление за хоспитализация, а уж само да и видели ларинкса, някъде другаде... Така стигнахме до Педиатрията, оказа се, че няма хрипове само ангина и сега сме на сиропи и инхалации. Стигнахме и до личната, тя смени единия сироп и ни даде и антибиотични капки за носа. А като се оплаках от дежурния лекар, каза, че Ели не е била единственото дете на което е чул хрипове и е изпратил в болница, а на част от другите е изписал ненужно антибиотик...

Зори, и Стефан ще е много голям другата година за ясла, но няма да има 3 за градина, но пък това, че е роден януари му дава възможност да кандидатства с предишния набор. Все пак, като наближи ще преценя дали е готов да мине в градина, защото сега покрай Ели виждам какви изисквания имат, т.е. трябва да говори, да е без памперс, да се облича и съблича сам - все неща от които в момента е доста далеч. За сметка на това, Ели като родена октомври е най-малката в групата, но се справя доста добре.

А това е книжката за бебетата, която имам: http://detstvoto.com/index.php?newsid=759, както и тази която вече е за по-големи деца с по подробни обяснения: http://kutlovica.com/detail.php?id_prod=2648. Но със сигурност ще потърся и тази за човешкото тяло.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #13 -: Октомври 18, 2010, 18:18:16 pm »
 :) Аз се чудя защо никой не пише...а то тук е по седмици.

Казаха ми, че коликите започват на малко по-късен етап, а и аз предимно я кърмя .
Доколкото знам при колики имат специфична стойка и плач, а аз не я разпознавам. Много ме е страх от колики и се надявам/ надявах че ще ни се размине. Иначе имам капки Ентерокинд и и ги давам от вчера, също така чай на Хип и давам вечер.
Храним се предимно с кърма, но често дохранвам. Като цяло 1-3 хранения на ден ми се получават на АМ...Купих Аптамил комфорт 1. 
И нещо не успявам да се справя с тези рагади...уж ми поминат, дам и да суче и айде наново. Четох за правилната стойка и засмукване на бебето и мисля че правилно я слагам, но пак ми стават рани  :( . Вчера като излязох от банята ми се дорева, когато хавлията ми докосна зърното... Днес реших само да се цедя с помпата, че да ми зараснат малко раните.
*
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #14 -: Октомври 18, 2010, 18:28:40 pm »
Раиса, аптамил 1 и аптамил комфорт са различни храни. А комфорта се дава когато има показания за това или с други думи проблем с корема, но не колики. По памет говоря. Преди 2 години, когато се роди сина ми и още беше в неонатологията се чудех с какво да го храня, там го хранеха с аптамил за недоносени /така и не го намерих никъде/. С него се хранят бебетата докато станат 2.5 кг, след това се преминава на следващата храна. Тогава се обадих на телефона, който е даден на опаковката и говорих с консултантката. Запомних само че беше лекар, но не и името. Тя ми каза за комфорта, че не е за постоянна употреба. Добре че се обадих де, че мислех да го храня с комфорт и бях купила даже една кутия.
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #15 -: Октомври 18, 2010, 19:21:42 pm »
Аууу, ами и аз ползвам Аптамил Комфорт като се наложи :oops:Опитах с НАН, но отказа. Аптамил 1 ли трябва да взема?
Мами имам въпрос - Дробчо направил страшен бойкот на баба си и отказал да яде 6 часа!Мъчила го с пюре, отказал, мъчила го с АМ -наплюл я и накрая го натупала по дупето (защото я бил ядосал, че не ядял). Да, ама това с отказването на храна не е за първи път. От няколко седмици отказва да яде от друг човек, освен от мен или баща си. Това ли се нарича "стачка" или влизаме в период, в който ще го е страх от други хора? Общително дете е, ама с този отказ на храна (беше стигнал 8 часа един ден, когато бях извън Сф) много ме тревожи. На вас случвало ли ви се е?
Раиса, ходи максимално с открити зърна, и изчакай напълно да минат, преди да й дадеш. Цеди с помпа ако трябва и така давай. А със силиконовите зърна не става ли?
[/url][/url]
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #16 -: Октомври 18, 2010, 21:17:31 pm »
Здрава и весела седмица!
Ние релаксираме след големия купон в петък, но бебко още е хремав- вече не знам какво да правя. Утре сме на консултация, но нашата педиатърка само хомеопатии изписва и капки Коларгол, а от тях му изсъхва нослето...Май ще се разправям с нея.
Гери, дано Ели да се оправи скоро!
Раиса, и на мен ми разправяха как нямало колики преди 15-тия ден, само че бебето свиваше крачета към коремчето и плачеше точно привечер неудържимо. Веднъж реших,че е гладен и го кърмих през час. Друго не постигнах освен 5 часа рев.
Помагаше му гушкане, люлеене и сешоара- на ок. 25 см. от него по посока на часовниковата стрелка докато загрее коремчето и се успокои от шума.Давала съм и Еспумизан, Саб Симплекс и Биогайа- всичките със съмнителен ефект.
На третия месец просто спряха.
Жаси, споко! Моят син е на Аптамил Комфорт откакто го дохранвам от 4-тия месец и основно на него, откакто на 8м. отказа да суче. Няма проблем да си го ядат като основно мляко, но оцветява акото в зелено, а и не е особено калоричен, но пък добре регулира перисталтиката, за разлика от обикновения Аптамил. Двама различни педиатри ни го предписаха, защото бебето много повръщаше от хипоалергенното, с което почнахме да го дохранваме.
« Последна редакция: Октомври 18, 2010, 21:22:15 pm от Inke Tinke »

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #17 -: Октомври 18, 2010, 21:26:45 pm »
Казаха ми, че коликите започват на малко по-късен етап, а и аз предимно я кърмя .
Доколкото знам при колики имат специфична стойка и плач, а аз не я разпознавам. Много ме е страх от колики и се надявам/ надявах че ще ни се размине. Иначе имам капки Ентерокинд и и ги давам от вчера, също така чай на Хип и давам вечер.
Храним се предимно с кърма, но често дохранвам. Като цяло 1-3 хранения на ден ми се получават на АМ...Купих Аптамил комфорт 1.  
Абе коликите си идват когато те решат, няма статискика. Синът ми нямаше специфична стойка и плач, ревеше си магарето във всякакви пози. Ентерокинд-а няма да ти помогне. Виж, за чай на Хип сте малки. Вземи си един Инфакол.
Момичета имам един въпрос. Как се взема секрет от носа е къде е най-надеждно да се изследва? Мия напоследък има нон стоп някаква хрема, капките действат до първия ден на градина и оттам пак се почва. Чудя се дали не е на някаква алергична основа или пък нещо, което така и не е лекувано и затова толкова често се повтаря. Иначе гърло, гърди и т.н. са добре.
Отиваш от аптеката и си купуваш тампон със транспортна среда. Сутрин , без детето да е яло, пило или да е третирано със капки или продукти като стеримар взимаш тампона и все едно му чистиш нослето, но малко по-навътре, със завъртане на клечката /ма как го обясних, не е истина/. СПоред мен най -достоверно и най- евтино е в ХЕИ на Опълченска. Първаночално плащат 3 лева за посявката, а ако се окаже чиста не доплащаш, в другия случай - с антибиограма за съответния бацил още 10 лева.
« Последна редакция: Октомври 18, 2010, 21:31:58 pm от lady_11 »
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #18 -: Октомври 18, 2010, 23:28:30 pm »
Намирането на тампон със среда се оказа нелека задача за мен, обаче. Уви, из аптеките аз не го намирам. Лейди, ти от къде го купи?
Друг вариант е да си го поискаш от някоя лаборатория с идеята (уж) да пуснеш секрета при тях, така византийски постъпих преди време в Цибалаб :oops:


МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Седмица поредна 18- 24.10.2010!
« Отговор #19 -: Октомври 18, 2010, 23:42:06 pm »
секрет от носа е най-добре да се вземе от лекар! има си техника на вземането, не е просто да бръкнеш вътре с пръчицата...

идете си при личния педиатър, ще ви даде и тампон със среда, ще ви вземе и секрета, пък после го носете в която лаборатория искате.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!