Здравейте д-р Бърди,имам близнаци на 2 месеца и половина подобен проблем като при Мънки.Родени са в началото на 37ма седмица, с тегло 2300 и 2400, единия връщаше по малко още от болницата, но тогава беше по-скоро като стичане. До 40тия ден си бяха на кърма, до тогава повръщаха, но беше поносимо, като се оригнат или малко след ядене.Приблизително след 40тия им ден обаче започнаха системни повръщания след всяко хранене по минимум 5-6 пъти, хълцане, давене, неспокойство и почти не спяха, един ден по-големия близнак повърна 16 пъти между две хранения,от които 3 или 4 на фонтан. Педиатърката ни посъветва да завършваме храненето с антирефлуксно мляко.Започнахме да дохранваме с 30мл Фризовом, а преди това 60 мл кърма/теглех ги след кърмене за да засичам/, повръщането продължи, опитахме с по-малко кърма, повече АР, но ефект отново нямаше, повръщането на смесено хранене беше дори повече, отколкото само с кърма.Четох, че можело на единия да му идва по-силна струя, и понеже ги кърмех едновременно реших да пробвам да слагам единия 5 минути по-рано - без резултат, поотделно кърмене - пак без резултат. Започнах да изцеждам по-малко кърма в началото и след това да ги слагам на гърдата, пак заради въпросната струя, отново без резултат, цедих се и давах от шише, пак никакъв ефект.
Последва посещение при гастроентеролог, на прегледа докторката ни каза, че това е рефлукс, изписа ни прахчета "Зантак" и Биогая, и понеже и обясних, че изхожданията са доста обилни и кашави ни посъветва като свършим Фризовома да минем на НАН АР и след 2 седмици да отидем на контролен преглед. Понеже нямаше никакво подобрение, реших да пробвам да им дам само АМ /все още Фризовом/, спаха непробудно 3 часа, това не беше се случвало от около 10тия им ден
Така установихме, че кърмата не им е достигала, на хранене изяждаха от гърда по около 90, макисмум 100, а като им дадохме АМ с апетит си изядоха 120.Така с Фризовома повръщането спря за няколко дни, но изхожданията бяха нещо страшно, и както каза гастроентероложката започнахме с НАН АР, още на първото хранене обаче /кърма +НАН/, повръщането отново започна
, докторката ни посъветва да смесваме НАН-а с Фризовом, за да се намалят изхожданията, но ефект върху повръщането отново нямаше.
Спираха да повръщат единствено когато се хранеха изцяло с Фризовом, в момента в който решавах да им дам дори и малко количество кърма, повръщането започваше с пълна сила:( След навършването на 2рия им месец, към "Зантак" ни прибавиха и прахчета "Мотилиум" сутрин и вечер, 15 минути птреди храна, отново без резултат
Междувременно ни назначиха изследвания -ПКК и урина, и при двамата в урината се изолира ешерихия коли - изписан антибиотик ЦЕК Форте, два пъти по 1мл.
Незнам имам ли връзка с бактерията, или са отново колики /които уж бяха отшумели/, но от около 10тина дни имат доста газове и страшно се мъчат при изхождане, напъват се, пъшкат, реват, дори спейки, а в същото време изхожданията продължават да са кашави.
Вече не знам какво да правя, от няколко дни и от Фризовома повръщат, не е както преди, но все пак си повръщат. Моля Ви д-р Бърди, дайте ми съвет, към кого да се обърнем за съвет, къде да отидем на преглед, какво още да опитаме?
Извинявам се за объркания пост, но аз самата съм много объркана и незнам как да постъпя, имам чувството , че ги мъча и не успявам да направя най-доброто за тях
Пропуснах да кажа, че не са ни правили УЗД и прегледа при гастроентеролога беше само "мануален", а също и, че при тях не се е случвало да реват при ядене.