0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Честно казано и на мен на рефлукс ми звучи,но той се остановява от доктор...Нужен ѝ е сериозен педиатър,какъвто в БГ(ако е там) трудно се намира... :?

Да Фибо в БГ сме  :?  

Д-р Бърди
съгласен ли сте с това:
"Ако вашето бебе е “Щастливо повръщащо” – качва тегло добре, повръща без дискомфорт и е доволно през повечето време – то повръщането е главно  социален проблем  и ви създава проблеми с прането, а не толкова медицински въпрос"
Защото моето е точно такова  :lol:
« Последна редакция: Март 02, 2011, 14:33:18 pm от ileini »
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Не, не съм. Ако се касае за "щастливо връщащо", може би.
Повръщането е симптом. И трябва да се разглежда като такъв.
Останалото са наивни неща.

Дете хранено добре и без патология, нито повръща, нито връща. Да, може да върне два пъти на два месеца, но това е друго.
Невъзможността да обясните ставащото не бива да става причина да пишем или приемаме "митология" за истина. "Митология"? ... "... АМ е виновно, зъбки, колики, температура от зъбки, екземи от зъбки, всяко дете на Фризопеп, всяко дете с АБКМ, всяко повръщане = АБКМ" и т.н. .
« Последна редакция: Март 02, 2011, 16:08:46 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Блу Скай,
на 4 1/2 м беше 65-66 см и 7200 гр.

За док...следя и се старая да се информирам колкото може повече.
Веднъж вече отказах да дам калиев перманганат , а отговора беше " Е да, те сега го отричат, но ние го ползвахме 40 год. "
Като казах че искам да пусна фарингеална посявка ми каза, че при бебета няма смисъл, понеже се взима на гладно, а при бебета...но щом държа добре.
Но така или иначе заради празниците ще се наложи да почакам до 7ми.
За смяна - просто няма как да стане.
Мънки колко често връща детето, на всяко ядене ли?

Ники до 1.5 месеца ми връщаше през две-три яденета, докато разредих кърменията. Но пък той си беше пример за "щастливо повръщане"(прощавайте Д-ре :)). Тогава разбрах че само бебе може да се хили, да повърне и после пак да се хили. Но той на фонтан е връщал три пъти най-много, другото беше от преяждане :lol:

Raissa777 какъв калиев перманганат бре? :x За какво?
[/url][/url]
*

Birdie

• 11040
Мънки колко често връща детето, на всяко ядене ли?

Ники до 1.5 месеца ми връщаше през две-три яденета, докато разредих кърменията. Но пък той си беше пример за "щастливо повръщане"(прощавайте Д-ре :)). Тогава разбрах че само бебе може да се хили, да повърне и после пак да се хили. Но той на фонтан е връщал три пъти най-много, другото беше от преяждане :lol:

Raissa777 какъв калиев перманганат бре? :x За какво?
"...докато разредих кърменията".
Ами да, прав съм. За всичко си има причина.
Sir Alec Guinness
Да, да, не отричам изобщо. Просто се развеселих в този израз за щастливо повръщане и се сетих за Ники как връщаше и се смееш едновременно. Мисля, че това го правим само като деца :)
[/url][/url]
   Момичета, искам да попитам нещо. Синът ми е на 7 месеца. От известно време прави следното - свива се в ембрионална поза странично и започва да се напъва, да свива и отпуска крачета, стискайки нещо в ръце, или самите си ръце. Едновременно мрънка, почти си плаче тихичко, сякаш нещо го боли. Когато му извикам, дори не ме чува, сякаш изпада в транс. Най-често прави това, когато му се спи, но в последно време почти винаги, когато остане сам. Проблеми с тоалетната нямаме. Не зная на какво може да се дължи и как да се преборя с това. Някой сблъсквал ли се е с нещо подобно?
*
Привет отново и от нас!
Аз отново имам питанки-искам да му сменя Фризолака с АМ на ХИП розовото,но не знам постепенно ли да стане или просто започваме с новото АМ и така....?А и незнам с кое друго да сменя Фризолака де,дайте мнение!За Хип имам положително инфо от приятелка ,но се чудя :?
А за връщането,забелязвам втори ден ,че след като му давам кърма по-често връща....
Другата ми питанка е може ли да му мия главичката вече с шампоан ,слушайки бабите трябва да чакам до месец,което ми звучи малко несериозно ама ..ей,на още не съм му я мила с шампоан?
Благодаря Ви предварително :D

*
Блу скай, искам да му давам оризово брашно, защото яде по 160 мл готова смес АМ 5-6 пъти на ден.  Чудя се много ли е за бебето ми. Затова все питам по колко мл е необходимо да яде за денонощие бебе на нашата възраст и ако е много да правя по малко количество плюс оризовото брашно да го засища.

Моникс, аз мия главата 1 път седмично със сапун, през другите дни не мия глава. Няма нужда от престараване, не са копали на нивата :wink:.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Момичета, по принцип при толкова малки бебета се гледа общото количество. например 5х160=800 мл., което е нормално за бебе на 2м., поне според мен. Ако го сметнем така 120х7=840 мл., защото по дебелите книги пише че на 2м. трябва да яде по 120 мл., но всичко е много относително, защото когато бебе се кърми няма как да му измерим точен грамаж. Аз съм имала случай и на изсукани 200 мл. от 3м. бебе, на следващото кърмене например 120 мл.
При положение, че детето не повръща, няма признаци на прехранване, чувства се добре, не се вторачвайте чак толкова, че да делите лъжичките на половина :wink:
*
Smaraidi, според мен е твърде рано за оризовото брашно. То е все едно с оризова каша си го захранила. Иначе смятам, че АМ е достатъчно засищащо и доста калорично. Доказателство за това е, че яде по пет, а не по 7 пъти на ден. Ако държиш да намалиш количеството, ще трябва по-често да го храниш.

Раиса, като гледам, теглото на дъщеря ти отнесено към възрастта й е около 65 перцентил. Това значи, че 65 процента от децата на нейната възраст са с нейното или по-ниско тегло. Моят син беше на горна граница във възрастта между 3 и 6 месеца, сега е към средата.
По ръст върви висока - към 85-ия перцентил е.

Всичко е толкова променливо. Моето дете в момента върви дребно (81 см на 18 месеца), но генът ни не е такъв, така че ще се промени със сигурност.

*
Блу скай, Стефи, мерси! Успокоихте ме!  :bighug:

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Birdie

• 11040
Smaraidi, според мен е твърде рано за оризовото брашно << нямате алтернатива,а и не е редно да гледате ставащото като че ли сте на театър- от Вас се очакват действия и РЕАЛНА, ПРАКТИЧЕСКА помощ! Имате симптоми за лечение и намеса. Иначе? гледате, смучите си малкият пръст в очакване на Годо, и говорите типично Бг педиатрични глупости, известни с крайната им несъстоятелност и силен Руски привкус. От което детето пищи ден и нощ, а Вие говорите глупости за "търпението на родителите, как всичко е нормално". В чужда държава родителите на детето са Ви кръстили вече "непрофесионален руски "Педиатър" ", отписали са се от Вас, а Вие гледате как стръмно надолу вървите професионално.

То е все едно с оризова каша си го захранила. << изобщо не е все едно! Иначе смятам, че АМ е достатъчно засищащо и доста калорично. <<< какво разбирате под "засищащо"? и под "не засищащо"? Доказателство за това е, че яде по пет, а не по 7 пъти на ден. Ако държиш да намалиш количеството, ще трябва по-често да го храниш.  <<< НЯМА изобщо такова нещо!

Раиса, като гледам, теглото на дъщеря ти отнесено към възрастта й е около 65 перцентил. Това значи, че 65 процента от децата на нейната възраст са с нейното или по-ниско тегло. Моят син беше на горна граница във възрастта между 3 и 6 месеца, сега е към средата.
По ръст върви висока - към 85-ия перцентил е.

Всичко е толкова променливо. Моето дете в момента върви дребно (81 см на 18 месеца), но генът ни не е такъв, така че ще се промени със сигурност. <<< няма ИЗОБЩО такова нещо- ниският ръст при деца си има определение. Ако ръста на детето е под 10 персентил, или детето е прескочило 2 места надолу в ръста на кривата, се изисква ЩАТЕЛНО проучване за възможни причини. Муковисцидоза или дискретен хипотиреоидизъм са едни от тях. Но не единствените. Така че оставете тезите за "гените" настрана.

1/2 или една мезурка оризово брашно не е захранване.
1 мезурка е около 4,5 грама, за справка.
Това е субстанция за сгъстяване, безглутенова и инертна по същество.
В АР тип млека има още по драстични" сгъстители" като синапено брашно например. А тези млека са за от 1 месец по принцип, и съдържанието на сгъстител в тях е значително, в сравнение с 1/2 или 1 мезурка оризово брашно.

Ранната и упорита борба с бебешките рефлукси е от огромно значение за по нататъшното "стомашно здраве" при децата.
Рефлуксите освен че са причина за нервно и раздразнително бебе и кърмаче, са и с НЕЯСЕН ефект по отношение късни усложнения от страна на функцията на стомаха и хронични езофагити в много по-късна възраст. Но тази тема е много непроучена още... . Тук може да се напишат 1-2 листа с информация... .

Така че чуйте Д-р Бърди, и регулирайте навреме стомахчетата по един или друг начин- много съм писал в "Оценка на Моториката" за това.

*НЕ прехранвайте, но и не давайте по малко от нужното. Колко е "нужното"? детето показва само, стига да наддава добре.
*Не робувайте на цифри и грамажи! Оставете детето само да изяжда толкова, колкото иска, стига да не повръща.
*Спазвайте правилата за избор на биберони. Ползвайте "НУК". Избягвайте " Чико" бибероните.
*Не давайте горещи и разпенени АМ. Млякото пълни капачката изцяло когато храните, а не 1/2 АМ- 1/2 въздух ( както грешно ни учеха в Бг).
*Не чакайте детето да "подивее" от глад за да нахраните. Детето се храни нервно, гълта много въздух и повръща. После повръща от "придобитият" езофагит. От който после още повече повръща. И кръгът се затваря.
*Изградете приблизителна схема на хранене, съобразно желанието на детето.
*Раздалечавайте интервалите на хранене с израстването на детето- дете на 5-6 месеца е нормално да се храни 4 до 5 пъти дневно. А не през 3 часа!
*правете разлика между "връща" и "повръща". Определете причините за ставащото и вземете мерки. Не се успокоявайте с "щастливи бебета, безспирно повръщащи" и други подобни Руски идиотии. Всеки симптом при децата си има причина. А повръщането е един от кардиналните симптоми в Педиатрията.
« Последна редакция: Март 03, 2011, 02:41:10 am от Birdie »
Sir Alec Guinness
Здравейте д-р Бърди,имам близнаци на 2 месеца и половина подобен проблем като при Мънки.Родени са в началото на 37ма седмица, с тегло 2300 и 2400, единия връщаше по малко още от болницата, но тогава беше по-скоро като стичане. До 40тия ден си бяха на кърма, до тогава повръщаха, но беше поносимо, като се оригнат или малко след ядене.Приблизително след 40тия им ден обаче започнаха системни повръщания след всяко хранене по минимум 5-6 пъти, хълцане, давене, неспокойство и почти не спяха, един ден по-големия близнак повърна 16 пъти между две хранения,от които 3 или 4 на фонтан. Педиатърката ни посъветва да завършваме храненето с антирефлуксно мляко.Започнахме да дохранваме с 30мл Фризовом, а преди това 60 мл кърма/теглех ги след кърмене за да засичам/, повръщането продължи, опитахме с  по-малко кърма, повече АР, но ефект отново нямаше, повръщането на смесено хранене беше дори повече, отколкото само с кърма.Четох, че можело на единия да му идва по-силна струя, и понеже ги кърмех едновременно реших да пробвам да слагам единия 5 минути по-рано - без резултат, поотделно кърмене - пак без резултат. Започнах да изцеждам по-малко кърма в началото и след това да ги слагам на гърдата, пак заради въпросната струя, отново без резултат, цедих се и давах от шише, пак никакъв ефект.
Последва посещение при гастроентеролог, на прегледа докторката ни каза, че това е рефлукс, изписа ни прахчета "Зантак" и Биогая, и понеже и обясних, че изхожданията са доста обилни и кашави ни посъветва като свършим Фризовома да минем на НАН АР и след 2 седмици да отидем на контролен преглед. Понеже нямаше никакво подобрение, реших да пробвам да им дам само АМ /все още Фризовом/, спаха непробудно 3 часа, това не беше се случвало от около 10тия им ден :) Така установихме, че кърмата не им е достигала, на хранене изяждаха от гърда по около 90, макисмум 100, а като им дадохме АМ с апетит си изядоха 120.Така с Фризовома повръщането спря за няколко дни, но изхожданията бяха нещо страшно, и както каза гастроентероложката започнахме с НАН АР, още на първото хранене обаче /кърма +НАН/, повръщането отново започна :(, докторката ни посъветва да смесваме НАН-а с Фризовом, за да се намалят изхожданията, но ефект върху повръщането отново нямаше.
Спираха да повръщат единствено когато се хранеха изцяло с Фризовом, в момента в който решавах да им дам дори и малко количество кърма, повръщането започваше с пълна сила:( След навършването на 2рия им месец, към "Зантак" ни прибавиха и прахчета "Мотилиум" сутрин и вечер, 15 минути птреди храна, отново без резултат :( Междувременно ни назначиха изследвания -ПКК и урина, и при двамата в урината се изолира ешерихия коли - изписан антибиотик ЦЕК Форте, два пъти по 1мл.
Незнам имам ли връзка с бактерията, или са отново колики /които уж бяха отшумели/, но от около 10тина дни имат доста газове и страшно се мъчат при изхождане, напъват се, пъшкат, реват, дори спейки, а в същото време изхожданията продължават да са кашави.  
Вече не знам какво да правя, от няколко дни и от Фризовома повръщат, не е както преди, но все пак си повръщат. Моля Ви д-р Бърди, дайте ми съвет, към кого да се обърнем за съвет, къде да отидем на преглед, какво още да опитаме?
Извинявам се за объркания пост, но аз самата съм много объркана и незнам как да постъпя, имам чувството , че ги мъча и не успявам да направя най-доброто за тях :(
Пропуснах да кажа, че не са ни правили УЗД и прегледа при гастроентеролога беше само "мануален", а също и, че при тях не се е случвало да реват при ядене.
« Последна редакция: Март 03, 2011, 03:21:52 am от *sunny* »
Нека споделя и аз своя опит относно повръщането.
В началото бебка беше на смесено хранене кърма + АМ Фрозолак. Имаше дни, в които повръщаше по 2-3 пъти на фонтан :oops:. Педиатърът ни посъветва да смесваме Фризолак, Фризовом и Фризо ХА. Не сме имали повече проблеми с повръщането.:)

Там, където има любов, няма страх.
                  Апостол Йоан
*
Доктор, Бърди, какво им е на бибероните Чико? Аз храня с такива.

Момичета, ако бебе трябва да яде 120 мл АМ, това означава 120 мл вода + 4 мерителни лъжици АМ или обща смес 120 мл?
От едно известно време акото започна да става жълто-зелено, а от няколко дни е само зелено, нормално като консистенция, без слуз. Бебето не е претоплено. Нормално ли е да е зелено?

Smaraidi, скоро четох инструкциите на д-р Бърди за приготвяне на АМ - там казваше, че първо се сипва течноста (точно милилитрите, указани на опаковката), след това се добавят съответния брой мезурки АМ.

Зелените изпражнения са ок.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Леле,вие наистина се побърквате с тези милилитри  :D Има мл вода!!! Другото не ви интересува. 120мл - знчи 120мл вода + 4л,колко ще стане в последствие зависи много от АМ-а...

Съни,не съм доктора,но аз бих отишла на УЗ по най-бързия възможен начин.И въобще това е нещото N 1 което се прави...не ви разбирам педиатърката...
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

Birdie

• 11040
Здравейте д-р Бърди,имам близнаци на 2 месеца и половина подобен проблем като при Мънки.Родени са в началото на 37ма седмица, с тегло 2300 и 2400, единия връщаше по малко още от болницата, но тогава беше по-скоро като стичане. До 40тия ден си бяха на кърма, до тогава повръщаха, но беше поносимо, като се оригнат или малко след ядене.Приблизително след 40тия им ден обаче започнаха системни повръщания след всяко хранене по минимум 5-6 пъти, хълцане, давене, неспокойство и почти не спяха, един ден по-големия близнак повърна 16 пъти между две хранения,от които 3 или 4 на фонтан. Педиатърката ни посъветва да завършваме храненето с антирефлуксно мляко.Започнахме да дохранваме с 30мл Фризовом, а преди това 60 мл кърма/теглех ги след кърмене за да засичам/, повръщането продължи, опитахме с  по-малко кърма, повече АР, но ефект отново нямаше, повръщането на смесено хранене беше дори повече, отколкото само с кърма.Четох, че можело на единия да му идва по-силна струя, и понеже ги кърмех едновременно реших да пробвам да слагам единия 5 минути по-рано - без резултат, поотделно кърмене - пак без резултат. Започнах да изцеждам по-малко кърма в началото и след това да ги слагам на гърдата, пак заради въпросната струя, отново без резултат, цедих се и давах от шише, пак никакъв ефект.
Последва посещение при гастроентеролог, на прегледа докторката ни каза, че това е рефлукс, изписа ни прахчета "Зантак" и Биогая, и понеже и обясних, че изхожданията са доста обилни и кашави ни посъветва като свършим Фризовома да минем на НАН АР и след 2 седмици да отидем на контролен преглед. Понеже нямаше никакво подобрение, реших да пробвам да им дам само АМ /все още Фризовом/, спаха непробудно 3 часа, това не беше се случвало от около 10тия им ден :) Така установихме, че кърмата не им е достигала, на хранене изяждаха от гърда по около 90, макисмум 100, а като им дадохме АМ с апетит си изядоха 120.Така с Фризовома повръщането спря за няколко дни, но изхожданията бяха нещо страшно, и както каза гастроентероложката започнахме с НАН АР, още на първото хранене обаче /кърма +НАН/, повръщането отново започна :(, докторката ни посъветва да смесваме НАН-а с Фризовом, за да се намалят изхожданията, но ефект върху повръщането отново нямаше.
Спираха да повръщат единствено когато се хранеха изцяло с Фризовом, в момента в който решавах да им дам дори и малко количество кърма, повръщането започваше с пълна сила:( След навършването на 2рия им месец, към "Зантак" ни прибавиха и прахчета "Мотилиум" сутрин и вечер, 15 минути птреди храна, отново без резултат :( Междувременно ни назначиха изследвания -ПКК и урина, и при двамата в урината се изолира ешерихия коли - изписан антибиотик ЦЕК Форте, два пъти по 1мл.
Незнам имам ли връзка с бактерията, или са отново колики /които уж бяха отшумели/, но от около 10тина дни имат доста газове и страшно се мъчат при изхождане, напъват се, пъшкат, реват, дори спейки, а в същото време изхожданията продължават да са кашави. 
Вече не знам какво да правя, от няколко дни и от Фризовома повръщат, не е както преди, но все пак си повръщат. Моля Ви д-р Бърди, дайте ми съвет, към кого да се обърнем за съвет, къде да отидем на преглед, какво още да опитаме?
Извинявам се за объркания пост, но аз самата съм много объркана и незнам как да постъпя, имам чувството , че ги мъча и не успявам да направя най-доброто за тях :(
Пропуснах да кажа, че не са ни правили УЗД и прегледа при гастроентеролога беше само "мануален", а също и, че при тях не се е случвало да реват при ядене.
Писал съм по въпросът в  "Оценка на Моториката" ( повръщане при бебетата).
Ако УЗ е нормално, ще трябва да храните само с НАН АР. Естествено да се дава "Зантак" преди да е опитано всичко друго е недопустимо.
Може да е АБКМ също, но по-малко вероятно... .
Sir Alec Guinness
*

power

• *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
А до колко дни не е притеснително да се изхожда бебето? 3 дни,5дни? А за храненето- може ли да дадете тази таблица за месеците и общото количество храна на ден? Аз бях чела някъде,че до годинка не трябва да се превишава 1 л общо.Вярно ли е това?
07.10.2009