Кравето сирене е вид сурогат. От краве мляко се прави масло, по принцип. В мизерните и нещастни соц времена правеха краве сирене след като от млякото бяха извадили всичко полезно. И затова и вкусът на това "сирене" бе ужасен. И си е ужасен. И защото "пазеха" мъничкото овче мляко за да правят чудното Бг овче сирене само за износ, пускайки по някоя малка тенекиена кутийка от 250 гр на плебеите за Нова Година или 9-ти Септември. Не знам дали сте във възраст, за да си спомняте тези времена... . А и от краве мляко се прави кисело мляко, като равностоен продукт на овчето и биволското кисели млека. Не знам дали са Ви говорили родителите Ви, но в Бг преди 1944, киселото мляко се е продавало режейки го с нож, от тепсия, покрита с тензух . А не в "буркани" като руски компот.
А изнасяха "поголовно" САМО и единствено овче сирене, ако си спомняте. Защо го правеха, а не изнасяха краве сирене? защото кравето саламурено сирене навън няма толкова търсене. И защото във всякакъв вид тестени изделия ( "рогчета", банички и подобни) в Бг ползваха само остатъчно краве саламурено бяло сирене, на парчета, което навън се продава по принцип на най-ниски цени ( защото е вид "отпадък", от обрязване на формите, от "дъното" на съда парчета, и т.н.) за да не ползват с "пъти" по качественото овче сирене. И това краве сирене на парчета, в състава на баници, банички, "рогчета", и други тестени изделия, прави тези изделия на вкус с "пъти" по лош, отколкото ако там поставяте овче сирене.
Не "изнежваха" народа мошениците червени... .
Във всички страни ,където съм бил, единственото сирене е овче, козе и разни видове екзотични сирена ( рокфор...). Говорим за пресни саламурени сирена, не за кашкавали, моцарелла, сирена за намазване и т.н. или друго.
Вижте тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cheesesСамо две страни ползват краве мляко за сирене (саламурено сирене)... .
Нямам пред вид тук да се използва краве мляко за кашкавал, или в смес с други млека за изработване на кашкавал или сирена.
Имам пред вид да се прави сирене (саламурено сирене, бяло)
изцяло от краве мляко.