0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част ІI
« Отговор #360 -: Януари 18, 2011, 02:23:59 am »
Доктор Бърди, моля за съвет.

Както бях писала бебчето ми - 11м. прави ларингоспазми. Взехме секрет от носа и гърлото - не се изолира нищо, но
преди един ден спряхме АБ. Антибиотика беше предписан заради рязкото влошаване на състоянието й преди 10-тина дена - висока температура, кашлица, силна хрема. Пи Клацид - 10 дена по 3 мл., в нослето слагахме какви ли не капки - всичко изписано от лекар разбира се - първо коларгол, след това макситрол, след това олинт и в момента слагаме отново някакви правени - на д-р Олевинов /или нещо подобно, които помогнаха на хремата на каката - 3,6/.
Едновременно с това й излизат и зъбки, което определено много я дразни и слюноотделянето е обилно.

Притесненията ми са, че тази нощ отново започна доста да кашля /суха кашлица/, хремата е позатихнала, но си я има. Дотук всяка една болест започва по този начин - лека хрема и суха кашлица, след което бързо се влошава. Моля ви дайте съвет с какво да я лекувам докато не е станало късно /от месец ходим къде ли не на лекар и нищо/. Възможно е да й изсъхва лигавицата и затова да започва да кашля, може от това и гърлото й да се зачервява, но ако е така какво мога да й давам, хапчета не може да смуче, Тантум верде да пръскам?, сироп някакъв? Редовно вечер даваме Ериус /по 2,5 мл./, спи на нормална температура, на радиаторите имаме сложена вода, проветряваме редовно....

Моля ви спешно за съвет и Ви Благодаря.
« Последна редакция: Януари 18, 2011, 02:57:26 am от denito »

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #361 -: Януари 18, 2011, 02:31:06 am »
Зъбките нямат нищо общо.
Спряхте АБ "поради влошаване на сътоянието с висока т-ра" ?
И с какво лекувахте после? на какво се дължи т-та?
Не може да и давате неща за смучене-детето е малко.

Може би АБ ви "не работи"...може би да са нужни изследвания, рентгенография, посявка на урина.
Не знам- от прегледа зависи.

Ако толкова е спешно сега състоянието, би трябвало да повикате да я видят, или да я заведете да я видят- може би е бронхиолит това, може би има нужда от спешна помощ?
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #362 -: Януари 18, 2011, 02:46:34 am »
Не, не, може би не съм се изказала правилно - спряхме АБ поради това, че минаха 10 дена прием и бебка определено се беше оправила /като изключим леката хрема, която си продължава/. Когато беше с висока температура я водихме в болница - направиха й пълни изследвания - рентгенография, кръвни. Рентгенографията не показа бронхит, пневмония, кръвните бяха добри.

Сега няма температура, леката хрема продължава, но тази нощ се появи отново сухата кашлица.

*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #363 -: Януари 18, 2011, 02:51:12 am »
Редактирах по-горния си пост. Извинявам се за объркването.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #364 -: Януари 18, 2011, 08:11:21 am »
Дени, извинявам се, че се намесвам, но аз антихистамина /когато го пие/ го давам сутрин и така зная че се прави  :( иначе за другото бързо да намерите причината
тантум верде е поне след 2 години, на Стефи също са го изписвали, никога не съм пръскала  :(
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #365 -: Януари 18, 2011, 08:38:50 am »
Няма за какво да се извиняваш Мини, Благодаря ти. Ние с теб май все в един и същи "огън" се печем. На Яни трима лекаря й го изписват вечер Ериус-а. И аз незнам вече какво е това чудо с тези български доктори. Все ние да си назначаваме изследванията, все да се лутаме ..... Д-р Бърди е единственият, в думите на който не се съмнявам, затова се надявам и този път да ми помогне.

Въпросите, които ме терзаят най-много са - първо с какво да лекуваме червеното гърло на толкова малки бебета.
И другото кои капки за нос са най-ефикасни - също при малки бебета.

Ако и някой друг може да помогне с информация ще се радвам.

Мини, нацелувай принцесите.
« Последна редакция: Януари 18, 2011, 08:42:57 am от denito »

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #366 -: Януари 18, 2011, 11:57:22 am »
Дени,при нас капки за нос на бебета изписват само Несивин 0,01% Докторите твърдят че е най-доброто за деца.На нас,честно казано помагат умерено.Но винаги ме предупреждават - най-много 5дни/3хден максимум 2капки/ноздра.Ако все още има хрема да продължа още най-много 5дни само вечер.НО най-вече да не разчитам на капки,а аспирирам с помпа.Ако се налага и през 30мин...Не питай,детето вече изпада в истерия само докато види аспиратора.Реве и пищи,то и на мене вече ми се реве де...направо като се сетя и ми се повръща... :( :( :( Сега сме добре де,и бързам да сложа туберколозната,че докато е здрав...знам ли кога пак ще ни метне някой вирус...пък и ни чака полио ваксина след 2м... :(
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #367 -: Януари 18, 2011, 14:37:03 pm »
fibo, много ти благодаря за подробната информация. Аз честно казано досега тези капки не съм ги чувала, но ще ги имам в предвид. Аз също аспирирам, но то хремата на Яни края няма.
От сърце ви желая да сте здрави, да си сложите всички ваксини по ред и да няма повече ужасни болести. Гуш.

« Отговор #368 -: Януари 18, 2011, 18:49:49 pm »
Здравейте, д-р Бърди!
Дъщеря ми е на 5 месеца  и последния месец акаше по 1-2 пъти, най-много 3 на ден. От една седмица ака по 8-10 пъти, зелено, воднисто и със слуз. Случва се през 15-20 мин. да ака. Днес има 4 наакани памперса до обяд и 5 следобяд. Няма температура, весела е. Занесохме един изцапан памперс на педиатърката да види акото и тя изписа Биогайа по 5 капки, Ентерол 3 пъти по 1/3 и оризова вода. Резултатът е силно подсечено дупе засега. Него лекуваме с дефламол и клотримазол сутрин и вечер, през останалото време редуваме крем Здраве и Бебе Тан. Няма подобрение засега, затова Ви моля за съвет! Детето е само на кърма.
Не знам какво е това... може би да са нужни посявки? ако сте давали храни извън кърма.
На този етап, в никакъв случай не спирайте кърменето и не си "играйте" с АМ.  Може да се наложи безлактозно мляко, но мислете много преди да променяте нещо.
Имайте пред вид че това може да е реакция към неща, които сте консумирали Вие! спрете ядки, овесени ядки, орехи, ексцесивни количества прясно мляко и бира.

Вземете "Судокрем" за подсичането. Мάжете с МНОГО неща. Не е нужно.
Може да ползвате Судокрем и за много раздразнените места или Кенакомб, или " Дактодор" ( Дактакор - Дактарин + КС препарат).
Здравейте и от мен, д-р Бърди!
Копирам горното, тъй като и моето бебе е с подобен (или същият) проблем. Появи се за пръв път миналата седмица - 2 изхождания едно след друго през 20-тина минути, доста редки, с много слуз. Педиатърката изписа Биогайя и каза, че детето има "оживена перисталтика". Нещата, като че ли се нормализираха, но снощи детето се събуди с плач, не искаше да спи сам (предполагам, че лежането по гръб му създаваше дискомфорт) и го гушнах, легнал на една страна. Така нещата се поуспокоиха, макар че пръцкаше силно и явно му беше неприятно. Днес сутринта се започна отново с разстройството - силно воднисто и с много слуз. Ходих отново на лекар и оставихме материал за посявки. Изписаха му Смекта 2х1 на ден, продължавам с Биогайята, засега няма подсичане и други проблеми (изглежда здрав, няма температури, в добро настроение е, кръвната картина е ок).

Въпросите ми:
- Възможно ли е това да е реакция към храна, при положение, че не съм правила промени в хранителния си режим, откакто съм родила? В смисъл, винаги съм пиела кафето си с мляко, яла съм ядки... - възможно ли е чак сега да проявява реакция към тях?
- Като се препоръчва спиране на млякото, това включва ли кисело мляко, сирене, кашкавал или се отнася за прясното краве мляко само?
- Какво ще рече "ексцесивни" количества бира? Примерно 1 бира на ден влиза ли в това определение? (пия я, когато Борис си легне, което е към 8 вечерта, а следващото ни кърмене е между 5:30 и 6:30 сутринта)

Много благодаря за помощта!
« Последна редакция: Януари 18, 2011, 18:53:49 pm от cambozzola »
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #369 -: Януари 18, 2011, 18:58:43 pm »
Простете, но изключително кърмените деца имат изхождания, които са толкова течни, че попиват в памперса.
Малко слуз? може да има.

Как заключихте че се касае за "диария"?

1 бира не пречи... .
Sir Alec Guinness
« Отговор #370 -: Януари 18, 2011, 19:06:00 pm »
:) ами на мен ми изглежда като диария - може и да бъркам. Не става въпрос за малко слуз, а за течно, което попива в памперса директно и отгоре остава много слуз. Следобяда дори изхождаше почти безцветно, само слуз.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #371 -: Януари 18, 2011, 19:10:52 pm »
Детето е изключително кърмено? или?
"сокчета"?
Sir Alec Guinness
« Отговор #372 -: Януари 18, 2011, 19:12:36 pm »
Изключително и само кърмено - никакви сокчета, захранване не съм започнала още, вода отказва.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #373 -: Януари 18, 2011, 20:08:49 pm »
Ами, такива са изпражненията на изключително кърменото кърмаче.
Понякога може да има повече, или по-малко слуз, което е във връзка с:

* достатъчност на кърмата
* неща, които сте консумирали Вие.

От диарията се различава по:

* при диария се увеличава честотата на изхожданията.
* често са под необичайно налягане, и много, много воднисти, с неприятна миризма и цвят и без субстанция изпражненията.
* детето се обезводнява, и има клинични белези на това.
* има съпътстващи клинични симптоми на диария.
* понякога уроинфекции или отит при деца могат да се съпровождат с феномени на диария.

Фактът на газове, за които споменавате, е повече феномен на проблеми около кърменето или от консумирана от Вас храна.
« Последна редакция: Януари 18, 2011, 21:22:57 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #374 -: Януари 18, 2011, 21:07:50 pm »
Д-р Бърди, бихте ли ми помогнали като ми отговорите на въпросите, които съм задала по-горе, а именно:

- как лекуваме червено гърло при бебе
- кои са най-подходящите капки за нос отново при бебе
- и каква профилактика на ларингит мога да правя, при положение че моето бебе явно е предразположено към такива състояния, с цел да не се усложнява състоянието и да не се стига до бактериална инфекция и съответно АБ.

Благодаря ви

*

Birdie

• 11040
« Отговор #375 -: Януари 18, 2011, 21:09:30 pm »
- зависи от какво е червено гърлото
- Олинт 0.05%
- няма "профилактика". Няма такъв подход за тези неща. Просто трябва да лекувате адекватно.
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #376 -: Януари 18, 2011, 21:13:05 pm »
При Яница гърлото се зачервява, след което бързо слиза надолу в ларингса и прави спазъм. И с какво да го лекувам зачервеното гърло, за да предотвратя това?

Моля Ви да уточните, какво означава адекватно лечение. Вие как лекувате ларингит?

Благодаря Ви

*

Birdie

• 11040
« Отговор #377 -: Януари 18, 2011, 21:20:34 pm »
Това по принцип са вирусни заболявания. 'Червеното гърло" само по себе си не изисква лечение, защото това е базов симптом на много и различни състояния. Първо се уточнява сътоянието... .

Какво се прави:

* Стреп-тест ако има показания
* преценява се извън Стрептокок, дали може да се касае за инфекция. Ако да- се дава АБ. Ако не- се изчаква.
*Ако е налице силен ларингит с пристъпна кашлица, снижена кислородна сатурация, ларингоспазъм, дихателна недостатъчност - ползват  се  орални КС препарати- например "Солдесанил" ( Дексаметазон). Обикновено 1 доза е достатъчна за да се овладее детето. Добре действат и инхалации с физиологичен разтвор от небулайзер, или с течен Фликсотайд, пак в небулайзер.

Много деца в рамките на обикновени вирусни заболявания имат ларингит/ или пресипнал глас, но без други симптоми. Тогава нищо не се дава- или се правят инхалации с физ. разтвор, или се дават антипиретици за ден, два.
Sir Alec Guinness
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #378 -: Януари 18, 2011, 21:41:15 pm »
Ето следната ситуация:
1. детето е здраво. Изведнъж започва суха кашлица. При преглед се установява, че гърлото е зачервено, има лека хрема.

* тук лекуват така - капки за нос - коларгол и тантум верде за мазане на гърлото.
- коларгол в случая обаче при нас не помагат, а да й бъркам с пръчка с памук в гърлото е просто абсурдно.

* вие какво лечение бихте предложил?

2. Ларингоспазъм

*тук лекуват така - бият урбазон, дават сироп ериус за пиене 1 дневно. И това е всичко.... но

3. Бебчето става по-зле. Вдига температура, започва по-силна кашлица и хрема. Видимо състоянието е влошено.

* тук се постъпва по следния начин - рентгенография, кръвна картина, ... аз обикновенно искам секрет - гърлен и носен.

ако на рентгена, кръвната и гърления и носен секрет нещата са окей, тогава какво правим?

Тъй-като на Вас вярвам, то ще съм Ви много благодарна ако отговорите последователно на въпросите ми със съответното лечение, което Вие прилагате.

Благодаря Ви предварително.
« Последна редакция: Януари 18, 2011, 21:44:20 pm от denito »

*

Birdie

• 11040
« Отговор #379 -: Януари 18, 2011, 21:56:58 pm »
1. Ползва се само Олинт от 0.05%. Това е достатъчно ако кашлицата е от секрети. Или се вадят секрети с помпичка, ако са обилни. От повече от 25 години не е прието да се мажат гърла с каквото и да е било, освен при афти. Ако кашлицата от Олинт не се повлиява, тогава друга е причината и вероятно се касае или за бронхоспазъм или за инфекция. Каква е причината се разбира от повторния преглед на детето.
2. Нормално е в рамките на вирусно заболяване да има лек ларингит. Не винаги се дават или слагат КС. Зависи как е детето при прегледа. За това Ви писах по-горе... .
3. Тук зависи от прегледа, какво се чува, от кислордоната сатурация и т.н.  Не винаги се прави рентгенография. Посявки също не се правят. Тоест, преценката е повече от прегледа и по-малко инструментална, освен ако състоянието на детето не налага разширени изследвания. Това е, или естествен ход на вирусно заболяване, или инфекциозно усложнение. Ако е вирусно- се правят инхалации- има много голям избор с какво->>  физ. разтвор, Аеролин, Фликсотайд. Течни. Ако е инфекция- се дава АБ.
Sir Alec Guinness