0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

niki78

• *
  • 26
  • http://www.facebook.com/group.php?gid=131705180195
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част ІI
« Отговор #200 -: Декември 20, 2010, 08:25:43 am »
niki78, консултирах се с приятелка, член на ЛЛЛ.
Тези 390 гр. са грамчета вдигнати след изписването или след раждането? Защото като се родят бебетата губят процент от теглото си. Смята се от деня на изписването.
Как сте със жълтеницата? По-силно изразена ли е при вас? Това прави бебетата по-поспаливи.
На вашите месеци трябва да имате около 8-12 кърмения на денонощия.
Сигурна ли си, че бебка поема достатъчно кърма при сучене? Трябва да се чува активно гълтане, нещо като "глок" :lol:
Хубаво е да я будиш по-често, за да стимулирате кърменето. По 2 - 2.5 часа и я слагай на гърда. Опитай контакт кожа-до кожа, да я кърмиш полусънена и компресия на гърдата. Последното много помага.
Може да има и разлика в кантарите. Имаш право да отидеш в неонатологията, в болницата, в която си родила и да поискаш повторно измерване, за да видиш, дали става дума за разлика в кантарите. Тъкмо удобен момент и ти да минеш на преглед след раждането (имаш право на него).

Аз мога да ти отговоря само от дистанцията на форума.
Тук са контакти на консултанти на ЛЛЛ:
http://lalechebg.com/contacts/

Виж кой е близо до вас и се свържете при възникнали трудности.

От моя опит - първия месец е най-тегав, докато се освестят малките човечета, докато мине жълтеницата и съберат силички да сучат активно. Ники ми заспиваше на гърдата и го будих почти всеки път да си дояде, като правих и компресия на гърда за да го улесня.

Jasmin_veni, благодаря ти за изчерпателния отговор. Това тегло е изчислено от раждането. Ако смятаме от изписването, значи е наддала 580 грама, което си е почти в норма. Жълтеницата беше силно изразена при нас и продължи доста дълго, но вече няма жълтеница, а голяма разлика в поведението й почти не се усеща - спокойничка е и обича да си поспива. Иначе като суче се чува доста активно гълтане, дори не смогва да поглъща силната струя от едната ми гърда и често се задавя. Но нахрани ли се веднъж, по никакъв начин не мога да я накарам да поеме още храна. Няколко пъти се опитах дори да я дохраня с изцедена кърма от шише, но така пък съвсем не поема. От  опитите да я будя по-често остава само тормоза и за двете ни - просто не е гладна и не иска да суче. Цоква два - три пъти и заспива. Затова я будя през около 3 часа и си имаме пауза през нощта, която тя сама определи - от 21:00 до към 02:30 - 3:00 часа. Така се събират шест хранения.

Благодаря ти много за полезния линк. Ще разгледам информацията там и евентуално ще се свържа с консултант.Поздрави и приятен ден!

« Отговор #201 -: Декември 20, 2010, 10:05:54 am »
niki78 мисля, че 580 гр. за един месец от раждането е добре.
Не й давай шише - при положение, че толкова добре суче от гърда, не я обърквай.
Попитай консултантите за повече инфо и дано всичко е наред скоро при вас :)

Забравих да питам - колко кг. се роди?
[/url][/url]
*

niki78

• *
  • 26
« Отговор #202 -: Декември 20, 2010, 14:40:21 pm »
niki78 мисля, че 580 гр. за един месец от раждането е добре.
Не й давай шише - при положение, че толкова добре суче от гърда, не я обърквай.
Попитай консултантите за повече инфо и дано всичко е наред скоро при вас :)

Забравих да питам - колко кг. се роди?

Да. Благодаря ти много за полезните съвети.  Роди се 3430, а при изписването беше 3240. 

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #203 -: Декември 23, 2010, 02:00:21 am »
Здравейте момичета,

Искам да поставя един доста често коментиран въпрос относно храненето "на поискване". Във всички статии и коментари по тази тема се разисква храненето на по-кратки интервали от стандартните 3 часа. При нас проблемът е, че бебка,която е на 1 месец и 19 дни, иска да хапва през около 4 часа. В началото я оставях да яде когато поиска, но при първата консултация се оказа, че е наддала само 390 грама. След като разбрахме, че е наддала малко, започнах да я събуждам през 3 - 3.30 h, но тя просто няма апетит. Яде максимум по 10 минути и после си изкарва един спокоен сън. Напоследък ми се струва, започна да яде още по-малко и се притеснявам, че съвсем няма да е наддала. Моля споделете вашия опит.
НЕ робувайте на цифри. Гледайте наддаването повече като сумарно месечно. Избягвайте да теглите седмица-седмица. Не е достоверно толкова.
Ползвайте САМО една везна за теглене на детето. Не купувайте и не слагайте везни у дома.
Оставете детето само да си регулира храненията, както то много добре прави според вашите описания.
Просто оригвайте добре в рамките на храненето - това може да Ви помогне да изпива повече.
Ако имате възможност вечер да вместите още едно кърмене, ако детето леко помрънква към 04-05, пък дори и полузаспало, ще е добре. Ако е възможно! Друг вариянт е 02.30-3.00 да го направите 02-02.15 и към 05 да я кърмите отново.

Не пипайте дневните хранения- добри са. Не давайте на този етап изобщо нищо с биберон!
НЕ слагайте чести кърмения, щом детето не ги иска - ще започнат големи неприятности! На всяка цена пазете това спокойствие на детето, което имате сега и не го изнервяйте с чести хранения, които не иска. Да, понякога по-редките интервали на хранене могат да намалят кърмата, но може и това да не стане. Все пак насила бебето не може да се храни на малки интервали, щом то си иска на 3 часа. Много е важно да запазите спокойствието на детето на гърдата!
Масажи на гърдата- да.

Не правете "масажите" на бебето, както ги описват на страницата на Бг "лига"- оставете бебето на спокойствие.

Мисля, ако "вмъкнете едно нощно "полу-хранене" ще се оправят нещата, макар че и сега особен проблем не виждам- имайте пред вид че до 2 седмици и повече някои деца не могат да стигнат теглото на раждане, ако са загубили много в началото. Коригирайте наддаването поне с две седмици "минус" ( от деня на раждане).
« Последна редакция: Декември 23, 2010, 02:12:12 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #204 -: Декември 23, 2010, 23:48:08 pm »
Здравейте Д-р Бърди
Бебчето ми ,която е на 50 дни вече има млечница,за пръв път се появи когато  беше на 17 дни,педиатър изписа Дактарин,лекувах я като 2 дни след изчезването на налепите мазах и спрях.След дни пак почнаха да се появяват налепи ,пак мазах няколко дни,и така за един месец съм я мазала общо четири пъти с прекъсвания между тях.Като последния път мазах 5 дни ,но нямаше подобрение.
Възможно ли е вече да не действа Дактарина,да са станали резистентни на него гъбичките?
Педиатъра изписа Фунгостатин,слагам го вече 3 ден и от него не виждам подобрение,малката стана по нервна,и само си мушка юмручетата в устата откакто я лекувам с него.Като че ли я дразни и като суче.Този Фунгостатин като го направих по по указанието от листовката стана рядка течност,не става за мазане.
Има ли други варианти за лечение?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #205 -: Декември 23, 2010, 23:55:42 pm »
С какво се храни детето?
Кога мажете- преди или след хранене?
Sir Alec Guinness
« Отговор #206 -: Декември 24, 2010, 00:02:56 am »
Привет, момичета! Някой ползвал ли е nux vomica? Бяха ми го дали за коликите, но аз така и не го използвах тогава, а сега ни мъчат зъбки и въпроса ми е дали бих могла да го давам и по колко? А какво друго бихте препоръчали?
Ако се появят препятствия по пътя Ви - сменете посоката, а не крайната цел...

БЛАГОДАРЯ ВИ, Д-Р СТАМЕНОВ!
*
« Отговор #207 -: Декември 24, 2010, 00:09:31 am »
На кърма е ,биберон -залъгалка не ползваме.От време на време вода й давам с шише,но е рядко.
Винаги след хранене и Дактарина,и Фунгостатина .
бяха ми казали преди с дактарина и гърдите си да мажа ,но го правех нередовно.Сега иначе взех и крем Нистатин за гърдите,мажа ги след кърмене.

Може и аз да не правя не както трябва нещо,незнам вече
*

Birdie

• 11040
« Отговор #208 -: Декември 24, 2010, 00:15:13 am »
Мажете докато изчезнат напълно >>> ПЛЮС още 3 дена.
Нужно е също да намажете зърното и ареолата.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #209 -: Декември 24, 2010, 00:25:49 am »
С Фунгостатина ли?той по листовката го дават по 2 мл да се слага в устата,а за малки бебчета и по 1 мл,аз слагам по 1 мл,но не става за мазане,само го изсипвам с пипетата ,така ли се прави?слагам й 4 пъти на ден.
а колко дни може да се слага,в смисъл ако не действа
*

Birdie

• 11040
« Отговор #210 -: Декември 24, 2010, 01:14:27 am »
Ползвайте "Дактарин" орален гел и мажете с клечка с памук накрая. "Пиенето" не е добра идея.
Добре е да се маже.

Упоритите монилиази ( млечници) често говорят за проблеми с клетъчния имунитет. Имайте пред вид.
Мисля просто не сте прилагали добре.
Идеална чистота около бебето!
Мажете гърдата и ареолата също След хранене, но на тънък слой.
Да забърсвате ареолата и зърното е по-добра идея отколкото безспирни миения със сапун.
"Изплакването" на устата на детето не играе никаква роля. А и как ще "плакнете" устата на едно бебе на 1-2 месечна възраст, на мен не ми е ясно.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #211 -: Декември 24, 2010, 09:23:15 am »
Благодаря ви за отговорите.Ще взема пак Дактарин тогава,а има ли значение количеството от него което се маже в устата?винаги съм слагала колкото грахово зърно.и колко пъти с него на ден?педиатъра беше го изписал 4 пъти на ден

зърната и гърдите и тях с него-орал гела?

а иначе гърдите не ги мия със сапун ,а само с вода,а за изплакването -аз не го правя,знам че няма ефект от него

и още един последен въпрос засега,на дактарина пише ,че е годен 28 дни след отваряне,и понеже моя е вече повече от 30 дни ,значи ли че вече не е годен?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #212 -: Декември 24, 2010, 10:26:22 am »
Не грахово зърно. Мажете нормално с памучената клечка.
Не мисля че "Дактарин"-ът  Ви не е годен... но ако можете да вземете свеж... .
Sir Alec Guinness
*

niki78

• *
  • 26
« Отговор #213 -: Декември 24, 2010, 14:00:07 pm »
Здравейте момичета,

Искам да поставя един доста често коментиран въпрос относно храненето "на поискване". Във всички статии и коментари по тази тема се разисква храненето на по-кратки интервали от стандартните 3 часа. При нас проблемът е, че бебка,която е на 1 месец и 19 дни, иска да хапва през около 4 часа. В началото я оставях да яде когато поиска, но при първата консултация се оказа, че е наддала само 390 грама. След като разбрахме, че е наддала малко, започнах да я събуждам през 3 - 3.30 h, но тя просто няма апетит. Яде максимум по 10 минути и после си изкарва един спокоен сън. Напоследък ми се струва, започна да яде още по-малко и се притеснявам, че съвсем няма да е наддала. Моля споделете вашия опит.
НЕ робувайте на цифри. Гледайте наддаването повече като сумарно месечно. Избягвайте да теглите седмица-седмица. Не е достоверно толкова.
Ползвайте САМО една везна за теглене на детето. Не купувайте и не слагайте везни у дома.
Оставете детето само да си регулира храненията, както то много добре прави според вашите описания.
Просто оригвайте добре в рамките на храненето - това може да Ви помогне да изпива повече.
Ако имате възможност вечер да вместите още едно кърмене, ако детето леко помрънква към 04-05, пък дори и полузаспало, ще е добре. Ако е възможно! Друг вариянт е 02.30-3.00 да го направите 02-02.15 и към 05 да я кърмите отново.

Не пипайте дневните хранения- добри са. Не давайте на този етап изобщо нищо с биберон!
НЕ слагайте чести кърмения, щом детето не ги иска - ще започнат големи неприятности! На всяка цена пазете това спокойствие на детето, което имате сега и не го изнервяйте с чести хранения, които не иска. Да, понякога по-редките интервали на хранене могат да намалят кърмата, но може и това да не стане. Все пак насила бебето не може да се храни на малки интервали, щом то си иска на 3 часа. Много е важно да запазите спокойствието на детето на гърдата!
Масажи на гърдата- да.

Не правете "масажите" на бебето, както ги описват на страницата на Бг "лига"- оставете бебето на спокойствие.

Мисля, ако "вмъкнете едно нощно "полу-хранене" ще се оправят нещата, макар че и сега особен проблем не виждам- имайте пред вид че до 2 седмици и повече някои деца не могат да стигнат теглото на раждане, ако са загубили много в началото. Коригирайте наддаването поне с две седмици "минус" ( от деня на раждане).

Благодаря за полезните съвети, доктор Бърди! И моето вътрешно усещане е, че нещата са наред, но ще видим на следващата консултация. Весели празници на Вас и на всички участници във форума!

« Отговор #214 -: Декември 27, 2010, 06:14:54 am »
Здравейте д-р Бърди, първо весели празници много здраве щастие и професионални успех
Обръщам се към Вас с въпрос ако можете да помогнете с нещо. Преди седмица бяхме на консултация с дъщеричката ми на 9мес. Личната й лекарка каза че сливиците й били СОЧНИ и ми изписа Ферум гранули и Осцилококциунум давах 5 дни полза точно никаква. Нослето или сливиците й хъркат не знам кое от двете е вадя по малко секрети след ставане от носа спи със затворена уста. От време на време покашля нямаме зъби но се лигавим денонощно постоянно ръката е в устата и реве и съответно лигите текат като река. Въпроса ми е за тези сливици какво мога да давам за носа нищо не ми изписаха от 2дни почна да ми намаля количеството на храната и особено вечер започва да реве страшно много и последното си ядене почти го пропуска ако пие мляко то е не повече от 90-100мл ако може дайте съвет какво да правя
« Отговор #215 -: Декември 27, 2010, 14:25:47 pm »
Здравейте,
Много се радвам, че имам отново удоволствието да се включа в тази тема :)
Имам въпрос към майките на момиченца, а ако д-р Бърди се включи ще съм благодарна :)
Въпросът ми е свързан с гърдичките на дъщеря ми. Трябва ли да се правят компреси с реванол или това е отживелица? Спомням си с каката, че правихме, въпреки че не ми се струваше чак толкова наложително. Не мога да преценя дали са подути, колко е нормално да са подути и т.н.
Моля за съвет по този въпрос!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #216 -: Декември 27, 2010, 14:36:38 pm »
Здравейте д-р Бърди, първо весели празници много здраве щастие и професионални успех
Обръщам се към Вас с въпрос ако можете да помогнете с нещо. Преди седмица бяхме на консултация с дъщеричката ми на 9мес. Личната й лекарка каза че сливиците й били СОЧНИ и ми изписа Ферум гранули и Осцилококциунум давах 5 дни полза точно никаква. Нослето или сливиците й хъркат не знам кое от двете е вадя по малко секрети след ставане от носа спи със затворена уста. От време на време покашля нямаме зъби но се лигавим денонощно постоянно ръката е в устата и реве и съответно лигите текат като река. Въпроса ми е за тези сливици какво мога да давам за носа нищо не ми изписаха от 2дни почна да ми намаля количеството на храната и особено вечер започва да реве страшно много и последното си ядене почти го пропуска ако пие мляко то е не повече от 90-100мл ако може дайте съвет какво да правя
Температура?
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #217 -: Декември 27, 2010, 14:37:54 pm »
Здравейте,
Много се радвам, че имам отново удоволствието да се включа в тази тема :)
Имам въпрос към майките на момиченца, а ако д-р Бърди се включи ще съм благодарна :)
Въпросът ми е свързан с гърдичките на дъщеря ми. Трябва ли да се правят компреси с реванол или това е отживелица? Спомням си с каката, че правихме, въпреки че не ми се струваше чак толкова наложително. Не мога да преценя дали са подути, колко е нормално да са подути и т.н.
Моля за съвет по този въпрос!

Ако става въпрос за детето на 2 седмици- НИЩО не е нужно да правите, ако се касае за т.нар. "хормонална криза". Ако е инфекция обаче- нещата са различни.
Sir Alec Guinness
« Отговор #218 -: Декември 27, 2010, 15:16:55 pm »
Забравих да пиша НЕ няма. Ако има нещо общо с изпръжненията към обяд ходи като топче твърдо а след обед адски течно като каша с нормален цвят. Захранена е с всичко с изключение на риба
*

Birdie

• 11040
« Отговор #219 -: Декември 27, 2010, 15:23:36 pm »
Забравих да пиша НЕ няма. Ако има нещо общо с изпръжненията към обяд ходи като топче твърдо а след обед адски течно като каша с нормален цвят. Захранена е с всичко с изключение на риба
Огледайте за афти в устата на детето, или гъбички.
Огледайте за отит!
Sir Alec Guinness