Здравейте, моето момченце сега е на 6 месеца и от няколко месеца в акото му има слуз и е доста рядко, че попива в памперса. Дали става дума за АБКМ, дисбактериоза или и аз незнам... Ще започна отначало...
Синът ми се роди по нормален път, 3300 кг. Кърмех го и всичко беше добре до около първия месец, когато постепенно започва да отказва да суче и съм му давала АМ няколко дни. Тогава много идеи ми минаха през ума за отказа му да суче - колики, твърде много мляко, рефлукс (защото повръщаше отначало на фонтан, постепенно намаля количеството и сега е често но по мъничко) или че се отбива, защото сучеше по 1-2 мин и после се извиваше плачейки назад и не искаше повече, а като му предложех шише с вода изпиваше всичко... Спрях да му давам друго каквото и да е като добавка, дори и биберон-залъгалка и го кърмех на поискване - доста често, защото за толкова кратко време почти нищо не изядаше и се налагаше дори на час и по-малко да му предлагам да суче, дори повечето пъти сучеше само когато е в полусънно състояние. Незнаех защо прави така, дори се съмнявах че може да са колики отначало защото не плачеше след хранене, а по време на самото хранене. Като тегло наддава горе долу добре - първия месец 1 кг, втория и третия по 700-800 гр, четвъртия 650, петия малко по-малко 550 и сега е около 7 кг. За колики съм давала почти всичко - инфакол, езпумизан, саб..., био гая... и като чели когато давах био гая имаше известно подобрение. Към третия месец доста често му се появяваше възпаление в ушенцата и затова е пил 2 пъти оспамокс и 1 път оспексин, защото оспамокса и капките за уши не дадоха резултат последня път. От тогава мисля че акото му започна да става доста рядко и се появи слуз (за слузта не съм сигурна дали я е имало и преди антибиотиците). Още когато започна да отказва да суче първия месец споделих с личната ни лекарка за проблемите ми, но тя каза че е нормално да отказва да суче, ако коликите му са много силни, а за рядкото ако ми каза, че на кърма децата така акали, но не е виждала какво му е акото. След като мина и третия месец и симптомите на уж колики не отминаха и реших да направя едни пълни изследвания и му откриха бактерия Клебсиела ортонилитика, която ми обясниха че причинявала много газове и лошо храносмилане. Влязохме в болницата за няколко дни, след това от изследванията наново не я откриха тази бактерия, но слузта си остана, акото му също си остана така рядко. От болницата ми предложиха да му давам мезим форте и ентерол по 2 прахчета на ден – пак нямаше ефект. Преди месец заведох синът ми при детски гастроенреролог и диагнозата е вторична лактозна недостатъчност и гастроезофагеален рефлукс. Изписа ми лечение – 10 дни Метронидазол, Ентерол 2 пъти по едно, пробиотик Протексин рестор, Мезим форте по 2 на ден според теглото, разделен на брой хранения и за повръщането Омапразол. Каза ми също да започна захранване и да продължавам да го кърмя, като спазвам диета (като за АБКМ). Ако няма да го кърмя ми препоръча да му давам Фризопеп. Сега след малко повече от месец с това лечение няма голямо подобрение – продължавам да го кърмя на поискване, като през деня почти не яде, само нощно време суче по-активно, спазвам диета, дори от няколко дни минах на по-строга диета, започнах захранването с оризова каша (безмлечна, без захар и глутен, като аз добавям изцедена кърма). Съветът сега на гастроентероложката е да повторим още един път метронидазолът още 10 дни и тогава ще видим резултатите.
Въпросът ми е дали може да е някаква алергия от някоя храна, която консумирам. От 3-4 месеца спазвам диета, но няма резултат – акото е рядко и има слуз, като понякога е доста рядко че попива и слузта е повече? До сега обриви не е имал по кожата никакви. Или може би става дума за дисбактериоза от толкова антиботици. Как се диагностицира дали има алергия?