0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част ІI
« Отговор #260 -: Януари 05, 2011, 23:11:53 pm »
Здравейте д-р Бърди,
Включвам се в тази тема с въпрос към вас. Вярно ли е твърдението, че кърмените деца имат имунитет от майката, който ги предпазва от инфекции? Как да разгранича визиологичното секретиране на нослето на бебето от хрема, или за какви симтоми да следя, дали не се е заразило от кака ци? В темата за по-голямата възраст деца Ви запознах с боледуването на каката, та по този повод питам.
За сега бяткото е здрав, мъжа ми взема превантивни мерки, а аз от днес съм с хрема и леки болки в областа на раменете и врата, предполагам изтинка. Използвам маска за да не заразя бебето. По въпроса за маските, на какъв интервал от време трябва да се сменят за да предпазват да не се разпространява вирусчето?
« Отговор #261 -: Януари 06, 2011, 13:14:47 pm »
По въпроса за маските, на какъв интервал от време трябва да се сменят за да предпазват да не се разпространява вирусчето?

За маските знам, че е хубаво на 2 часа да се сменят

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Дали е АБКМ?
« Отговор #262 -: Януари 07, 2011, 10:13:57 am »
докторе, това питане е било пуснато като отделна тема и вероятно затова не сме го забелязали.
пускам го в редовната тема, ако прецените да консултирате майката...

Здравейте, моето момченце сега е на 6 месеца и от няколко месеца в акото му има слуз и е доста рядко, че попива в памперса. Дали става дума за АБКМ, дисбактериоза или и аз незнам... Ще започна отначало...
Синът ми се роди по нормален път, 3300 кг. Кърмех го и всичко беше добре до около първия месец, когато постепенно започва да отказва да суче и съм му давала АМ няколко дни. Тогава много идеи ми минаха през ума за отказа му да суче - колики, твърде много мляко, рефлукс (защото повръщаше отначало на фонтан, постепенно намаля количеството и сега е често но по мъничко) или че се отбива, защото сучеше по 1-2 мин и после се извиваше плачейки назад и не искаше повече, а като му предложех шише с вода изпиваше всичко... Спрях да му давам друго каквото и да е като добавка, дори и биберон-залъгалка и го кърмех на поискване - доста често, защото за толкова кратко време почти нищо не изядаше и се налагаше дори на час и по-малко да му предлагам да суче, дори повечето пъти сучеше само когато е в полусънно състояние. Незнаех защо прави така, дори се съмнявах че може да са колики отначало защото не плачеше след хранене, а по време на самото хранене. Като тегло наддава горе долу добре - първия месец 1 кг, втория и третия по 700-800 гр, четвъртия 650, петия малко по-малко 550 и сега е около 7 кг. За колики съм давала почти всичко - инфакол, езпумизан, саб..., био гая... и като чели когато давах био гая имаше известно подобрение. Към третия месец доста често му се появяваше възпаление в ушенцата и затова е пил 2 пъти оспамокс и 1 път оспексин, защото оспамокса и капките за уши не дадоха резултат последня път. От тогава мисля че акото му започна да става доста рядко и се появи слуз (за слузта не съм сигурна дали я е имало и преди антибиотиците). Още когато започна да отказва да суче първия месец споделих с личната ни лекарка за проблемите ми, но тя каза че е нормално да отказва да суче, ако коликите му са много силни, а за рядкото ако ми каза, че на кърма децата така акали, но не е виждала какво му е акото. След като мина и третия месец и симптомите на уж колики не отминаха и реших да направя едни пълни изследвания и му откриха бактерия Клебсиела ортонилитика, която ми обясниха че причинявала много газове и лошо храносмилане. Влязохме в болницата за няколко дни, след това от изследванията наново не я откриха тази бактерия, но слузта си остана,  акото му също си остана така рядко. От болницата ми предложиха да му давам мезим форте и ентерол по 2 прахчета на ден – пак нямаше ефект. Преди месец заведох синът ми при детски гастроенреролог и диагнозата е вторична лактозна недостатъчност и гастроезофагеален рефлукс. Изписа ми лечение – 10 дни Метронидазол, Ентерол 2 пъти по едно, пробиотик Протексин рестор, Мезим форте по 2 на ден според теглото, разделен на брой хранения и за повръщането Омапразол. Каза ми също да започна захранване и да продължавам да го кърмя, като спазвам диета (като за АБКМ). Ако няма да го кърмя ми препоръча да му давам Фризопеп. Сега след малко повече от месец с това лечение няма голямо подобрение – продължавам да го кърмя на поискване, като през деня почти не яде, само нощно време суче по-активно, спазвам диета, дори от няколко дни минах на по-строга диета, започнах захранването с оризова каша (безмлечна, без захар и глутен, като аз добавям изцедена кърма). Съветът сега на гастроентероложката е да повторим още един път метронидазолът още 10 дни и тогава ще видим резултатите.
Въпросът ми е дали може да е някаква алергия от някоя храна, която консумирам. От 3-4 месеца спазвам диета, но няма резултат – акото е рядко и има слуз, като понякога е доста рядко че попива и слузта е повече? До сега обриви не е имал по кожата никакви. Или може би става дума за дисбактериоза от толкова антиботици. Как се диагностицира дали има алергия?

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #263 -: Януари 07, 2011, 11:04:50 am »
7кг на каква възраст?
Ако наддава добре детето, защо е всичко това?
Просто трябваше да го кърмите на по-рядко... в началото, вместо да "сгъстявате" храненията.
Изключително кърмените кърмачета имат течни и воднисти изпражнения, попиващи в памперса. Това не Е ДИАРИЯ! Слузта е израз ( на първо, но не на последно място!) на лек недостиг на кърма по принцип. Начален симптом. Но не винаги е така- понякога може нормално да имат слуз от време на време.

Моля, прочетете внимателно нещата, които съм писал в "Оценка на моториката".

Останалото е тъжно да се чете... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #264 -: Януари 07, 2011, 22:32:57 pm »
@albenanedelcheva

1. Аз бих направил рентгенография и изследвания- CBC, CRP, СУЕ. Липсата на подобрение говори или за грешна диагноза ( пневмония е например), или за нужда от болнично лечение, ако е бронхиолит. Все пак детето е много малко и е наивно да го оставят за домашно лечение. Каквато и да е диагнозата, ще е по-лесно за тази възраст да се лекува в болнична обстановка. Това май за Германия говори...или Австрия? Защо? защото с диагнозите всичко е ок, само че са много "смели"- все пак детето е само на 1 месец. Не знам.. .  :?
3. Над 750мл/ дневно е добро количестов. Под- не е. Макар че при бронхиолити  може да е намален апетита, но пак е за болница с оглед възрастта на детето.
4. Може, но въпросът е тук в Диагнозата. Не може да давате АБ един път дневно- това за Азитромицин може да работи ( в което аз от опит се съмнявам), но за другите АБ абсолютно не работи.
5. Никаква полза от това, ако имате друго дете на ДГ.
6.Зависи от диагнозата- обсъдете да направите потен тест на детето, след като всичко се оправи.

Благодаря Ви д-р Бърди,
Да за Германия става въпрос.
Бяхме в болница. От 02.01 вечерта. Започна да диша тежко и трудно, ние се изплашихме и заминахме. Оставиха ни за болнично лечение, защото при меренето на кислорода, се оказа, че е с намален прием на кислород.
Кръвни изследвания разбира се му направиха веднага, CBC, CRP, СУЕ не били увеличени и не сочат към бактериална инфекция.
Имаха дълбоки съмнения за някакъв RS Вирус, взеха от нослето изследвания, но бяха негативни. Диагнозата е вирусен бронхит, или бронхолит, не разбрах точно, но е вирусен.
Пневмония на слушалка не се чува.
Лечението -  подаваха му 2 дена кислород, правихме инхалации с физиологичен разтвор.
Казаха, че само симптоматично могат да ликуват.
Изписаха ни вчера, бебето е вече доста по- добре, Т спадна още първия ден в болницата.
Иначе условията - страхотни, очарована съм.
За съжаление, не може да се каже същото за българските болници.

Може ли малко подробности за въпросния потен тест, моля. За да знам как да им обясня на немците. И какво всъщност се очаква да покаже той?

Още един път блгодаря

*

Birdie

• 11040
« Отговор #265 -: Януари 07, 2011, 22:45:40 pm »
http://en.wikipedia.org/wiki/Sweat_test
http://de.wikipedia.org/wiki/Mukoviszidose

Иначе много добре- сдържано в лечението, консервативно. Немски стил... пример.

Уважаеми четящи Бг майки- къде са тук десетките лекарства, които изписват в Бг болници при подобни случаи? къде са двата, трите антибиотика, фамозният гентамицин, Флудитек-а, осцилококцинуууума и т.н.? Няма ги. НИЩО не дават без желязна обосновка. Къде е "макситрол", "Коларголи", "тонове" антихистамини разни? няма ги... . Няма даже КС ( фамозният "Урбазон", който в Бг правят на всяко дете в болницата... . няма ги... .

Така се работи - чисто.
Кога ще ги стигнем? никога, с този манталитет, който носим- никога.
« Последна редакция: Януари 07, 2011, 22:51:28 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #266 -: Януари 07, 2011, 23:17:44 pm »
Докторе, не сте съвсем прав. И в България има вече мислещи лекари. Но вие знаете къде ни е проблема - манталитета. Всичко е навързано - шашнат родител, който не вярва вече на лекаря, защото се е парил не веднъж - лекар който няма желание да се дообразова и развива - постоянната смяна, лутането от един специалист на друг с идеята да попаднем на правилния - многото неверни диагнози, "тоновете" излишни лекарства и т.н и т.н.
Например аз, благодарение на Вас и това че Ви чета редовно през всичките тези години съм успяла да постигна за себе си като родител едно сравнително спокойно състояние относно здравето на децата ми. Не отричам и това че педиатърката на децата е добър лекар, както и частния педиатър при който ги водя по някога, просто защото ми е на 2мин. път, до момента са лекували децата ми адекватно (разбира се аз не съм критерий за адекватно лечение, но Вие сте ми коректива :wink:).
Голямата ми дъщеря е пила 2 или 3 пъти АБ за 4г. и 2м., малката почти на 2г., не е, като изключим 10м. химиопрофилактик.
Не знам, аз за себе си съм стигнала до извода, че е необходима голяма доза смелост относно здравето, боледуването и лечението на децата, от страна на родителя. Може би в по-белите държави не е така, но за България за сега това при мен работи. :)
А в някой случаи дори е животоспасяващо, ако мога да се изразя така. Ако не бях поела риска, например, да чакам дъщеря ми да си израсте хидронефрозата, а я бяха оперирали на 3м., честно не ми се мисли какви можеше да са последствията сега. Може би няма да ме разберете, защо казвам риск, защото в нормалните държави от 10г. не се прави така, но тук е друго - когато всички светила са категорични че трябва да се оперира, защото ще си загуби бъбрека, това вече е голяма отговорност за един родител, който не е и медицинско лице...
Много дълго стана, много мога да пиша, но предполагам ме разбрахте, че това което правите Вие, не е никак малко, а именно, макар и косвено създавате едни по-уверени родители.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #267 -: Януари 07, 2011, 23:41:33 pm »
Разбирам, разбирам...  :)

Поздрави ... за  всички безпокойни майчета...
« Последна редакция: Януари 07, 2011, 23:58:45 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #268 -: Януари 08, 2011, 00:07:55 am »
Докторе, благодаря ви за статиите и за информацията която споделяте с нас :D

Последната снимка ми напълни душата :lol:
[/url][/url]
*

Birdie

• 11040
« Отговор #269 -: Януари 08, 2011, 00:10:06 am »
 А третата е Д-р Бърди... поп Вечерко-ви бдения...
Sir Alec Guinness
« Отговор #270 -: Януари 08, 2011, 07:30:05 am »
Добро утро д-р Бърди,
Пиша Ви много притеснена, не съм мигнала тази нощ.
Пиаш за бебто. Снощи реших след баня да изчистя нослето с аспиратор, тъй като през деня започна доста да хрепти нослето. Отдадох го на това, че трудно се оригава и повръща мляко след кърмене, и евентуално попада секрет в нослето. За да омекотя секрета използвах визиологичен разтвор една две капки и изсмуках с аспиратора( той е с накрайник с който родителя да изсмуква). Всичко мина ок, но няколко часа след това се започна едно секретиране и давене и изкашляне, много се притесних. Почистих пак с аспираторчето, заспа, но след няколко часа пак. Дали е хрема, нараних ли нослето, не мога да разбера. Като я кърмя е спокойно общо взето нослето, само като легне на лявата си страна хъркоти нослето и тя се дави. Дай те ми съвет какво да правя!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #271 -: Януари 08, 2011, 12:45:37 pm »
Може да аспирирате 1,2 пъти дневно само без да слагате физ разтвор.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #272 -: Януари 08, 2011, 13:15:54 pm »
Д-р Бърди бебчето ми връща след оригане почти винаги мляко,като понякога е малко,но има случаи в които е доста като количество.В някои случаи се е минало време от половин час примерно от хранене ,оригната е след храненето,и  като я държим и пак повърне,някой път е течно,друг път гъсто като сметана.В началото след раждането не беше така,почна да връща може би 15-20 след това,като тогава й започнаха и коликите,почти по цял ден не спеше,беше нервна,давала съм й тогава да суче на 1.30-2,00.От 20-ина дена гледам да я кърмя на по 3 часа,но има моменти през деня когато пак иска да суче на 2 часа.Изцяло на кърма е.Нощем прави една пауза от 6 часа.Досега не се притеснявах,защото и други майки споделят че бебетата им връщат,но все пак незнам къде е границата между нормално връщане и повръщане ???
първия месец наддаде 700гр.Сега втория е над 1 кг наддала.
Например днес сутринта яде в 6,после в 8,после в 10 и след храненето в 10 понеже вече станахме и я държахме правичка и повърна доста обилно.А не тези хранения макар и чести яде само от една гърда и заспива.А през деня по принцип си яде от двете гърди на едно хранене.Имам ли повод за притеснение по повод връщанията й???
Държим ли я права винаги връща ,и затова гледам да е повече легнала,но и тогава като рита и си шава си връща.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #273 -: Януари 08, 2011, 13:20:58 pm »
Не виждам нещо необичайно, поне от описанието... .
Опитайте 6,8,10 да го направите 6,8.30,11.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #274 -: Януари 08, 2011, 13:34:02 pm »
Благодаря Ви,ще се опитам.Иначе през деня гледам да й давам на 2.30-3.00,но в сутрешните часове като че ли иска да си навакса неяденето през нощта и търси по-често да суче,също сутрин в момента има доста газове,и като суче се успокоява.
« Отговор #275 -: Януари 09, 2011, 12:08:47 pm »
Може да аспирирате 1,2 пъти дневно само без да слагате физ разтвор.

Здравейте, д-р Бърди,
Аспирирахме нослето както ме посъветвахте, без особен резултат, излиза секрет но продължава да хрипти. От снощи обаче кашля. Най-вече докато суче и като я сложа да легне преди да заспи. Осеща се нослето влажно, явно и се стича секрет и кашля. Кашлицата е леко влажна и леко дрезгавичка, като отхрачване. Имайки предвид, че всики сме болни в къщи, имам сериозни притеснения. Като цяло е спокойно детето, храни се спокойно, но се закашля. Няма температура. Възможно ли е нещо да сме раздразнили гърленцето, като сме аспирирали? Понеже мъжа ми изсмукваше,да не е било силно, като че ли вадим сополки и вкарваме секрет от гърлото. Естествено пак е почивен ден, а знаете как е тук.
Нещо може ли да ми дадете като съвет. Може ли да се изчака до утре, и ако да, какво да изисквам от джипито като изследвания? Какви медикаменти могат да се дават на едномесечно бебе при хрема и кашлица?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #276 -: Януари 09, 2011, 14:52:11 pm »
Трябва да заведете да видят детето... .
Без преглед повече нищо не може да се каже и то за толкова малко дете... .
Не сте направили нищо с аспирацията... .
Sir Alec Guinness
« Отговор #277 -: Януари 09, 2011, 23:52:43 pm »
Здравейте д-р Бърди,
Дойде педиатър в къщи да прегледа бебето. Каза, че няма дихателна недостатъчност, ларингоспазъм или бронхиолит. Всичко се дължало на това, че съм я слагала на равно да спи и от повръщане и доста слюнка имаше в устата се получавало хриповете в нослето, от които тя киха и се опитва да ги изкашля. Щом е спокойна няма т-ра и се храни добре, за сега няма повод за притеснения. Аспирирахме нослето много внимателно, което излезе излезе без да сме много настоятелни, направих така, че да е под наклон и нещата започнаха да се успокояват. Надявам се да се изчисти тия дни. Дано е така! Лека и спокойна вечер!
*

Birdie

• 11040
« Отговор #278 -: Януари 09, 2011, 23:54:29 pm »
Следете за т-ра... .
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #279 -: Януари 10, 2011, 13:57:15 pm »
Здравейте д-р Бърди,

имаме малък, но доста неприятен и често срещан проблем с бебето.
детето след навършване му се появи лека червенина на ръба на дястната устна, предположихме както ние така и педиатърката ни, че се е появило от слюнките които винаги бяха насочени към тази буза на бебето. Тогава педиатърката ни каза да мажем с разни кремчета от рода на мустела стелатрия и др.
След около 2-3 седмици започнахме захранване на изключително кърменото ни бебе до тогава, не правих никаква асоциация с храните които захранвах и обрива на детето, явно от непрекъснатото мазане обрива се обостри и обхвана по-голяма част от лицето,около устаната на детето.
Тогава пак по препоръка на педиатърката мазахме с кортикостероиден крем, не съм злоупотребявала мазахме около 2-3 пъти и обрива изчезна, след това се появи пак мазахме отнова 1-2 пъти и отново изчезна, тъкмо си мислех че е било моментно, като 1 месец детето беше с чисто лице и всичко почна наново, този път още по-голямо место и наскоро почна да се появяа и да другата буза.
в момента имаме сухи участъци на дупето и по кръста, които успяхме да успокоим с мазане (мустела стелатопия) и не са зачервени, но с лицето не мога да се справя.

ходихме на дерматолог казаха че детето било със суха кожа, затова по по-влажните места се образували тези петна, но аз съм силно притеснена и не мога да си го обясня това.
искам да ме посъветвате какво да правя, тотално съм объркана, спрях с въвеждането на млечните като сирене, след като обривът се обостри, но не мога да кажа че това е задействало наново обрива.
след като сравних снимките на детето със схемата ни за захранване(пишех си дните на въведени храни и т.н.) забелязах обостряне след круша.
все ми се навърта в главата че може да е някаква алергия, но защо тогава го имаше преди захранването
не е късно 5 м, за да се прояви алергия към белтъка на кравето мляко?

моля ви посъветвайте ни какво да правим с този неприятен и така упорит проблем
прилагам и снимки тази снимка е от преди 3 дни, сега е леко по-добре място, по розово и не толкова набъбнало/мажем вечер веднъж с бактробан, и разни още хиляди мазила
благодаря ви много  предварително
« Последна редакция: Януари 10, 2011, 14:04:24 pm от nn »