Здравейте Д-р Бърди,
Желая на Вас и всички Ваши близки много здраве и късмет през новата година.
За съжаление за нас ховата година не започна добре.
Дъщеря ми донесе от ДГ някакъв отвратителен вирус, от който всички в къщи се заеазихме, всеки с различна тежест.
За съжаление и бебето не можахме да опазим. Започна да кашля. На 30.12 го заведох при педиатъра 0 диагноза обструктивен бронхит предизвикан от вирус.
Получихме апарат за инхалации с физиологичен разтвор, препоръка ако нещата се влошат да отиваме директно в болница, ако не, на следващия ден контрола при следващия дежурен лекар /тук е така по празниците, има по един дежурен лекар за цялата околност/.
На 30.12 детето имаше Т 37.5 сутринта, пиеще мляко почти нормално. Кащлиcата не беше много честа
На 31.12 отидохме при другия лекар, който добави към физиолог. Разтвор Salbutamol, 3 капки по 3 на ден инхалации. Даде му инякаква кортизонова свещичка, Prednisoloncetat, която поставихме в лекарския кабинет и една за вечерта
Отново направление за контрола на следващия ден и при влошаване – в болница.
Детето междувременно спря да се храни, едвам изпива по 70 – 80 мл и то не на всяко хранене, / по принцип е ящен, изпиваше от 120 до 160 мл преди да се разболее/
На 31.12 вечерта Т се вдигна до 39.1, свалихме с парацетамол до 38.5
Вчера, 01.01 отново при следващия ппедиатър, от който получихме и АБ, Cefixim, 5мл един път на ден, Бебето тежи около 4800.
Днес Т е по ниска, сутринта 37, 6, след свещичка, следобяд 37,1.
Снощи си хапна повечко, аз реших, че вече настъпва подобрение, но уви. Днес отново е без апетит, едвам по 80 гра 3 хранения до 17 ч
Кащлицата не затихва. Има и храчки които му се спират някъде явно и го дразнят.
Аз от инхалациите, които правим постоянно през деня, като 3 от тях със Salbutamol, не виждам някаква голяма полза и подо брение.
Моля посъветвайте ме в тази връзка.
1. Адекватно ли е според вас лечението и какво може оше да се направи. Къса ми се сърцето като гледам това малко бебе да се мъчи.
2. Кога може да се очква подобрение, Нормално ли е вече 4ти ден да няма подобрение.
3. Всички лекари казаха, ако не пие добре бебето за заминаваме в болница. Не разбрах обаче колко точно се разбира под недобре. Той поема все пак количество ок 80 гр на ядене. Памперсите са пълни с урина, по 1 път на ден ака обилно. Чудя се при това положение да ходим ли в болница. Вие какво ще ме посъветвате?
4. Можем ли да го извеждаме навън при това положение. Едни казват, подобре е да не диша студен въздух, други – чистия въздух действал добре??? А можем ли да го къпем??? Понеже няколко дена вече не сме.
5. Обмислям да си закупим някакъв уред за пречистване на въздуха в къщи и убиване на вирусите., с оглед на това, че дъщеря ми ще тръгне отново по някое време на ДГ и ще мъкне отново Гледах из интернет, има такива – йонизатори, УВ лампи, които могат да се използват в домашни условия за тази цел. Вие на какво мнение сте, има ли смисъл от такова нещо
6. Значи ли това боледуване, че ще имаме проблеми и за вбъдеще с дробчетата, един вид, че това ще му е слабото място??? Защото с дъщеря ми не сме имали поне досега болести от този род, с долните дихателни пътища.
Ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите.
Още един път всичко хубаво през новата 2011