Всяко действие има последствия.
Както спорта, така и липсата на спорт.
Както яденето на хубава храна, така и яденето на джънк.
Просто за различните действия последствията са различни.
"Последствия" само по себе си обаче е доста обширна дума.
Аз ги разграничавам на три (3) вида:
- симултантни - това са последствията, което се случват непосредствено при извършване на действието. При консумирането на храна това е вкуса, при спорта това е това, как се чувстваме по време на тренировката.
- краткосрочни - това са последствията, които получаваме 30-60 мин след въпросното действие.
- дългосрочни - това са последствията, които получаваме дългосрочно. Сред тях на първо място е общото здраве, на второ - външния вид и на трето - психическото състояние.
Няколко примера:
- когато ям джънк, може в момента на яденето да ми е страшно вкусно. Това е симултантното последствие. Непосредствено след това обаче (30-90 мин по-късно) илил ми пада енергията, или ми става неприятно на стомаха и цели храносмилателен тракт (подуване, киселини, газове), или и двете. Това е краткосрочното последствие.
Дългосрочно редовната консумация на джънк влияе негативно на общото здраве и оттам и на репродуктивното здраве. За сметка на това влияе положително на покачване на телесните мазнини, влошаване състоянието на кожата, косата и ноктите и съвсем дългосрочно и на психическото здраве.
Да, важно е храната да ни е вкусна. Според мен обаче по-важно е да може да ние е вкусна години наред. А вкусната храна може да си я приготвим и сами. Нужно е единствено съвсем малко повече усилие от това да си я купим от магазина. Закупуваме качествени продукти, експериментираме с някоя нова рецепта, влагаме цялата си любов в приготовлението и след това консумираме от плодовете на труда си.
Това може да го правим години на ред. Здраве обаче няма да може да си купим.
Бях пуснал тук една тема с видео как бързо и лесно да си направим вкусен домашен шоколад. На видеото моят колега
Данчо беше изчислил, че да си направим домашен шоколад ни е нужно точно толкова време, колкото да отидем до магазина и да си го купим оттам.
Само дето в единия случай в шоколада има само качествени продукти като многото любов и желанието дори не ги броя.
поздрави и умната
Лазар