Лан,
аз също съм с фоликулярна киста от няколко месеца, която не се пука - 24мм. е, но имам ЦС-белтъкообразна само в дните около овулацията.
Денис,
а знаеш ли защо някои от момичета със СПКЯ са със завишен тестостерон при положение, че склонността към образуване на кисти говори за високи нива на естрогените, нещо не ми се връзва.
И още един въпрос,
възможно ли е от наличието на фоликулярна киста, нивото на ФСХ да е по-високо от обичайното - изследван на 3ти ден - о/о и 7?
СПКЯ е само съвкупност от симптоми (затова се нарича синдром), но за да може да се постави категорично се изискват някои допълнителни симптоми (не само един или два) .Например: това че образуваш кисти не означава че имаш СПКЯ.
Но ако имаш
-съотношение на ЛХ/ФСХ >1,5
-естрадиол на долна граница,
-увеличени общи естрогени
-висок пролактин
-висок тестостерон
Това вече говори за СПКЯ.
За всеки хипофизарен хормон, хипоталамуса отделя по един стимулиращ и един инхибиращ (подтискащ) фактор.Доста е сложно за обяснение и едва ли ще го разбереш.Има 2 типа обратна връзка на неврохормоналната верига ,чрез която се освобождават хормоните. Най-общо казано, ако има проблем в някое от звената на тази верига, това се отразява и на другите.
При СПКЯ нивото на ЛХ е високо, не на ФСХ.