0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Тема на бременните № 68
« Отговор #880 -: Октомври 31, 2010, 13:26:51 pm »
Привет момичета  :D

Раиска, много е досадно това, което споделяш.  :? Аз по тази причина, отдавна съм се научила с роднини и близки - "работа" да не върша. Разбираемо е в случая да се спреш на лелята-педиатър, доста е трудно да избереш лекар за детето, на когото да вярваш, все пак като сте рода - се очаква да е супер старателна и да влага лично отношение, ама...става твърде лично накрая, както виждаш  :lol: Аз от години, даже не казвам на майка ми, ако се разболея нещо, защото се почва едно търчане до нас всеки ден, слушане със слушалки, запъване да пия АБ и втелясване от страна на родителското тяло, относно здравето на скъпоценната щерка /ако и да съм на 30 години вече/. По-лесно ми е да привикам личната, хем е кадърна жената, хем не се върти като квачка около мен.  :D

А за това, че тепърва ще завалят неисканите съвети - не се и съмнявам. Просто очаквах коментари и даване на акъл, СЛЕД като бебето се роди, но се оказа че Ората разбират от бременност и раждане, повече и от най-педантичния лекар, на когото съм попадала в живота си... Ама то така е в БГ - всеки разбира от всичко - това политика, футбол, раждане на деца, възпитанието им, гениален народ от "разбирачи" пък държавата ни виждаме на какво дередже е  :lol:

Най-якото изказване на тема бременност в близките дни, дойде от маникюристката ми. Предишната седмица си пропуснах часа, заради проблема с контракциите и тази седмица като отидох - нормално беше да обясня на две, на три какво е станало и защо не съм могла да дойда. Обясних разбираемо като за идиот естествено /или поне така мислех/. Дамата ме изслуша с огромно съчувствие и цъкане с език /разбирай иии лоша работа/ и ме пита сега какво правя по въпроса. Отговорих, че пия шепа хапчета естествено. Коментарът беше: "Ама защо пиеш хапчета, нали знаеш, че като си бременна не трабва да взимаш никакви лекарства?"  8O А кажете ми сега - на ей такава тъпня как да реагира човек  :lol: Позачудих се дали да опитвам да обяснявам отначало, ама се отказах и я загалавичках на тема лакове за нокти.

Та вместо да се ядосвам, май е по-добре да се посмея на такива неща. Може и да си направя една тетрадка, в която да записвам подобни "бисери", сигурна съм, че шедьоврите в жанра - тепърва предстоят!  :wink:

Nataly* Не се скатавай сега, чакам си ЛС  :lol: По въпроса с кашлицата ти, утре пак съм на лекар и ще я питам какво може за кашлица да вземеш. Жената е много компетентна и педантична, ако има някакъв подходящ препарат - ще го знае и ще каже.

geri28 Радвам се, че всико при теб е ОК и си спокойна вече. Все така да е до финала!

Хубав ден на всички!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #881 -: Октомври 31, 2010, 13:41:36 pm »
Здравейте  :)
Натали, хаповете за кашлица, които сме изреждали в предни теми са хомеожен, тавипек, тонзилотрен - и трите се водят хомеопатични и могат да се приемат по време на бременност. Като тавипек-а е от лавандулово масло. На мен ми помогнаха и инхалации с лайка, положението се облекчаваше и с мед и лимон. За прополките си писала, че знаеш. Ако някой се сеща нещо друго предполагам ще пише.
Jbrul, пределно ми е ясно, че няма как да не обръщаш внимание на тия "мили" коментари, целящи да ти помогнат  8O, но съм се научила да казвам добре/права си/ще го пробвам (ако успея да не се изсмея) и след като се обърна тегля една дълга благословия на цялата рода на "помагача". Като първа в моя списък беше близка роднина, която ме успокои, че ще ме научи как се гледат деца, при факта, че 3-годишния и син е още малък да маха памперса  :D
В крайна сметка най-важно е да сме спокойни, колкото и трудно е. Че после и по-зле ще става  :lol:
Хубав и слънчев ден!!!

*
« Отговор #882 -: Октомври 31, 2010, 14:29:02 pm »
Раиска, от личен опит ти казвам, че това с дохранването и отказа от сучене НЕ са врели некипели. Доста майки тук биха ти казали същото.
Това, че жената няма деца, не я прави по - малко компетентна по тези въпроси.
Кърменето е въпрос на личен избор, и ти си избираш дали да кърмиш или не,и дали ще дохранваш, но извини ме, толкова малко бебе с обрив и да чакаш да му мине 2 - 3 дена, не ми звучи сериозно.
Дохранването с биберон води до по-ранно отбиване, това е факт!!
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #883 -: Октомври 31, 2010, 15:30:14 pm »
Хайде да не загрубяваме... моля...
Привет и от мен! Чувствам се много по- добре, но ям доста ограничено, което ме притеснява. Почнах си пак витамините, тъй като менюто ми е доста оскъдно, ще се справим  :).
За приказките - на мен също ми знае устата да се разправям, но никак не обичам конфликтите и ги избягвам до последно. Това ми изигра доста лоша шега при миналата бременност и раждане. Майка ми не ми се е месила, но свекърва ми направо ми разказа играта. Живееше с нас, уж да ни помага, така преживях най - кошмарните си 4 години.
Отдавна не живеем в Бг, току що ги уведомихме за бременността ми. Толкова ми е спокойно, никой нищо не може да ми каже. Ще мога да се насладя на майчинството със семейството си.
Раиска, може би трябва да помислите за смяна на педиатъра. В никакъв случай не оспорвам това, което ти е казала, но щом не се чувстваш комфортно и не можеш да й се довериш - нали за това е докторът на първо място... Дано се справите!
Приятен ден от мен  :bighug:
*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
« Отговор #884 -: Октомври 31, 2010, 18:23:26 pm »
За хремата да добавя сребърна вода и разредена клеева тинктура.
*
« Отговор #885 -: Октомври 31, 2010, 21:46:14 pm »
Натали,за хремата ме спаси само Олинт,за гърлото чай с мед и лимон и Тантум верде :wink:Като "загрубя играта" при мъжа ми /пневмония/си взех превантивно Оксцилококсцинум.Прополките при мен нямаха ефект...
За другото,не исканите съвети нямам думи,моята свекърва докато си говорехме все повтаряше да не "давам "да ме облъчват с тия "видеозони"и как тя отишла чак в 7 месец на доктор и още куп неща.Сега като не си говорим ми е по-спокойно.....
Раиска,ми консултирай се с друг педиатър и готово,за да не обиждаш "родата"като я сменяш и готово :wink:
Викс,браво на бебка :D

*
« Отговор #886 -: Октомври 31, 2010, 21:46:45 pm »
Раиска, от личен опит ти казвам, че това с дохранването и отказа от сучене НЕ са врели некипели. Доста майки тук биха ти казали същото.
Кърменето е въпрос на личен избор, и ти си избираш дали да кърмиш или не,и дали ще дохранваш, но извини ме, толкова малко бебе с обрив и да чакаш да му мине 2 - 3 дена, не ми звучи сериозно.

:good_post:

*
« Отговор #887 -: Октомври 31, 2010, 22:09:14 pm »
Момичета и аз се надявам да кърмя живот и здраве, но ако по някаква причина бебето не се наяжда добре само с кърма...какво следва да правя? Ако не го дохранвам с АМ - значи да е недохранено, или?
Съвсем сериозно питам, просто се замислих като ви четох постовете за кърменето. Повечето майки край мен кърмят и дохранват после с биберон.  :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #888 -: Ноември 01, 2010, 01:15:57 am »
Разбира се, че бебето не трябва да стои гладно. Много майки се притесняват дали бебето изяжда достатъчно, защото кърмейки не виждат колко всъщност е изяло детето.
Според мен количеството е доста субективно. Както казах, говоря от личен горчив опит, защото дъщеря ми до края на 1-вия месец, не изяждаше повече от 60-70 мл, на хранене,/въпреки, че според стандартите трябваше да изяжда 110 мл/което ме беше побъркало и се мъчех да дохранвам с биберон,и въпреки това беше качила 1,100 кг.
 Темпа на наддаване и  време между храненията повече от 2-2,5 часа са показателни маркери, че това количество е достатъчно за детето.
Освен това има доста добри начини за повишаване количеството кърма-
по-често поставяне на гърдите, лактогонни чайове/има български много добър/.
Както казах, кърменето не е на всяка цена, но ако човек твърдо е решил да кърми биберона само ще попречи.
*
« Отговор #889 -: Ноември 01, 2010, 09:31:12 am »
Бебето най-добре знае колко му е нужно ! Важното е да наддава,а колко наддава и колко яде е от второстепенно значение..
*

mira_mimi

• 1375
« Отговор #890 -: Ноември 01, 2010, 09:48:00 am »
Аз личен опит нямам с кърменето, но пък ползвам този на сестра ми. Първото и дете ядеше от както се е родила по-малко от нормата за възрастта, растеше по-висока, но по-слаба. Второто и дете още с първите дни се видя, че е лакомо, наддава за страх. За себе си направих извод, че детето само знае колко да изяжда и колко на него му е нужно.
« Отговор #891 -: Ноември 01, 2010, 09:54:57 am »
Пак ще ни изгонят в другия подфорум ;), ама и аз да си кажа как преценявам стига ли му яденето: 1. следенето на наакани памперси (4-5 минимум на денонощие) - напишканите не успявах да ги следя, той все си акаше в началото; трудно е, ако бебенцето ака по-рядко, но Бобо няма такъв проблем; 2. спокоен ли е - ако плаче и току-що е нахранен, вероятно има друга причина - там имам система да пробвам кое ще го успокои; не мога да дам съвет как да преценявате вие за вашите бебета, но всяка майка си наблюдава детето и по метода на пробата и грешката се научава кое предизвиква недоволството; 3. на последно място - наддаването. Слагам го на последно място, защото го теглим само при педиатърката, т.е. веднъж месечно.

Според мен не е критерий колко често иска да яде - в началото прекарваше по гърдите ми почти цялото си време, хранеше се през час дневно време, а нощем - през 3 часа. Просто силиците му се изчерпваха бързо от това сукане, то си е изтощителна работа. Сега също има периоди, в които иска да яде по-често, но пък за сметка на това кърменията са по-кратки като продължителност.

За да стимулирам лактацията и да не ми се налага дохранване, в началото бях решила, че, ако трябва, денонощно ще сме като скачени съдове, докато се установи някакъв режим. Когато обаче майката има проблем с разранени зърна, това не е много възможно.

Друг вариант е цеденето. С ръчна помпа обикновено не е толкова ефективно, колкото цеденето на ръка или с електрическа помпа (аз определено не се справям добре). Затова, ако по такива причини лактацията се намали, вероятно ще се наложи дохранване... Но пък има доста майки, които успяват да кърмят дълго време с цедене - това ще ви даде възможност и да виждате колко изяжда бебето ;)
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

mira_mimi

• 1375
« Отговор #892 -: Ноември 01, 2010, 10:29:56 am »
След седмица ми е прегледа при Сигридов. Какви изследвания да му занеса? Направих си ПКК (която включва HGB, WBC, RBC, HCT, MCV, MCH, MCHC, PLT) СУЕ, глюкоза, урина (Белтък, Билирубин, Уробилиноген), седимент в урината.
Трябва ли да пусна още нещо? Часът ми е в понеделник 8.30 така че ако трябва да се пуска нещо трябвада е тази седмица  :)
« Отговор #893 -: Ноември 01, 2010, 10:37:14 am »
Mira mimi, а албумин, бактерии, левкоцити и епителни клетки в урината пусна ли?Поне на мен тези ми ги пускат всеки път.
Момичета, като ства въпрос за кърма....моите гърди все още не са чуствителни и не съм забелязала да отделят някакви капки течност.Не съм много наясно, но не трябва ли вече да усещам нещо т.е. поне така четох, че по това време би трябвало да станат чуствителни заради образуването на кърма? Доста съм невежа по въпроса, така че коментарите на кърмещите майки са ми от голяма полза лично на мен.Благодаря Ви момичета , че все още нинаглеждате в тази темичка и ни давате полезно инфо. :wink:
*

mira_mimi

• 1375
« Отговор #894 -: Ноември 01, 2010, 10:44:59 am »
violett, срещу седимент пише 4-5 левк. пл. епители, 1-2 еритр. Албумин и бактерии май не съм.
*

Vickson

• 1201
  • "Е, нема начин да нема начин!"
« Отговор #895 -: Ноември 01, 2010, 11:08:50 am »
Мира, аз му нося ако съм правила и имунологични контроли, за НК клатките и АНА и АФА антителата. Но това е субективно, не знам дали при теб въобще са изследвани тези неща.
А, да ви питам, днес сутринта ходих до ЖК за болничен, и там докато ми разглеждаше досието докторката (уточнявам, защото ЖК ми я води акушерката, с д-ката се виждаме в 3-5-и-8 месец за УЗИ-та) ме попита имам ли правени секрет и цитонамазка. Микробиология имам от Сигридов и искат копие обещах да им направя, но цитонамазка не съм правила от може би година. Та, и докторката и акушерката като скокнаха защо не съм правила 8O голям проблем стана, на следващото ходене да съм се подготвила ще ми прави намазка. Казах Ок, няма проблем и толкоз. Не ми е ясно какво се пенявят толкова, като все си мисля, че не е моя работа да следя какво трябва да се прави като изследване и какво са ми направила, а е тяхна да ми кажат. Толкова ли е фатално, че не съм направила? Тя от какво значение е за бременността и бебето?
« Отговор #896 -: Ноември 01, 2010, 11:16:52 am »
mira_mimi, за бактериите трябва да се пусне стерилна урина в някоя лаборатория, за да е достоверно изследването, а албумина е трябвало да ти го пуснат с другите.На мен досега винаги са ми го пускали, нали трябва да се следи....особено ако се подуваш.Консултирай се с твоя лекар дали трябва да го изследваш, да не те подведа.
Вики, и аз не съм пускала микробиология и цитонамазка.Последните са ми от преди 6 месеца и мисля, че толкова им е и валидността.Последно като ходих при Димитрова, тя каза, че пуска микробиология, ако има оплаквания(сърбежи, течения и т.н.), но по принцип е хубаво да се пусне.Естествено не е фатално, че досега не си ги правила.Направи си ги и толкоз.Все пак не е наша работа да казваме и подсещаме кое кога се прави.

*

mira_mimi

• 1375
« Отговор #897 -: Ноември 01, 2010, 11:19:11 am »
Vickson и аз не съм правила цитонамазка повече от година и като отидох да се запиша на ЖК отказах да ми направят. Ти си в напреднала бременност, там доста е кръвоснабдено, за мен това си е риск, който не бих поела. Сестра ми имаше проблеми в 30 г.с. и искаха да и направят цитонамазка, аз я водих при д-р Стаменов и той отсече, че това най-много да я вкара в болница с кървене (нейната шийка беше отворена отвън обаче)
И аз следя имунологията, всеки месец пускам, другите неща още не са ми ясни. Благодаря за съветите, утре ще отида да пусна стерилна урина.
*

Raissa777

• 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
« Отговор #898 -: Ноември 01, 2010, 12:00:29 pm »

Доста майки биха казали същото , но и доста могат да кажат обратното. Кърменето на този етап не ни се получава добре, но аз правя каквото мога и много се дразня когато някой ми намеква, че не се справям добре...
Пия по 3 литра на ден от въпросния български чай.
Пия още 4 чаши на ден от чая на Хип.
Смуча някакви хомеопатични топченца...по 15 на ден.
Пия витамини Lactation Up , които не са много евтини...
Цедя се на всеки час-два с помпата.
Храня дъщеря ми с биберон, не защото ми е по приятно да се доя като крава по цял ден с помпата, а просто защото не може да суче достатъчно активно.
От 7 хранения 1 и давам АМ, понеже не ми стига кърмата.

Може да си много компетентен, но и недосетлив. Когато целият ми ден се върти около кърмене и това ми е болна тема, нещо с което се боря в момента...се нуждая от подкрепа и успокоение, че нещата ще се подредят...А не от критики!
Щеше да ми е много приятно и лесно бебето ми да се насуква за 20-30 мин и живота да е прекрасен. Да, ама не става при нас! Или поне не на този етап.

Слава Богу, усещам дъщеря си достатъчно добре за да слушам себе си, а не коментари кое звучи сериозно и кое не. Видях че обрива и идва от крема и в момента в който спрях да я мажа те започнаха да завяхват, за един ден почти изчезнаха.
« Отговор #899 -: Ноември 01, 2010, 12:01:03 pm »
Мира, при прегледа миналата седмица д-р Сигридов ме попита как съм давала стрелината урина.Обясних, че след тоалет сутрин, събирам средната урина и я нося в лабораторията, попита ме след колко време съм я занесла  и колко градуса е било навън, което ме озадачи.Обясни ми, че урината трябва да бъде топла, защото иначе бактериите умирали.Днес пуснах нова урина и я носих на топло /под мишница :lol:/ до лабораторията.Миналата седмица я носих в "Писанец", а днес я дадох в "Бодимед".Там ми казаха, че нямало значение дали урината е изстинала,пак се хващали бактериите , ако има .Сега ще чакам резултата, ще излезне след около 4-ри дни.

“Не се заблуждавай, че щом някой се опитва да те утеши, той живее безметежно сред простите и нежни думи, които понякога ти помагат. В живота му има много трудности и тъга, далеч надхвърлящи твоите. Как иначе би намерил подобни думи!?!" Райнер Мария Рилке