Аз платих при
Марков ( гледах го сутринта при Гала
) 120 лв, защото поисках диск с филм и снимки .
Контракции - мен лично обяснението "втвърдява ти се целия корем" ме обърка и закъснях с прегледа, на който ми откриха контракциите. Аз си обяснявам нещата така - когато имам контракция матката се свива и пристяга бебето. В началото мтката е по-малка и е под пъпа - съответно няма как да ми се стегне целия корем! Ще се стегне само ниско долу...точно това ме обърка в началото, мислех си, че щом ми тежи ниско долу и ме присвива - значи не са контракции...Но след 2 седмици размисли и страсти, отидох на преглед точно докато имах тази тежест и се оказа че са си баш контракции...А хем пиех по 1 таблетка Магнерот, профилактично...
После в по-късните седмици пак - никога не ми се е стягал баш целия корем. Ако бебето е застанало по в ляво - там се стягах, ако е по в средата - там и т.н.
И като го опипвах си беше твърд около бебето, а отстрани - мек. В последните седмици корема ми се стягаше високо горе, под стомаха...а от страни си беше мек - и това си бяха контракции. Коато отидох да раждам и вече бях останала без води, нещата се виждаха сдоста по релефно...бебето се беше изкривило и беше застанало предимно в дясната половина на корема ми, та целите контракции, втвърдяването беше в дясно и много добре се очертаваше как точно се е изкривила бебка.
Като усещане при мен беше - все едно съм направила коремна преса и съм "замръзнала" в стегнатото положение, но в същото време нещата не зависят от мен, т.е. не мога да се отпусна. И усеяах една тежест точно там където ме е стегнало. Имах контракции от доста рано, та през цялата бременност. Хапчетата ги намалиха като бройка, но не ги премахнаха изцяло.
Идеята ми е, всеки сам да си предцени как се чувства, в коя седмица е, колко голяма би трябвало да е матката, къде се намира и т.н. и сам да си види състоянието. Има голяма разлика от контракция в 13-14 г.с. и в 30-31 г.с...
И най-добре, при съмнения да отиде на преглед. Ако все не може да се улучи момента, изчакайте да ви стегне и идете в най-близката поликлиника/болница и т.н. Всеки с ехограф може да види какво се случва.
Мен един ден ме стегна, влязох в първата поликлиника, която видях, казах че е спешно и ме прие една жена, даже не знам как се казва...за пръв и последен път я видях, но тя веднага каза че имам контракции, а и ми ги показа на монитора...