Не помня да съм давала разрешение за публикуване на кореспонденцията си, но явно това не е от значение за този сайт. Разбирам, че госпожата има нужда от психологическа подкрепа в нападките си, но да я търси и получава по този начин?!
Както и да е. Аз прекратих кореспонденцията си с нея. И не смятам да отговарям на повече нападки.
Без да съм журналист, съм сигурна в едно – отразяването на проблем се прави обективно – оглежда се от всички страни, обсъжда се и се предлага решение.
От филма на М. Бенатова и производните му репортажи не се вижда нищо такова.
Изразена е личната позиция (субективното мнение) на един човек, интервюирани са хора, чието мнение съвпада с това на авторката. Показани са и изрязани мнения на лекари, но с фрази, удобни за целта. Дотук добре, защото живеем в свободна държава и всеки може да си изразява свободно мнението. Както и вие вашето, г-жо Векилска.
Проблем се превръща, когато това субективно мнение се изразява по национална медия и се лансира като вярно такова. Вие знаете правилните похвати за това и успешно ги използвате.
Разрешението на така създалата се ситуация? (
предварително уточнявам, че това е личното ми мнение като пациент и потребител на този форум)
Нито аз ще променя моето мнение, нито вие вашето. Но това не е целта. Безсмислено е всичко това да се превръща в спор, резултат няма да се постигне. Целта е да се говори за проблема, да се огледа от всички страни. Когато се изразява публично, да се покажат
всички гледни точки (нали това е слогана на вашите новини).
Във филма обаче е показана
само една гледна точка. Не може да се третира като информативен и компетентен, направен по този начин, защото насажда негативизъм и представя двойките, борещи се със стерилитет в неприятна светлина. Не, филмът не ограмотява и не показва същността на асистираните методи за зачеване. За човек, незапознат с този проблем, всичко звучи страшно и зловещо, и това, според мен е била целта му. Но дали е правилно? Как да разбере зрителя, като е показана само една гледна точка?
За да е цялостно представен проблемът, трябва да отразите и
нашата гледна точка, гледната точка на лекарите също. Целта не е да си мятаме в пространството някакви гневни писма и да се мъчим взаимно да си наложим субективното виждане на проблема, а да се разисква и да се огледа от всички страни. Светът не е само черен, въпреки че това се котира и вдига рейтинг. Ние не сме зомбита, а жени (и мъже) като вас. Ние сме вашите роднини – сестри, братя, братовчедки, вашите колеги от съседното бюро, за чиито проблеми вие и не подозирате, защото заради точно такива филми те се затварят в себе си с проблема, а това е пагубно, защото ако не се говори, се губи много и ценно време за разрешаването му.