0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
 :lol: :lol: :lol: :lol:
Още доказателства искате ли? Като се случвали такива работи, що не се изтъпаниха да снимат в Плевен? Що не говориха с имена, клиники, реални хора? Ами с някакви общи фрази...Айде моля, не ядем доматите с колците...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Да Злати, права си, ако не беше така жалко, щеше да бъде смешно!
Последното ми писмо много е ядосало, приятелката на М.Б,
че тя не се сдържа и ми написа ето това-

Е Вашето наистина е "едно си знае, едно си бае". Диалог няма, защото не възприемате това, което се мъча да обясня. Кореспонденцията ни е напълно безмислена, така че: успех в живота и се цупете, когато наистина има за какво, за да сте щастлива!

Мислех да и напиша  "Аз съм щастлива" и да и постна снимка на ухилените Мишоци,
но се отказах.....нека М.Б. и М.В. спят спокойно...
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Не помня да съм давала разрешение за публикуване на кореспонденцията си, но явно това не е от значение за този сайт. Разбирам, че госпожата има нужда от психологическа подкрепа в нападките си, но да я търси и получава по този начин?!

Както и да е. Аз прекратих кореспонденцията си с нея. И не смятам да отговарям на повече нападки.

Така, получих нов отговор от Мариана Векилска!
Този диалог не води до нищо, прекратявам кореспонденцията с нея
като и изпращам копие от официалното писмо на Сдружение Зачатие!
Подписано с името ми като член на Сдружението!

Ето и нейния отговор-

Отново смятам, че не сте права и гледате едностранчиво. Не веднъж сме показвали и другата страна на въпроса - и във филми, и в репортажи - мога да ви ги посоча по дати в годините назад, но това е друга тема, която няма място в проблемния филм на Миролюба. Когато става дума за липсата на контрол и регламент и грозно отношение от държавата към един така важен въпрос, не трябва да се измества акцента. И колежката ми го е поставила много точно, иначе проблемът се размива. Казвам Ви го от професионална гледна точка, не я защитавам - така бих постъпила и аз ако правех такова разследване.
Представете си, примерно, разследване за търговията с органи, в което се разглеждат и проблемите на нуждаещите се от трансплантация - това, че чакат, че няма поддържащи лекарства и т.н. - просто двете неща са си две отделни теми и два отделни проблема, които, събрани в един филм, губят смисъла и тежестта си!
Така е и в случая, който коментираме - опитайте се да погледнете по-обективно и ще се убедите, че филмите са в услуга на хора, като Вас и такива, на които им предстои да изпаднат в такова положение!

С уважение

То и Петина Найденова не е давала разрешение да е за фон на репортаж за донорство, но беше :) Явно това не е от значение за телевизията, в която работите :)
Хубаво е, че наминавате насам, а ако се и разходите из форума и попрочетете това онова, може и да разберете че госпожата (която убедена съм знаете как се казва :)) няма нужда от психологическа подкрепа, защото не само тя мисли така. Не само на нея й горчи :) Ето вчера  във Великолепната шесторка например, днес чета пак призовавали бездетните да осиновяват. Ами хайде стига ! Права сте, че търговията с органи примерно няма връзка с хората, които се нуждаят от донорство, но не мислите ли че прекалено се експлоатира темата напоследък, тази за която говорим. Фона с малките пиленца, черупките от яйцата....не ми се говори, защото каквото и да си кажем, знаем че се е търсила сензацията, в което няма лошо, но не така брутално ! Защото съм гледала филм за търговия с органи и там въобще нещата не бяха представени така грозно както тук. Въпроса не е в темата, която Бенатова разисква, а начина по който го прави !
Вие бихте ли седяла безучастно и да не ви пука грам, ако вие или дано не става, но вашите деца имат проблеми и са на наше място ! Едва ли...не ми отговаряйте, защото и двете знаем, че щяхте да реагирате като нас :)
Венцислава Тодорова-Петрова
Приятен ден !
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 11:01:15 am от Black_rose »
Госпожо Векилска, тука не става дума за психологическа подкрепа, а за най-обикновено човешко възмущение, нещо, което явно ВИЕ не можете да разберете.

Ще ви кажа нещо като лично и персонално потърпевша - в следствие на "професионалния" и "обективния" репортаж на вашата колежка Миролюба Бенатова, в клиниките, които не нарушават Наредбата има отлив от Донорки на яйцеклетки - те и без това не бяха многобройни, но в момента броя им намалява драстично. По този повод, вместо аз и стотиците други жени като мен, семейства като нашето, които разчитат на донорска яйцеклетка, за да могат да сбъднат съкровенната си мечта да имат дете трябва да чакат повече от година и половина, за да могат да направят един опит. Един!!!!

Като вземете предвид процента успеваемост на процедурата (който е същия както при инвитро със собствен материал), мислите ли, че сте направили услуга на тези двойки?

Смятате ли, госпожо Векилска, че екипа на вашата телевизия може да се превъплати в Господ и да решава чрез репортажите си (защото това правите реално), коя двойка може да има дете и коя не може????

Помислете си добре, преди да ми говорите за обективност и правдивост на репортажа!

Ралица Пачева-Александрова
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 11:35:35 am от rally_pat »

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Госпожо Векилска изглежда пък вие въобще не искате да вникнете в проблемите.Това вашето е равносилно да обяснявате на един човек имащ нужда от трансплантация как той само си мисли че има нужда.
От коя страна да погледнем?Моля обяснете ни.
Да ние знаем, че има такива проблеми, но те се регламентират в Наредбата.Също така всяка уважаваща себе си клиника следи много зорко, за тези неща.
Защо госпожа Бенатова не представи факти, имена, дати?Да не би някой на сила да е карал тези жени да продават яйцеклетките си?Това става доброволно, след стимулация.Никой на сила не може да я накара да си бие инжекциите, да пие хапчета и т.н.Че не е знаела за последствията, съжалявам, но собствената неосведоменост е за сметка на неосведомения.Дори в Законите си пише, че това че не се интересуваш е лично и единствено твой си проблем.
И последно в момент на голям демографски срив.В момент в който вашите деца ще плащат на цигани да раждат по 20(освен ако не ги пратите в чужбина, което е най-вероятно), в момент в който ние имаме нужда от подкрепа, за да продължи да го има този фонд, за да не гледат на нас като на изроди, за да имаме подкрепата както на обществото така и на държавата, вашата мила приятелка излиза и заявява как ние сме изкукали бабички, който си избират едва ли не русо със сини очи.И понеже сме бъкани с пари и се чудим какво да ги правим сме решили, че е време за дете.
Госпожо Векилска аз съм на 29г с поставена диагноза изчерпан яйчников резерв, знаете ли какво значи това?Приличам ли ви на бабичка?В момента живеем в 25 м2 с мъжът ми и всеки спестен лев отива за изследвания!Много съм богата казвам ви пращя от пари!
И понеже си изкарвам честно парите, плащам си всички осигуровки и единственото което искам от хората в тази страна е разбиране, вашата мила ви приятелка ми го отне и това.Нещо което аз обяснявах и хората бяха разбрали, тя го затри за секунди.
Аз не съм изрод госпожо, никакъв изрод не съм, и няма да се почуствам като такъв, защото някой не може да е обективен, защото използва обществената трибуна, за да направи сензация.Защото вместо да дойдете да отразите ДРЗ, вие предпочетохте да презентирате филма и, на фона на тризнаците на наша съфорумка, без въобще да я уведомите за това.Защото хората с проблеми са много и всеки ден стават все повече, и те както един болен от рак човек имат нужда от подкрепа.
И ако Миролюба Бенатова не е знаела какво ще последва от този филм, че ще насади такъв тип виждане в обикновения човек, то значи тя не е репортер.
Няма да ви се извинявам че искам да стана майка, и няма да ви се извинявам, че искам да усетя как нещо расте вътре в мен.Нито ще ви обяснявам защо искам да усетя всяко едно неразположение, болка или притеснение по една бременност и раждане.Вие сте майка ако вие не можете да ме разберете, то съжалявам ви.

Без уважение: Магдалена Цекова!

*
Не помня да съм давала разрешение за публикуване на кореспонденцията си, но явно това не е от значение за този сайт. Разбирам, че госпожата има нужда от психологическа подкрепа в нападките си, но да я търси и получава по този начин?!

Както и да е. Аз прекратих кореспонденцията си с нея. И не смятам да отговарям на повече нападки.

Без да съм журналист, съм сигурна в едно – отразяването на проблем се прави обективно – оглежда се от всички страни, обсъжда се и се предлага решение.

От филма на М. Бенатова и производните му репортажи не се вижда нищо такова.
Изразена е личната позиция (субективното мнение) на един човек, интервюирани са хора, чието мнение съвпада с това на авторката. Показани са и изрязани мнения на лекари, но с фрази, удобни за целта. Дотук добре, защото живеем в свободна държава и всеки може да си изразява свободно мнението. Както и вие вашето, г-жо Векилска.

Проблем се превръща, когато това субективно мнение се изразява по национална медия и се лансира като вярно такова. Вие знаете правилните похвати за това и успешно ги използвате.

Разрешението на така създалата се ситуация? (предварително уточнявам, че това е личното ми мнение като пациент и потребител на този форум)

Нито аз ще променя моето мнение, нито вие вашето.  Но това не е целта. Безсмислено е всичко това да се превръща в спор, резултат няма да се постигне. Целта е да се говори за проблема, да се огледа от всички страни. Когато се изразява публично, да се покажат всички гледни точки (нали това е слогана на вашите новини).

Във филма обаче е показана само една гледна точка.  Не може да се третира като информативен и компетентен, направен по този начин, защото насажда негативизъм и представя двойките, борещи се със стерилитет в неприятна светлина. Не, филмът не ограмотява и не показва същността на асистираните методи за зачеване. За човек, незапознат с този проблем, всичко звучи страшно и зловещо, и това, според мен е била целта му. Но дали е правилно? Как да разбере зрителя, като е показана само една гледна точка?

За да е цялостно представен проблемът, трябва да отразите и нашата гледна точка, гледната точка на лекарите също. Целта не е да си мятаме в пространството някакви гневни писма и да се мъчим взаимно да си наложим субективното виждане на проблема, а да се разисква и да се огледа от всички страни. Светът не е само черен, въпреки че това се котира и вдига рейтинг. Ние не сме зомбита,  а жени (и мъже) като вас. Ние сме вашите роднини – сестри, братя, братовчедки, вашите колеги от съседното бюро, за чиито проблеми вие и не подозирате,  защото заради точно такива филми те  се затварят в себе си с проблема, а това е пагубно, защото ако не се говори, се губи много и ценно време за разрешаването му.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
Добре дошла, г-жо Векилска,
Ако вие имате и грам майчински чувства, както тръбите навсякъде,
ако на вас ви стиска да сте обективна и да загърбите мисълта за заплатата, кято ви се плаща,
ако сте имали поне една безсънна нощ заради болно дете -
обиколете страниците на този форум и прочетете,
как всяка една от нас сънува тези моменти,
как се бори с всичко, за да има поне една безсънна нощ,
за да прегърне болно дете, а не празна възглавница,
за да премине и през ада, за да има това, което вие имате и сте получили наготово...
Ако ви стиска да бъдете човек и да се замислите поне за секунда какво сте причинили,
то прочетете и ще разберете нашата болка и мъка от филма на М.Б.
Ако ви стиска да бъдете човек... Прочетете...И пак се върнете и ни кажете, че не сме разбрали филма!

И с огромно неуважение към вас и институцията, която представлявате,
Ганка Чивчибашиева
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
  Благодаря на Зачатие за борбената позиция и отстояване на правата ни. Благодарение на това  се постигнаха р е а л н о  резултати. От филма на г-жа Бенатова разбрах че е много далеч от действителната ситуация по пролема.
   Не разбирам зашо колегите й и г-жа Векилска придават висока стойност на материала. Предаването не внушава тези мисли които се опитавт да ни наложат и го намирам на булевардно ниво.
*
Г-жо Векилска,
Да приемем, че филмът на Бенатова е сполучлив - явно така смятате вие. Да приемем, че всички останали като вас смятат така. Оказва се обаче, че всички хора с репродуктивни проблеми го намират за ужасен, некомпетентен и обиждащ ги. А филмът касае тях. Остават два варианта значи - филмът е прекрасен и хора с репродуктивни проблеми няма - тоест всички харесват филма и следва едно огромно "браво" за таланта на режисьора. Вторият вариант е, че има такива хора, но те всички се нуждаят от консултация с психолог по назначение на г-жа Мариана Векилска.

Какъв е проблемът с кореспонденцията ви? Срамувате се от това, което сте писала може би? (то си е за срам между впрочем)
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 11:39:53 am от cygnus »
*
Все още нямам отговор на вчерашното си писмо до Мариана Векилска, но като гледам колко сме я ядосали - няма и да имам. Щом няма да отговаря на повече "нападки" - ОК. Радвам се, че поне го е прочела и е посетила сайта на "Зачатие", чиито адрес надлежно й посочих. ;)

"Кофти тръпка" е май, когато си на мястото на Петина /в известен смисъл/.  :lol:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42975.0
Ето, г-жо Векилска, сама се запознайте с реакцията на телевизията в която работите, пък после пак се възмутете, че кореспонденцията Ви с наша съфорумка е публикувана тук без Ваше съгласие. Както Ви писах и вчера "на чужд гръб и сто тояги са малко", ама когато са на Вашия - май друго става нали?

Не се тревожете, че сме прочели писмата Ви. Може и да не Ви се вярва, но никой тук не търси заяждане на дребно, нито с Вас, нито с когото и да било. Поне моето лично желание беше и все още е, да си изясним открито и човешки, на кого какъв му е проблема и защо го има - не да преливаме "от пусто в празно" и да се надприказваме.
За не знам кой пореден път ще се опитам да кажа -  не е проблем темата, засегната във филмите на Миролюба Бенатова, а начинът по който тя е представена и за това именно е недоволството от наша страна.

Не мисля, че целта на тези материали е била "удар по хората с репродуктивни проблеми", но все едно е каква е била целта, щом резултатът е именно такъв. И върху този аспект на нещата, всички тук се опитаха да обърнат внимание и да обяснят на Вас лично, защо аджеба се получава подобен ефект. Не та не, не сме разбрали, имали сме нужда от психологическа подкрепа просто и това е.

Ами скоро може и да имаме нужда наистина от подобна подкрепа, защото след тези филми редовно чувам, как "не трябва да насилваме природата", а трябва да си осиновяваме направо по едно ромче, че да решим едновременно и своя проблем и проблемът с пренаселените институции за изоставени деца в България. Естетсвено се чуват и мнения, че имаме репродуктивни проблеми, понеже видите ли твърде късно сме се сетили, че искаме деца и за това така... Ей такива "симпатични" следствия има от въпросните филми г-жо Векилска. Но както казвате - може пък ние да не сме разбрали и да си въобразяваме, при това масово. То все пак сме дърти и изкукали повечето тук и е напълно възможно... :lol:

« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 11:57:40 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Г-жо Векилска,
Не знам защо е необходимо да давате разрешение за това да се публикува кореспонденцията ви с Мария, тя не е нито лична, нито интимна, за да трябва вашето разрешение! Освен това е по повод филм, гледан от всички, относно проблем касаещ много жени. Този филм, нанася морални, а както спомена и Рали и материални щети на жените с репродуктивни проблеми. Тези жени са напълно в правото си да съдят, както телевизията ви, така и авторката на филма. Може би, ако това стане, най-накрая ще разберете, за какво точно става въпрос, както и кой точно се прави на "ощипан".
Ако понятието морални е твърде неясно за вас, то може би поне за материалните ще се съгласите - а именно - отлив на Донорки на яйцеклетки. Какво ще кажете по този въпрос?
Аз съм жена с репродуктивен проблем, на която единствения и шанс да стане майка е да използва донорка на яйцеклетки. Клиниката в която се лекувам спазва стриктно Наредбата! Защо госпожица Бенатова не отиде във водещите клиники на д-р Стаменов, Владимиров, Щерев и не направи репортажа за тези клиники? Защо никъде не се спонемава, че в голямата си част водещите клиники спазват Наредбата и там цялата документация се води стриктно и всичко е ясно (аз лично съм свидетел на това и мога да застана дори под клетва в съда зад всяка една моя дума!!!)
Ако госпожица Бенатова си беше направила труда да подходи професионално, като отговорен и задълбочен журналист щеше да отрази РЕАЛНО проблема, поне щеше да го проучи по-задълбочено!
Как може отговорен журналист с претенции за професионалист да говори напълно неверни неща, като например факта, че всеки ембрион е потенциален човек?
Не беше ли по-редно да влезе във форума, да прочете литература по въпроса и да проучи за какво става въпрос  - това е статистика, която е напълно различна от измисления от М.Б. жълт пасквил.
Средно при един опит ин витро се оплождат 10 - 15 яйцеклетки и от тях реално най-много 2-3 ембриона да имат реален шанс за развитие, като процента успеваемост на всеки един опит е 25%. Средно една жена трябва да направи 3 опита ин витро, за да роди едно дете. Можете сама да сметнете за каква спекулация с цифрите става въпрос!
Аз имам 2 опита ин витро с донорски яйцеклетки. Общо две прекрасни момичета, които не познавам, но им благодаря от цялата си душа за невероятно благородния жест, са ми дарили 25 яйцеклетки.
До момента не съм бременна и нито един от тези ембриони, които М.Б ги брои като реално родени деца, не е факт!
И ви уверявам, че аз далеч не съм единствения случай! Много са такива!
За това пледират тук момичетата - за РЕАЛНО и професионално отразяване на проблема.
И никой тук не се прави на ощипан, ние сме възмутени и много гневни!
Няма нищо по-страшно в този свят от гнева на една майка, спрямо някой наранил детето и. Единственото по-страшно е гнева на една жена, на която някой несправедливо и пречи да стане майка!
Съветвам ви да не заставате на пътя на такава жена!

Таня Банчева

« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 14:30:42 pm от Tanitа »
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Такааа, виждам, че г-жа Векилска и тя седна да се прави на ощипана мома :lol: Изведнъж й стана неприятно, че й развяваме някаква си там кореспонденция, а ние като се възмущаваме, че ни развяват в НАЦИОНАЛЕН ЕФИР проблемите, се нуждаем от психолог... :lol: Г-жо Векилска, моля ви се, слезте на земята, вземете се в ръце....
Тъй като аз също проведох една кратка кореспонденцийка с госпожата, възнамерявам да я публикувам и тук, явно има нужда. Jbrul вече писа, че й е изпратила писмо. Това писмо аз го прочетох и тъй като категорично заставам зад всяка една негова дума, получих разрешение от Jbrul да се подпиша и аз под него и да го изпратя. Е, направих го, като разбира се имаше и встъпителна част от моя страна. Имам разрешението на Jbrul да постна писмото й тук, за което й благодаря. Ето моя мейл:

Уважаема г-жо Векилска,

Пиша Ви в качеството си на жена с репродуктивни проблеми. Член съм на сдружение Зачатие, но категорично разграничавам мнението си от позициите на сдружението. Долуизложеното е единствено и само моя лична позиция по въпроса, моля да се има предвид.
Тъй като чета в Зачатие и съотвено имах възможността да прочета кореспонденцията Ви с една от потребителките, реших че е нужно да споделя и своето виждане. Нужно за мен самата, като гражданин и пряко засегнат от проблема. За справка - бременна съм в 19 седмица, след 3-ти опит ин витро, със собствен генетичен материал, като и трите опита съм финансирала сама, без помощ от държавата. На 28 години съм, когато започнах борбата си, бях на 24...Както е видно, далеч не съм изкуфяла, престаряла и богата бабка, която късно се сетила, че иска да ражда. Желанието ми да имам дете е отдавна осъзнато и борбата, която водя е съзнателен избор на човек, който иска да бъде отговорен и любящ родител.
Мога да изпиша много по дискутирания въпрос, но за щастие, друга потребителка от форума на Зачатие вече е изложила становището си, което аз изцяло и категорично споделям, дума по дума. Въпросната потребителка бе така добра да ми предостави писмото си, за да се подпиша под него и да ви го изппратя като прикачен файл.
Искрено се надявам, че след като прочетете това изчистено от емоции и подкрепено с аргументи и обективни факти писмо, ще признаете ако не пред нас, то поне пред себе си и съвестта си, че повредата е във Вашия телевизор.
Ако ли не, то толкова по-зле за Вас. Вие сте майка и би трябвало да сте наясно какво значи това за една жена и не виждам какво има да се чудите, че ние също искаме да постигнем това щастие. Няма по-нормално нещо от желанието да бъдем родители. Ако Вие не осъзнавате това, то сте достойна за съжаление. Що се касае до Вашата приятелка, госпожица Бенатова, молете се за нея, да не се наложи утре да седи на диванчето в някоя клиника, до някоя от нас, с очи пълни със сълзи и надежда, молете се! Че и тя вече не е първа младост и току виж се наложило да прибегне до донорска програма....

Желая всичко хубаво на Вас и семейството Ви! Отидете и прегърнете децата си и благодарете на Господ, че ги имате и не се е наложило да се борите за тях!
Хубава вечер!

Ето писмото на Jbrul, което изпратих като прикачен файл:

Г-жо Векилска,
Ще бъда съвсем директна, понеже не виждам  смисъл от увъртане и псевдоучтивост, при обсъждането на въпроса за филмите: „Каталог за деца” и „Донори на гени”, на колежката Ви Миролюба Бенатова и недоволството на хората с репродуктивни проблеми по повод на същите.
Ако от „Сдружение Зачатие”,  се държат като „ощипани моми” /каквото е Вашето определение/, бих могла да кажа, че Вие лично и Вашата телевизия, се държите досущ като онези три маймунки от едни полулярни статуетки – „не виждам, не чувам, не казвам”.
За протокола – не съм член на „Сдружение Зачатие”, не съм се подлагала на „ин витро” процедура, не съм ползвала никакъв донорски материал, не съм се възползвала от „Фонд за асистирана репродукция” по никакъв начин... Към момента, съм бременна в 19-а гестационна седмица и това ми се случи „както природата повелява”, въпреки близо пет годишно очакване на това събитие. В момента съм на 30 години и не,  не съм се сетила късно, че искам деца и не поради тази причина беше дългото очакване на бебе в семейството ни. В момента, съпругът ми е на 35 години – също не е престарял. Уточнявам всичко това, за да е ясно, че моята реакция и недоволство от произведенията на г-жа Бенатова и последвалите Ваши рекации по въпроса, не са в следствие на „крехка психика, слаби нерви, прекалена чувствителност, или женска истерия”, нито пък очкавам някакъв вид „лично облагодетелставане”, че за това да повдигам въпроса. Не.
Не ми се вярва, че не си давате сметка в какво общество живеем всички ние – назадничево, неграмотно по куп въпроси, общество, в което приказката „на чужд гръб и сто тояги са малко” е верую. Да оставим напудрените слова за „европейски граждани”, „интелигентен народ” и пр. Има много вода да изтече, докато това се случи в действителност и АКО се случи изобщо, то аз и Вие със сигурност няма да сме живи, за да го видим.
Може би се чудите защо казвам горното и „накъде бия”?
Лично аз считам, че нормативната база, по отношение на донорските програми в България е ужасно несъвършена и се нуждае от основен ремонт. Особенно в частта, касаеща плащането, но това е отделна тема, на която сега няма да се спирам. Но „несъвършени правила” г-жо Векилска, не е равнозначно на „липсващи правила” и това би трябвало да е ясно и на г-жа Бенатова и на Вас. По тези въпроси точно, в излъчените от „Бтв” филми, се говорят някои откровени глупости и лъжи, което не знам на какво се дължи  - дали на недобро проучване, дали е допуснато умишлено... Не смятам да гадая.
Г-жа Бенатова уведомява зрителите, че с ИЯР, са някакви жени между 40 и 50 годишна възраст, непременно богати, които от пусти каприз искат да имат дете /все едно искат да си купят „Порше”, или диаманти/ и се чудят как между две ходения на маникюр, или фитнес да „изнасилят природата”. И за спорта някак си, „ограбват яйцеклетките” на клетите продавачки на генетичен материал, рискувайки живота на същите...просто така, от егоизъм и за кеф. Ако не Ви е известно, бих искала да Ви уведомя, че с диагноза ИЯР има съвсем млади жени, на по 20-30 години и те не се някаква пренебрежимо малка групичка. И те ли са се сетили, че искат да бъдат майки твърде късно? И те ли са емоционално нестабилни и откачени лелки и бабки, чиито родители са починали и понеже изведнъж им станало самотно на този свят, взели че се присетили, че искат дете? Вашата колежка, направи ли си труда в своите филми, да каже 2-3 изречения И за това? Не, не би променило насоката и акцента на материалите й, върху разглеждания от нея проблем с черния пазар и скапаната нормативна база. Само би направило филмите й КОРЕКТНИ. Примерно да беше казала: „Така и така, тази диагноза представлява това и това, тези жени просто нямат никаква друга възможност от биологична и медицинска гледна точка да се сдобият с дете. Между тях, има много млади момичета, които по принцип са във фертилна възраст, но са „изтеглили късата клечка” и за да им се помогне, трябва това и това да се промени, защото не е наред. И повечето от тях, работят за една заплата апропо, а не се къпят в лукс и богатство.” Пък после да продължи и за онези другите, твърде възрастни, твърде богати, които са контингента клиенти на черния пазар на яйцеклетки и да приведе съответните примери. Така – да. Но така ли беше?
И ще Ви кажа защо Е проблем, че филмите на г-жа Бенатова са направени именно по начина по който са. Първо,  материята е много специфична, сложна като терминология, неясна за масовия зрител като процедури. Репродуктивните проблеми, биват най-различни видове и за да си наясно кое какво е и защо е такова и как се решава този проблем – необходимо е да изчетеш тонове материали, да проведеш множество  разговори с лекари и потърпевши, че да си относително наясно за какво става дума. Често, дори самата двойка с репродуктивен проблем е наясно със собствените си диагнози и потенциалните решения САМО за своя проблем /чисто медицински/, а на „другарчетата по съдба” с друга диагноза – дори не може да даде съвет и да препоръча специалист, без да изчете цялата налична информация по техния въпрос точно. И това е така, защото нещата са сложни, разнопосочни в медицински аспект и за решаването им,  работят най-често екип от специалисти, а не един лекар „по всичкология”. Просто, защото е невъзможно един да разбира от всичко, дето има за разбиране в областта. Е, явно има и изключения като г-жа Бенатова, тя май разбира повече и от нас и отлекарите дори, щом говори за „имплантация” на ембриони. Апропо, помолете я да бъде така добре да светне специалистите как точно става това, че да спрат да си блъскат главите как да решат именно „имплантационния проблем” при куп свои пациентки.
И хайде сега си представете, с какво впечатление остава редовият „Бай Ганьо”, който си хрупа салатата, пие си ракията и гледа филмите на г-жа Бенатова, след като е изгледал новините. В добрия случай, той поне е чувал какво е „ин витро”, не мисли че ако бебе не идва - непременно жената в двойката е „яловица” на която така й се пада, понеже със сигурност е правила безразборен секс, има няколко аборта и прекарани венерически заболявания по тази причина и...за това така. При късмет, дори е чувал за съществуването на „мъжки стерилитет”.
В масовия случай обаче, не е чувал нищо по въпроса, нито го интересува. Често с просташко подхилкване казва на колегата в службата, чиято съпруга ПАК не е бременна: „Аре бе, ако ти не можеш, дай аз да й направя едно дете на твоята, знаеш ли какви хубави ги правя а?” и доволно се почесва по топките после. Забавлява се човека някак си. И не, г-жо Векилска, не са малцинство хората с такова мислене, поведение и обноски, за съжаление са мнозинство и няма какво да се правим наистина на „ощипани моми”, че това не го знаем и не ни е ясно.
За щастие, моята среда не е от подобни екземпляри, но аз просто мога да си позволя лукса да избирам, по субективни причини. Много от хората с репродуктивни проблеми обаче, не могат да си позволят същото и всичко това им се изсипва директно на главите, ежедневно при това. Принудени са да го понасят и в службата, и на улицата, и от съседите, и от роднините си дори, защото нямат никакъв друг избор и вариант.  Понякога пришки им излизат на езиците /и на моя също/ да обясняват на някого половин час за какво наистина става въпрос, защо то е такова и събеседникът накрая да ти каже: „абе да бе, ама по телевизията казаха друго, или във вестника пише друго”. „Другото” обикновено е жълто, пикантно, скандално, поради което и запомнящо се, интересно, става за чесане на език.  А аз какво – отегчавам го там човека с някакви репродуктивни хормони, фоликулометрии, хормонални стимулации...ми ДА, не е интересно това, в сравнение с филмите на г-жа Бенатова. Няма две мнения по въпроса.
За това е моето лично недоволство г-жо Векилска, от филмите на колежката Ви. Не заради темата, която разисква в тях. Разбира се, че има такъв проблем, разбира се че е нередно, неморално и опасно нещата да се случват по описаните от нея начини. Разбира се, че не трябва да си затваряме очите, а да се търсят решения това да не се случва, или поне да бъде сведено до възможния минимум. Естествено, че и аз и всички хора с репродуктивни проблеми, осъждат търгашеството, безконтролността, искат по-добра нормативна уредба, по-лесен и законен преди всичко достъп до помощ за проблемите си. Пак повтарям – не темата е това, което не е наред във въпросните филми, а начинът на представянето й.
Поднесен по този жълт и скандален начин въпроса, в общество, като нашето...ами просто ни закопахте! Директно ви го казвам. Ще ви кажа какво си мислят сега повечето хора. „Имаш нужда от яйцеклетки?” – значи си възрастна, богата откачалка. „Имаш нужда от „ин витро”?  - явно не си се сетила навреме, че искаш да ставаш майка и за това ти се налага... След всички приказки за „неестествеността” на метода, за „намеса в работата на природата”, насочването на темата в някаква псевдофилософска плоскост, базирана на абсурдни твърдения като: „яйцеклетка е равно на дете”... представете си какво си мислят повечето зрители на „Бтв”, за които темата е толкова далчена, колкото за мен е квантовата механика примерно.
И без това в България има жестоки предразсъдъци по тези въпроси. Думата „стерилитет”, все още от мнозина се приема, като срамна болест някаква, а ако се осиновява дете – това най-често се прави тайно и тихо, все едно е унизително и престъпно. Много добре ги знаете тези неща. България – не е само София, хората в тази държава – не са само моите и Вашите образовани и интелигентни приятели. Масата е точно в „каменната ера” още, като мислене и отношение по тези въпроси. И това ТРЯБВА да го отчитате когато правите подобен материал, който излъчвате ТУК. Ако го бяхте излъчили в Дания примерно, щеше да е по-различно, защото обществото е по-различно и не би се подвело по сензационни изводи и манипулативни твърдения, с цел висок рейтинг.  Отделно, че неправителствените организации там, щяха да ви спукат от съд за всяка една невярна и изкривена дума, за всеки кадър, който обижда и нарушава човешкото им достойнство, но при нас - това няма как да се случи и естествено Вие добре го знаете. За това сте и толкова безцеремонни и наперени в реакциите си по въпроса.

Давам си ясна сметка, че вероятно извършвам безсмислено действие пишейки Ви това писмо. Допускам, че ако изобщо го прочетете цялото, накрая ще изсумтите с досада, как поредната откачалка не е разбрала „брилянтния труд” на Вашата колежка и приятелка и само Ви задръства пощата с някакво „пилене и мрънкане”. За това, предварително Ви се извинявам за причиненото неудобство, още повече че не намирам Вас за лично отговорна за тези филми. Провокира ме кореспонденцията Ви с една дама, член на „Сдружение Зачатие”, която е достъпна за четене във форума на сйата www.zachatie.org
Там, Вие обяснявате какво ние не сме разбрали. За това си позволих, да опитам да Ви обясня на свой ред, какво Вие не разбирате, или отказвате да разберете просто. И го правя по този начин и с този тон, не защото съм невъзпитана, или Ви нападам, дано не сте останали с такова впечатление. Просто не обичам празнословия, излишни емоции и напудрени приказки, а и имам бегла надежда, че ако кажа директно нещата, ще разберете за какво са обидата и недоволството от тези филми. Не са смоцелна, сълзлива истерия, на принципа: „нас всичко ни обижда”. Поне моята лична реакция, е мотивирана от съвсем други неща.

П.С.  С това писмо, изказвам свои лични мнения, в качеството си на гражданин и редови потребител на форума на „Зачатие”. Не изразявам позиции и не ангажирам със становища, нито една организация, включително и „Сдружение Зачатие”.

Поздрави,                                                                                                                        05.10.2010г.
Светослава Павлова                                                                                                      гр. Стара Загора
Златина Тодорова                                                                                                          гр. Бургас

Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Да ви кажа честно все ми е тая как Векилска мисли, че аз съм разбрала филма
важното е, че за мен филма е БОКЛУК
госпожо Векилска, водете си новините, тогава няма опасност да сбъркате, какво говорите, защото някой друг е писал вместо вас  :)

Много, много добре и точно, ясно и кратко казано. Браво мини

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Извинявам се за дългия пост и затова, че пускам втори :oops:
Ето отговора на госпожата:

Запознах се с двете писма.
Доста долнопробно нечия кореспонденция да се публикува в сайт без разрешение.
След всичко изписано от мен до момента, само това имам да кажа.
Уви.

Ето и последвалият мой коментар на горното:

Госпожо Векилска,
След като си позволявате да отговаряте на официално отворено писмо към медията, в която работите, което е публикувано публично, редно е да очаквате, че и отговорът Ви ще се публикува.
Разбира се, че нямате какво повече да кажете, но не защото сте изписала достатъчно, а защото очевидно нашите аргументи са точни и на място, за разлика от Вашите долнопробни опити за журналистика.
Само ще Ви попитам едно: Спите ли спокойно нощем, след като така лицемерно участвате, кълчейики се в разни псевдоблаготворителни водевили, организирани от медията, в която работите? С чисти ръце ли прегръщате вечер децата си? Всъщност, въпросът ми е риторичен, аз отговора го знам, но Вие знаете ли го? Представям си какво е истинското Ви мнение за сираците и децата с увреждания тогава, щом така реагирате на стерилитета...
Нямате доблестта на истински журналист да си признаете, когато грешите, а продължавате с жалките и долнопробни опити да защитите подобието на филм на колежката си. Това е само и единствено във Ваша вреда, г-жо Векилска. Всички разбрахме що за журналисти сте в тази телевизия и какви похвати използвате. Но все пак, ще ви призова да прочетете Наредба 28 за Асистирана репродукция, понеже явно нито Бенатова, нито Вие сте я чели. И ако го сторите, ще Ви помоля да ми посочите къде точно липсва регламент на донорството на яйцеклетки....Ако можете де, защото регламент има, но понеже толкова сте и журналисти, не сте си направили елементарния труд да се информирате, преди да бълвате простотии в национален ефир. Видно е каква професионалистка е колежката Ви, щом не е положила елементарно усилие да провери терминологията и да различава яйцеклетка от ембрион и от дете, понеже трите са съвсем различни неща. Ако Вие и г-ца Бенатова изобщо имате дипломи по Журналистика, спокойно можете да си ги скъсате, понеже явно от тях полза няма..

Всичко хубаво!

П.С. Честно ви казвам, много се ядосах. Добре че когато й отговарях, не бях прочела какво е писала тук, че...не знам....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
Браво на всички момичета писали тук. Заставам зад всяка написана от вас дума.

*
Ето отговора на госпожата:

Уви.

Уви за вас, г-жо Векилска.Уви за неразбирането.Уви,че не смеете да продължите да говорите,най-лесно е така "нямам какво друго да кажа",но знайте че всеки един човек от нас има какво да каже!!!!
*
Цитат

Тази кореспонденция, както вече споменах, нито има личен характер, нито е поверителна, за да не бъде публикувана!
Цитат
Уви.
Че вие, освен общи приказки, нищо друго не сте нито написала, нито казала, когато на журналист не му достигат думите е твърде жалко както за медията в която работи, така и за него самия!
*
„Другото” обикновено е жълто, пикантно, скандално, поради което и запомнящо се, интересно, става за чесане на език.  А аз какво – отегчавам го там човека с някакви репродуктивни хормони, фоликулометрии, хормонални стимулации...ми ДА, не е интересно това, в сравнение с филмите на г-жа Бенатова. Няма две мнения по въпроса.[/b][/color]

Ами именно момичета! Много правилно сте го написали. Това е и целта на материала. Мислите ли наистина, че не осъзнават двете .... дами  :wink: за какво става въпрос? Напротив. Просто никога няма да го признаят, особено пък пред нас. Целта на тази медия от доста време насам е “жълтото, пикантно и скандално” с цената на какво обаче е без значение. Нали в крайна сметка това им вдига рейтинга, а че било на наш гръб защо да им пука. Жалка картинка са и двечките, то заради такива филми като техните преди няколко седмици на улицата позната ме среща и като видя че съм бременна ме попита “Бебето инвитро ли е, то сега нали така е модерно?!” Е според Вас как трябваше аз да отреагирам в тази ситуация? Да застана там на пътя и да започна и на тая тъпа патка да обяснявам какво е години борба, каква болка преживяваме през всички тези години всеки месец щом видим ОТНОВО кръв по бельото си? И че ДА бебчето ми е заченато инвитро и то не щото следвам някакви модни тенденции. Как според Вас момичета можем ние да променим черногледа на това общество след като такива “водещи журналисити” плюят така срещу нас?! Абе нямам думи просто и с цялата си наглост ще пише “Запознах се с двете писма. Доста долнопробно нечия кореспонденция да се публикува в сайт без разрешение. След всичко изписано от мен до момента, само това имам да кажа. Уви.” Това ли е отговора Ви г-жо? Ами браво! Адмирации за което! По-изчерпателен отговор не бях и очаквала от журналист от Вашия ранг! Мисля да спра до тук, че колкото повече пиша, толкова повече се набирам….