Отговор на писмото си получих от Мариана Векилска
няма да го коментирам, това е... отговорих!
Уважаема, госпожо Везарова,
не се явявам адвокат на колежката ми Миролюба Бенатова, а човек и журналист с отношение към тези и подобни проблеми.
Странно ми е как и защо се обиждате от филмите на Миролюба. Да, вероятно сте чувствителни на тази тема - хората, които сте имали проблеми със зачеването - но филмите са за другата страна на монетата (защото тя винаги има две страни) - а именно: злоупотребата, престъпния бизнес и липсата на отговорност, които пък са породени от липсата на адекватен регламент и най-вече контрол.
С голям интерес гледах филмите и твърдо съм убедена (както би бил всеки, който не гледа повърхностно), че те не са насочени срещу хората с такива проблеми изобщо, а срещу жестоката спекулация с тях.
За съжаление спекулата с репродуктивните проблеми са принизени до такова ниво, че може да се прави аналог с размножаването на бройлери - безогледно за донорите, за получателите на яйцеклетки, както и за неродените деца, които в един момент могат да влязат в кръвосмешение. Всичко се купува и продава безогледно, спекулирайки с вашите чувства - дори биологичен материал - в името на родителството на всяка цена. А не би трябвало - защото става дума за човешки същества. И експериментите и търгашеството, когато става дума за хора, могат да доведат до чудовищни последици.
Жалко, че не сте разбрали филмите. Бяха повече от ясни.
Мариана Векилска
Жалко е, че не сме разбрали филмите значи... Жалкото е, че масовият зрител е разбрал въпросните филми точно така, както ги е разбрала и г-жа Векилска - едностранчиво. Да, всяка монета има две страни и едва ли някой в този форум би твърдял, че видите ли целият регламент в областта е перфектен, нарушения на процедурите няма никъде и никакви, плащания за едно или друго под масата - също. Аз поне - не се наемам да твърдя подобни неща. НО. На "монетата" г-жа Бенатова й показа само "ръждивата страна". Редно беше и все още е, да се покаже и другата страна на въпросната монета, за да се даде възможност на зрителите, незапознати детайлно с положението на хората с репродуктивни проблеми, да си направят сами изводите кое, как и защо, на базата на обективни факти, не на внушения и общи приказки.
След като си заснел донорка на яйцеклетки, която няколко пъти се е подложила доброволно и съзнателно на хормонална стимулация, с цел лично финансово облагодетелстване от продажбата на свой генетичен материал. След като я показваш в национален ефир как си признава, че стореното от нея е извън всякакви писани и неписани закони, но тя все пак го е направила за пари... Защо не потърсиш и заснемеш и "другата страна на монетата" - жена която е направила същото за друга жена, рискувайки по същия начин здравето си, но го е направила безплатно, от чисто човешки и достойни за възхищение подбуди?!! Не за да си плати част от някой кредит, да купи на децата си колело и играчки и накрая да се изкара жертва на "клиентите си", чиито пари е прибрала и похарчила? Ако беше направено така, аз щях да аплодирам произведението на г-жа Бенатова и да се съглася, че тя като журналист е хвърлила камък в блатото и задава "въпроса на деня" - защо всъщност се стига до черен пазар на нещо, какво трябва да се промени и пр. Обаче, такова нещо - нямаше.
Изобилстваха общите приказки за "едни жени, едни хора, едни клиники...", при това с необосновано по никакъв начин натъртване, че реципиентките на яйцеклетки, са непременно жени клонящи към бабешка възраст, които от нямане какво да правят искат да си родят и дете, все едно искат да си купят бижу, или кола
Не е лошо г-жа Векилска, да изгледа поне още веднъж произведенията на колежката си Бенатова, но този път попрочитайки няколко истории на момичета с репродуктивен проблем /примерно от Зачатие/ и тогава може би ще разбере защо има обида и недоволство.
И тази обида и недоволство не са, защото хората тук са твърде чувствителни по тези въпроси и един вид изтрещели и подскачащи от всяка дума на тази тема. Недоволство има, защото тези хора наистина ЗНАЯТ за какво става въпрос и могат да видят изопачаването на фактите, за разлика от зрителя, който и хабер си няма за какво иде реч.
Защото г-жо Векилска, никой няма "застраховка живот" срещу превратностите на съдбата, включително аз, Вие и г-жа Бенатова. И нищо чудно утре, тя самата да седне на някое диванче, в някоя клиника, до някоя от нас /което разбира се не й пожелавам/ и през сълзи да сподели колко отчаяно иска да има дете, а в някой сайт, или форум е прочела, че такива като нея и нас - просто трябва да не насилват природата, да се примирят с положението си и директно да си осиновят едно ромче от някой дом. Понеже точно такива коментари четем всички ние, като следствие от филмите на вашата колежка и някои други персони пишещи и говорещи по въпроса.
Нужно ли е питам аз, г-жа Бенатова да изпита лично на гърба си, до какви обществени настроения водят материали направени като нейните, че да се замисли...дали пък монетата наистина няма и друга страна?
Изказвам горното мнение от позицията си на жена, чакала близо пет години да зачене своето бебе, от позицията си на гражданин и дай Боже скоро - майка. За това, заставам зад думите си не анонимно и с ника си.
Поздрави,
Светослава Павлова