0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичетата имат право за това дали телевизия като бтв няма да извърти нещата в ефир.След протестното писмо на г-жа Обретенова срещу Шесторката на минутата посетиха жената и да ви кажа не ми хареса репортажа.Излезе,че жената агитирала УНИЦФ преди предаването да включат нейния проблем като кауза и ги заплашила,че ако откажат ще протестира.И ето човек си води извода веднага ами на тази не и уидисали на акъла и ето сега прави зрелища.Аз разбира се не мисля така но колко са като мен,като се огледам около мен не са много.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
На мен пък много ми хареса! Оставиха жената да разказва подробно, бяха отделили много време и показаха невероятно много проблеми, с които се сблъскват хората, отглеждащи вкъщи децата си с увреждания. Беше много човешко и достъпно. Аз като зрител научих много неща, а мисля, че това е най-важно.
И изобщо не останах с впечатление, че не са й "уйдисали", а по-скоро, че е много борбен човек, способен да отстоява правата си.
« Последна редакция: Октомври 01, 2010, 17:10:11 pm от ultra »

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
И аз като Ани съм оптимист, че ще се получи добро предаване, но само ако поканят и лекар и пациент и наш представител и представител на ИАТ и изобщо всички компетентни страни. Много зависи кои са гостите, много. В нашата страна всеки разбира от всичко - ако поканят писателка, блогърка, журналистка и .т.н - дискусията е безпредметна. Темата е сериозна и обществено значима и всички в бТВ знаят това, няма какво да се заблуждаваме. Повече ме притеснява да не се откажат сами ...
« Последна редакция: Октомври 01, 2010, 19:18:53 pm от cygnus »
*
Съгласна съм с мненията на Ани и Дони! Имаше време, съвсем не много отдавна, когато най-гледаната телевизия в къщи беше БТВ. Това беше преди тези филми... След това и тази телевизия ми падна в очите... както много преди това и нова тв...
Радвам се, че са се отзовали своевременно. Дано се получи добро и адекватно продължение.
Писмото много ми хареса - точно в целта! Благодаря на "Зачатие"! Благодаря ви, момичета, за своевременната и точна реакция - както винаги!

*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Отговор на писмото си получих от Мариана Векилска
няма да го коментирам, това е... отговорих!

Уважаема, госпожо Везарова,

не се явявам адвокат на колежката ми Миролюба Бенатова, а човек и журналист с отношение към тези и подобни проблеми.

Странно ми е как и защо се обиждате от филмите на Миролюба. Да, вероятно сте чувствителни на тази тема - хората, които сте имали проблеми със зачеването - но филмите са за другата страна на монетата (защото тя винаги има две страни) - а именно: злоупотребата, престъпния бизнес и липсата на отговорност, които пък са породени от липсата на адекватен регламент и най-вече контрол.

С голям интерес гледах филмите и твърдо съм убедена (както би бил всеки, който не гледа повърхностно), че те не са насочени срещу хората с такива проблеми изобщо, а срещу жестоката спекулация с тях.

За съжаление спекулата с репродуктивните проблеми са принизени до такова ниво, че може да се прави аналог с размножаването на бройлери - безогледно за донорите, за получателите на яйцеклетки, както и за неродените деца, които в един момент могат да влязат в кръвосмешение. Всичко се купува и продава безогледно, спекулирайки с вашите чувства - дори биологичен материал - в името на родителството на всяка цена. А не би трябвало - защото става дума за човешки същества. И експериментите и търгашеството, когато става дума за хора, могат да доведат до чудовищни последици.

Жалко, че не сте разбрали филмите. Бяха повече от ясни.

Мариана Векилска

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Ето и отговора ми...

Уважаема г-жо Векилска,

аз умишено не писах писмото си до г-жа Бенатова, по поведението и пред камерата разбирам,

че тя няма как да ме разбере и много се радвам, че именно вие ми отговаряте!

И знаете ли защо, защото сте майка и то не веднъж!

Странно ви е, как така се обиждаме от филмите на гореспоментатата,

много просто, те показаха грозната и противна страна на един много голям проблем!

Но показа само това, без да покаже човешката страна, мъката на хората, болката им!

Защото монетата има две страни, нали?

И повярвайте ми никак повърхностно не съм гледала филма, той гонеше съня ми дни наред!

Дано в доскоро почината от мен медия в която работите се намерят достойни люде,

който да покажат и разкажат на хората, че в България нещата се случват и иначе!

За да могат децата ми след време когато им разкажа как са създадени да не се срамуват,

че мама и тате са имали нужда от помощ за да се родят!

с уважение Мария Везарова
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Хляб и зрелища или информация и подкрепа? i
« Отговор #26 -: Октомври 01, 2010, 23:51:10 pm »
Добре де аджеба, във филма се показваха кадри от чужда клиника, е нас какво ни е еня кой колко евро получава като води някого да си продава яйцеклетките и продаващия какво прави с тези пари?! - брррррррр гадост.

Писмото е чудесно! :)

Миш и твоите! :D

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
И двете живеят в някви филми, честно.
Браво, Мише!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Както във филма, така и в писмото на Векилска - еклектично събрани кухи фрази, лишени от смисъл, без грам фактология, без допир до истинския пациент, до реалния проблем и до къртовския труд за неговото разрешаване. Да вземем само последното изречение - експерименти, търгашество, чудовищни последици - някой може ли дори да предположи за какво, Бога ми, говори тази жена? Жалко е, че си заслужаваме такава журналистика.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Те са първи приятелки с колежката Бенатова, но когато нещата опират на професионално ниво, личните интереси и чувства трябва да останат на заден план. Обаче г-жа Векилска се явява точно адвокат на Бенатова :)
Мише, прегръдки
*
Мише, чудесно си се справила! Много истинско и емоционално!  :bighug:

*
Отговор на писмото си получих от Мариана Векилска
няма да го коментирам, това е... отговорих!

Уважаема, госпожо Везарова,

не се явявам адвокат на колежката ми Миролюба Бенатова, а човек и журналист с отношение към тези и подобни проблеми.

Странно ми е как и защо се обиждате от филмите на Миролюба. Да, вероятно сте чувствителни на тази тема - хората, които сте имали проблеми със зачеването - но филмите са за другата страна на монетата (защото тя винаги има две страни) - а именно: злоупотребата, престъпния бизнес и липсата на отговорност, които пък са породени от липсата на адекватен регламент и най-вече контрол.

С голям интерес гледах филмите и твърдо съм убедена (както би бил всеки, който не гледа повърхностно), че те не са насочени срещу хората с такива проблеми изобщо, а срещу жестоката спекулация с тях.

За съжаление спекулата с репродуктивните проблеми са принизени до такова ниво, че може да се прави аналог с размножаването на бройлери - безогледно за донорите, за получателите на яйцеклетки, както и за неродените деца, които в един момент могат да влязат в кръвосмешение. Всичко се купува и продава безогледно, спекулирайки с вашите чувства - дори биологичен материал - в името на родителството на всяка цена. А не би трябвало - защото става дума за човешки същества. И експериментите и търгашеството, когато става дума за хора, могат да доведат до чудовищни последици.

Жалко, че не сте разбрали филмите. Бяха повече от ясни.

Мариана Векилска

Жалко е, че не сме разбрали филмите значи... Жалкото е, че масовият зрител е разбрал въпросните филми точно така, както ги е разбрала и г-жа Векилска - едностранчиво. Да, всяка монета има две страни и едва ли някой в този форум би твърдял, че видите ли целият регламент в областта е перфектен, нарушения на процедурите няма никъде и никакви, плащания за едно или друго под масата - също. Аз поне - не се наемам да твърдя подобни неща. НО. На "монетата" г-жа Бенатова й показа само "ръждивата страна". Редно беше и все още е, да се покаже и другата страна на въпросната монета, за да се даде възможност на зрителите, незапознати детайлно с положението на хората с репродуктивни проблеми, да си направят сами изводите кое, как и защо, на базата на обективни факти, не на внушения и общи приказки.
След като си заснел донорка на яйцеклетки, която няколко пъти се е подложила доброволно и съзнателно на хормонална стимулация, с цел лично финансово облагодетелстване от продажбата на свой генетичен материал. След като я показваш в национален ефир как си признава, че стореното от нея е извън всякакви писани и неписани закони, но тя все пак го е направила за пари... Защо не потърсиш и заснемеш и "другата страна на монетата" - жена която е направила същото за друга жена, рискувайки по същия начин здравето си, но го е направила безплатно, от чисто човешки и достойни за възхищение подбуди?!! Не за да си плати част от някой кредит, да купи на децата си колело и играчки и накрая да се изкара жертва на "клиентите си", чиито пари е прибрала и похарчила? Ако беше направено така, аз щях да аплодирам произведението на г-жа Бенатова и да се съглася, че тя като журналист е хвърлила камък в блатото и задава "въпроса на деня" - защо всъщност се стига до черен пазар на нещо, какво трябва да се промени и пр. Обаче, такова нещо - нямаше.
Изобилстваха общите приказки за "едни жени, едни хора, едни клиники...", при това с необосновано по никакъв начин натъртване, че реципиентките на яйцеклетки, са непременно жени клонящи към бабешка възраст, които от нямане какво да правят искат да си родят и дете, все едно искат да си купят бижу, или кола  8O
Не е лошо г-жа Векилска, да изгледа поне още веднъж произведенията на колежката си Бенатова, но този път попрочитайки няколко истории на момичета с репродуктивен проблем /примерно от Зачатие/ и тогава може би ще разбере защо има обида и недоволство.
И тази обида и недоволство не са, защото хората тук са твърде чувствителни по тези въпроси и един вид изтрещели и подскачащи от всяка дума на тази тема. Недоволство има, защото тези хора наистина ЗНАЯТ за какво става въпрос и могат да видят изопачаването на фактите, за разлика от зрителя, който и хабер си няма за какво иде реч.
Защото г-жо Векилска, никой няма "застраховка живот" срещу превратностите на съдбата, включително аз, Вие и г-жа Бенатова. И нищо чудно утре, тя самата да седне на някое диванче, в някоя клиника, до някоя от нас /което разбира се не й пожелавам/ и през сълзи да сподели колко отчаяно иска да има дете, а в някой сайт, или форум е прочела, че такива като нея и нас - просто трябва да не насилват природата, да се примирят с положението си и директно да си осиновят едно ромче от някой дом. Понеже точно такива коментари четем всички ние, като следствие от филмите на вашата колежка и някои други персони пишещи и говорещи по въпроса.
Нужно ли е питам аз, г-жа Бенатова да изпита лично на гърба си, до какви обществени настроения водят материали направени като нейните, че да се замисли...дали пък монетата наистина няма и друга страна?

Изказвам горното мнение от позицията си на жена, чакала близо пет години да зачене своето бебе, от позицията си на гражданин и дай Боже скоро - майка. За това, заставам зад думите си не анонимно и с ника си.

Поздрави,
Светослава Павлова
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
И след този отговор, все още ли очаквате адекватно и обективно отразяване на проблема? Аз не....Ако тази телевизия искаше да се изясни ситуацията и уж да няма недоразумения, щеше много добре да си помисли преди да пусне тия "филми", произведение на глупостта, както и преди да я пусне тая да се изказва "компетентно" не къде да е, ами точно в предаване на тема "майки и деца". Обективността обикновено се постига преди, а не след резила, нали..принципно..., но вече стана ясно, че в тази телевизия такова животно "принципи" няма.....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Писмата на Мишанта и Зачатие са написани много ясно и точно, чудно как и от кого след като ние, хората с РП сме малко тъпички  :D да разберем "доброто намерение" на госпожицата да просветли България на тема стерилитет  osi_13

А от БТВ вече нищо хубаво не очаквам. Парата е важна и рейтинга  :(.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Да ви кажа честно все ми е тая как Векилска мисли, че аз съм разбрала филма
важното е, че за мен филма е БОКЛУК
госпожо Векилска, водете си новините, тогава няма опасност да сбъркате, какво говорите, защото някой друг е писал вместо вас  :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
От трън та на глог! Никога не съм имала високо мнение за интелекта на Векилска, но мислех, че като човек струва повече. Явно майчинството на нищо не я е научило.
Интересно какво мисли Ани Салич за творенията на Бенатова.

Мише, поздравления за писмата, дано достигнат до някой, който наистина разбира за какво става въпрос! Отвратена съм от БТВ, не съм очаквала такава посредственост в национална телевизия.
По-добре да наблегнат на турските сериали, за публицистика не им достигат качествени кадри.
Да си кажа и аз, адски, ама адски ме дразнят изрази като "родителство на всяка цена". Ей богу, кое, кое нещо на тоя свят си заслужава повече от родителството да бъде платено с всяка цена?? Виж тя нямала репродуктивни проблеми, има си деца, но ако нямала, щяла да осинови, щото така било хуманно и правилно, че другото е търгашество и каприз...условно наклонение в бъдеще време...писна ми от разбирачи, да вървят по дяволите :x

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
Мимчо, браво мила!
Jbrul, ти изпрати ли това писмо на Векилска? Силно и ясно е, трябва да го прочетат.

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*
И аз получих отговор от Марияна Векилска, по тон и съдържание като този, получен от Мишанта. Къде го чукаш, къде се пука...

Аз мога да приема това определени предавания да не отразяват човешките истории и емоциите около стерилитета и майчинството, постигнато с асистирани методи. И че вместо това се набляга на неуредиците по някои въпроси.

Но дори в това отношение предаванията на Миролюба Бенатова продължават да са сензационни, повърхностни и лишени от стойност. Защото не спазват елементрани правила на добрата журналистика.

Като се ръчка проблемът с донорството и дарените яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони, защо не се проверява колко е значим и доколко е разпространен?

Колко клиники са проверени и колко лекари или администратори са интервюирани? Какъв процент от АРТ процедурите в България се правят общо в тези конкретни клиники?

Какви правила, процеси и практики се следват във всяка, за се изпълни нормативната уредба относно донорството?

Колко двойки, прибягващи до АРТ в България, всъщност стигат до донорски материал?

Какви са цените, регламентирани и реално плащани в клиниките?

И въз основа на всичко това, какъв следователно е размерът на проблема и неуредиците покрай донорството в България?

Отговорите на тези въпроси и фактите за едно добро предаване изискват професионални умения и много труд. Изискват да се внуши доверие у участниците в предаването, че се търси разрешение на действителен и значим проблем. А не използване на извадки от интервюта в съвършено различен контекст, натаманени да послужат за прикрита цел.

Миролюба Бенатова няма тези умения или не желае да се потруди достатъчно усилено, може би и бТВ не го изисква от нея, просто защото публиката на бТВ не го изисква. Щом съшитото с бели конци минава, защо да се губи време и да се трошат пари за по-професионално предаване? Шокирай и продължавай със следващата сензация.

Дали лекари по репродуктивна медицина отново ще застанат пред камерата с Миролюба Бенатова? Как бТВ ще отрази друга страна и друга позиция по проблема ако кредитът на доверие у пациентите и лекарите е нула?

Не съм отговаряла на Векилска. Ако и нейният професионален стандарт е като на Бенатова, явно е, че говорим на различни езици.
*
Не Мама Мийя , не съм го изпратила лично на Векилска, защото постът ми не е писмо до нея в случая, а коментар на кореспонденцията й с mishanta , споделена от mishanta във форума. И не бих искала да излезе, че аз отговарям на Векилска от името на друга жена, тя самата й е отговорила доволно добре.
За прочитането...и тука ще го прочете Векилска и не само тя, ама както занем от това полза никаква не следва. За съжаление. :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!