0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
аз имам 2 неуспешни опита - за първия си взех отпуска, а за втория - болничен.
И така за тази година отпуската ми остана. Сега съм пак в стимулация и ще си взема болничен.
Както много от вас и на мен ми се налага да крия от колегите и шефа за процедурите, които правя. От 20.09 смятах да си взема болничен заради новия опит, но в моята работа днес ни съобщиха, че всички които имаме повече от 5 дни за тази година трябва да си пуснем на 23 и 24 септември отпуска. Ще разпуснат офиса за 3 дни.
Освен това шефа ми отсега ме пита ще излизам ли в отпуска октомври месец.
Много съм разочарована от този натиск от страна на работодателя ми да си чистим отпуските. Знам, че има хора с много отпуски и трябва да се чистят, но аз нямам никаква отпуска от стари години, а само за 2010 и въпреки това ме притискат.
Знаете, че с тези АРТ процедури постоянно ни се налага да отсъстваме и съответно тази отпуска ни е още по-необходима.
Как се справяте с проблема с принудителното взимане на отпуски?
*

Zai

• 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Принудително чистене на отпуската за 2010 година
« Отговор #1 -: Септември 16, 2010, 18:00:55 pm »
Защо ви натискат за 2010 да чистите, нали до 2011 трябваше да се чистят старите отпуски? Аз не съм чувала някой друг да го практикува и то за отпуска от тази година.

Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
« Отговор #2 -: Септември 16, 2010, 18:19:21 pm »
Разбрах, че било решено отпуската за 2010 да не може да се прехвърля за следващата година. Ако не си я вземем до края на годината я губим. За старите отпуски разбрах, че е решено да се изчистват до края на 2011. И сега се получава, че ако имам примерно 10 дни за 2009 и 20 дни за 2010 трябва да изчистя първо тези от 2010 година, а старите остават за догодина.
*
« Отговор #3 -: Септември 16, 2010, 21:18:02 pm »
Hi!
По принцип ситуацията с отпуските в БГ е следната: ако имаш стара отпуска да кажем от 2009 или 2008, можеш да я чистиш през 2011. Отпуската ти обаче от 2010 трябва да изчистиш тази година, като можеш до 10 дни от тазгодишната ти да остане за чистене през 2011.
Надявам се да съм била полезна!
Успешна процедура!
*
« Отговор #4 -: Септември 16, 2010, 21:33:37 pm »
Hi!
По принцип ситуацията с отпуските в БГ е следната: ако имаш стара отпуска да кажем от 2009 или 2008, можеш да я чистиш през 2011. Отпуската ти обаче от 2010 трябва да изчистиш тази година, като можеш до 10 дни от тазгодишната ти да остане за чистене през 2011.
Надявам се да съм била полезна!
Успешна процедура!
Точно

[/url]
*
« Отговор #5 -: Септември 16, 2010, 22:09:25 pm »
deni_one, и при нас е така. Не само ни натискат, ами искаха график кой на кои дати ще си вземе отпуск, така че да изчисти за 2010, или да ти останат 2-3 дни, които да прехвърлиш в 2011г. Като ни предоставиха списък с официалните празници за 2010 и 2011г., така че да ти е по-лесно, когато избираш дните за отпуск. :wink:
Въпрос на фирмена политика. :wink:
« Отговор #6 -: Септември 17, 2010, 09:55:39 am »
Явно ще трябва да я ползваме.
А знаете ли как стоят нещата ако си прекъсна отпуската с болничен? Това автоматично ли става или трябва да пускам молба?
*
« Отговор #7 -: Септември 17, 2010, 10:23:38 am »
При нас отнасям болничния и автоматично прекъсват отпуска. След като изтече болничния веднага трябва да се явиш на работа или да подадеш молба за нов отпуск.
*
« Отговор #8 -: Септември 17, 2010, 19:39:10 pm »
Дени, ние се чухме и по телефона, но все пак:
Мисля, че трябва отпуската да се прекъсва с молба (по образец или свободен текст) поради обстоятелството ползване на отпуск по болест. Имаше период в нашата фирма, когато това ставаше автоматично, но вече не. Най-сигурно е да се пита в Човешките ресурси, ама иди се обяснявай.  :(
На мен миналата година ми се наложи - имах разписана молба за отпуск и заповед за ползването й. Но не успях да я ползвам, постъпих в болница и колегите ми написаха молба свободен текст на компютър, че ми се налага прекъсването на платения годишен отпуск, разрешен със заповед номер... поради спешно постъпване в болнично заведение. А после ползвах още два месеца болнични. Неизползвания отпуск ползвах допълнително с нови молби през 2009 и 2010 година.
« Последна редакция: Септември 17, 2010, 19:42:17 pm от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
« Отговор #9 -: Септември 17, 2010, 21:00:16 pm »
Дени - идея от мен. Не може ли вместо болничен, да си ползваш отпуската? Просто да кажеш, че да, ще я изконсумираш до края на годината, но ти самата не знаеш кога точно ще стане това, защото за плановете се съобразяваш с други хора...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #10 -: Септември 18, 2010, 20:26:18 pm »
И при нас е така. :( Много правилно са ти обяснили момичетата за отпуските. Аз съм учителка и при мен проблемът е още по-голям. Имам около 100-тина дни за ползване от няколко години насам. Ние не можем да вземаме отпуската през годината, когато ни се наложи, а само през ваканциите, ако ни разрешат това. Тази година ме пуснаха за първи път в официално в отпуска още на 1-ви юли, тъй като заминах на санаториум и чак до 15-ти септември. Само, че се водехме в отпуска само на книга, защото трябвало да я изпишат за тази година, а неофициално повечето дни си бях на работа. Но така е при нас - луда работа... :( :( :( Освен това, ако искам да изляза в отпуск през ваканцията, шефът трябва да разпише. Ако не е съгласен, по закон пак мога да си я ползвам, ако го уведомя с предизвестие 14 дни преди това. Това е по закон обаче. А законите са само за нас. Шефът ме предупреди, че ако не се явя на работа, ще се съдим  и т.н.... Луда работа ти казвам, добре, че повече няма да ми се налага да отсъствам от работа.
Та, Дени, ако работиш в частна фирма и имаш възможност да избираш или да си планираш отпуската - моят съвет е същия като на Рали - пускай си отпуската. И успешна процедура!

*
« Отговор #11 -: Септември 19, 2010, 11:26:43 am »
Скоро говорих с ТРЗ за отпуски и болнични.
Отговора от там беше: При издаване на болничен се прекъсва отпуската. Болничния е по-силен от отпуската. Дори ми го цитира от Кодекса.Ако искаш мога утре да ти копирам текста?

*
« Отговор #12 -: Септември 19, 2010, 12:10:11 pm »
Прекъсване на ползуването
Чл. 175. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.

Ники, това е текста, но аз го разбирам, че все пак работникът/служителят трябва да напише молба.

Нийл Армстронг
*
« Отговор #13 -: Септември 19, 2010, 13:44:54 pm »
Аз го разбирам, че ако иска прекъсване трябва да пусне молба.
След като болничния има най-голяма тежест, би трябвало да стане автоматично. Все пак като си болен не може да ходиш да пускаш молби. Но не бих се изненадала, ако трябва да ходиш до работата си и да пуснеш молба.
Ще ги питам утре, и ще докладвам. Тъмна Индия ми е материята, но пък колегите от ТРЗ ми обясняват като на руса(защото съм си руса де) :D

« Отговор #14 -: Септември 20, 2010, 19:07:14 pm »
Благодаря ви много момичета. :D
rally_pat, du6ka да, планирала съм отпуската още в началото на годината, но не посмях да взимам от нея заради това, че ми се събират много отсъствия заради болничните. Но явно ще трябва да я чистя.
Ники, ще се радвам да споделиш с нас какво ще ти кажат колегите от ТРЗ.
Пункцията мина добре и сега си чакам резултата.:)
Желая на всички успех!
*
« Отговор #15 -: Септември 23, 2010, 12:45:37 pm »
Ето какво казаха от ТРЗ:
При издаване на болничен по време на отпуск, той е с приоритет. Автоматично отпуската отпада.
Ако искат от вас да попълвате молба за прекратяване на отпуск вариантите са два:
1. Вътрешна фирмена политика
2. За да не се объркат колегите ви от ТРЗ може да искат молба за прекратяване на отпуск. Защото може да платят цялата отпуска, а от НОИ ще платят болничен. Ще се получи двойно плащане.
Дано съм се изразила правилно  :oops:

« Отговор #16 -: Септември 24, 2010, 10:22:03 am »
Мерси Ники!
За съжаление и този опит приключи без успех. :(
За този опит не прекъснах отпуската с болничен, но за другия ще знам ако ми се наложи!
« Отговор #17 -: Септември 25, 2010, 11:35:04 am »
Здравейте, точно тази търсих, защото и мен ме вълнуват точно тези въпроси.Имам 1 неуспешен опит ин витро и за него ходих да се моля за болничен, добре че лекарката ми влезе в положение и ми пусна за 6 дена болничен.След това минах на комисия и ми го удължиха още 1 месец.Всеки момент ще започне стимулацията ми и аз съм на тръни какво да правя-не мога отново да  се моля на тази докторка за болничен, вече ми е неудобно и попитах в клиниката в която съм -но там дават само 7 дена болнични и после какво да правя, не съм от София, там ли ще трябва да ходя да ми го продължават или ще се прибирам тук, кажете вие как процедирате.За отпуска останала и дума да не става, всичко използвах за тази година, само 4 дена за Коледа си оставих и това е.
Не ми се иска да се разбира във фирмата , но ако се наложи ще говоря с директора, нали трябва да ни освобождават до 20 дена, дано да не се наложи.
*
« Отговор #18 -: Септември 25, 2010, 14:31:50 pm »
Alex, тия 20 дена са си от твоята отпуска, не са допълнителни дни към нея. Вариантът ти е неплатен отпуск, ако си използвала платения годишен отпуск, нямаш други видове платен отпуск и не можеш да вземеш повече болнични. Не е най-прекрасния вариант. При теб след неуспешното инвитро усложнения ли имаше, та се е наложило по-дълъг болничен? След двата ми неуспешни опита си се върнах на работа, вярно гадно ми беше откъм емоционално отношение, ама се стараех да съм по-малко "екцентрична".
Нийл Армстронг
« Отговор #19 -: Септември 28, 2010, 21:00:42 pm »
да права си      rtfrtf
питах в клиниката и също така ми отговориха, за мое съжаление, ами пак ще е като миналата година, ще си взема 7 дена болничен и после ще го продължа.