Здравейте момичета,
Не съм писала от мноооого време, но се надявам да ме приемете във вашата темичка. Аз съм бременна в 15-та седмица от ин витро със замръзено ембрионче.
Включвам се специално да отговоря на Надин относно нейните тревоги за кървенето.
Всеки път когато чета темички относно кървене през първата половина на бремеността винаги чета,че много доктори незнаят от какво е. Аз имам информация която знам от моя доктор и а много изчетох по въпроса.
Първо аз съм със епизоди на кървене от 13 седмица насам. Кървя тъмно червена кръв на 2 дена, после кафява, после пак тъмно червена и така вече трета седмица. Болнични съм вкъщи заради това.
Основната причина за кървене през първата половина от бремеността е така наречената хематома в матката или кръвен съсирек. Медицината все още няма ясно обяснение на какво се дължи това, но е една от основните причини за кървене в началото. На ехограф трябва да се гледа от опитно око за да се разпознае. Изглежда като тъмно черно петно,може да се намира на различни места, под плацентата, до нея или далеко от нея. В зависимост от положението на тази хематома може да се предположи какви са рисковете. В повечето случаи тя не засяга бременноста, и тази хематома или се абсорбита от тялото или изитча под формата на стара кръв на епизоди. Може да отнеме седмици дори и месеци докато кървенето не спре. Обикновенно казват че изчезва до 20 седмица, тъй като бебето прилага натиск на хематомата и тя изтича или се абсорбира, ако случайно си остане там до края трябва да се наблюдава за да не расте и има лека вероятност да причини отлепяне на плацента, но това е рядко срещано.
Аз имам хематома която в началото беше около 2см, после порасна на 6см и имах епизоди на масово кървене, сега намаля на 4см. Просто трябва да пазя леглото и никакво, чистене, вдигане на тежко , секс и всякакви натоварвяния, и да се моля че до 20 седмица ще изтече или ще се абсорбира.
Извинявам се за дългия пост, но се надявам да съм помогнала със информацията която знам. Ако имате въпроси съм готова да ви помогна с каквото мога.
Надин не се притеснявай просто си почивай вкъщи.
Съни.