Относно възлите и аз се включвам.Слад направената ми ехография се установи,че имам структурни изменения дифузно (възли) с хипоехогенни отнища.Тогава ми беше поставаена диагнозата Еутириодидна струма (Гуша), но щитовидните хормони ми бяха в норм (те винаги са били).Тогава моят ендо реши да ми пусне антителата ТАТ и МАТ и се оказа,че са по 4-5 пъти завишени.По това време имах всички симптоми,които предхожадт заболяване на щитовидна жлеза.
- Нередовен цикъл с много късна овулация или липсваща такава
- Нощи изпотявания в областа на гърдите
- Сърдечни пристъпи или сърцебиене
- Покачване на кг.
- Много суха кожа
- Косопад
- и т.н.
Назначено ми беше лекарството еутирокс по 1/2 от 50 мг.,но по погреша в аптеката ми бяха дали от 75, така че аз пиех известно време 1/2 от 75.След около десетина прием ми дойде цикъла, след около още известно време прием съм забременяла, което означава че моят проблем е бил именно намалената функция щитовидната жлеза, за съжаелние както повечето знаете тази бременност завърши с аборт в 5 месец.Една от предполагаемите причини за аборта са именно щитовидните антитела.Тат пречат на имплантирането на ембриона,като повече жени дори и неуспяват да разберат, че са били бременни, а МАТ пречи на вече на покъсен етап от бременноста, като влияят на антикардиолипидните антитела(антифосфолипидни антитела) а от тама се получават тромбози в плацентата. При посещението си в Плевен разбрах ,че след като има наличие на щитовидниет антитела ТАТ и МАТ има голяма вероятност да има и наличие на антифосфолипиден синдром.Затова е добре да се направят и имунологични изследвания.Ако имунологочните са наред,може да се борите с щитовидните антитела със селен и аспирин, разбира се след консултация с ендокринолог.Това знам аз и го споделям с вас.
Късмет и кураж момичета
П.П.Възлите изчезнаха след прием на лекарството Еутирокс (Л-тироксин)горе долу след 6 месеца, а антителата се оказаха в норма след аборта. За съжаление антителата след известно време пак бяха със завишени стойности и по точно ТАТ.