0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Съкращаване - уволнение
« -: Август 26, 2010, 16:24:04 pm »
Здравейте !
Имам следният казус предстои ми живот и здраве инвитро процедура октомври - ноември.Знам , че в КТ се приеха промените и законът ни защитава от уволнение , но искам да разбера до къде стига тази закрила ... Интересува ме от кога ме "пази" ако съм започнала процедурата , или ако предстои примерно стартирането след 5-10 дни ... ?Моля някой , който е достатъчно запознат , да ми помогне с отговори !
П.С.Прочела съм промените и добавките в текста на КТ !Моля по - скоро за практически съвети и реални "пукнатини" ... Надявам се да получа отговори !
/Питам , защото подушвам нещо , което явно ми се крои !:(/
*
Re: Съкращаване - уволнение
« Отговор #1 -: Август 26, 2010, 17:26:03 pm »
Евита, съжалявам, ако наистина ти мислят такова нещо. Защитена си от пункцията до теста и после - стандартното за бременните.

Ето линк към КТ:
http://www.mlsp.government.bg/bg/law/law/KODEKS_na_truda_103.pdf

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., изм., бр. 46 от 2007 г., доп., бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.)
Бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да
стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда

« Отговор #2 -: Август 26, 2010, 21:06:42 pm »
Но от деня на стимулацията до пункцията нищо не ме пази , нали ?
А ако поискам полагаем отпуск за конкретната процедура , ще ми разрешат ли предвид КТ , или могат и да ми откажат ?
*
« Отговор #3 -: Август 26, 2010, 21:38:59 pm »
Не мисля, че могат да ти откажат. Преди пункцията не си защитена, но както дискутирахме в една подобна тема, не могат да те уволнят дисциплинарно ей така.

Чл. 162. (1) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от
семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.

Ето я и темата: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42195.msg742311#msg742311

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #4 -: Август 26, 2010, 22:03:47 pm »
Доколкото помня, една от промените в кодекса по отношение на АРТ гласи, че работодателят не може да отказва ползването на платен отпуск, когато той се ползва за процедура. Това не защитава от уволнение, за жалост, но поне спокойно може да се излезе в отпуск по време на стимулацията, ако се налага. Тук неприятното е, че за тази цел се налага да споделиш намеренията си преди срока на защита от КТ :?
Откъдето и да го погледнем, все сме прецакани, ама....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
« Отговор #5 -: Август 27, 2010, 09:32:50 am »
Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
"Работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни.

Горното са копирани членове и допълнителни разпоредби от КТ - както са го написали сме защитени само за периода от пукция до ембриотрансфер, а не до теста. Поне аз така го тълкувам КТ.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #6 -: Август 27, 2010, 14:00:54 pm »
Хмммм, няма логика. Каква бременност, като още няма трансфер :?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
« Отговор #7 -: Август 28, 2010, 12:35:39 pm »
Евита,съжалявам да прочета написаното от теб,за съжаление на много места се случва това напоследък... Аз се тревожа понякога за същото,но за себе си ,за да се предпазя бих предпочела варианта да ползвам болничен от личния лекар до деня на пункцията,дори и теоретично КТ да ме пази.А вече от пункцията насетне няма какво да те тревожи.Лошото е ,че ако не настъпи бременност,след процедурата няма спасение от уволнение,ако работодателя го е замислил.Сетих се ,че в твоята клиника дават повечко болнични,така че спокойно говори с док и преди пункцията дали може да ти даде
*
« Отговор #8 -: Септември 02, 2010, 10:50:11 am »
Бих искала да попитам клиниките извършващи инвитро дават ли болничен от деня на пункцията до ембриотрансфера или е някакъв друг документ, който удостоверява че си в процедура, за да се гарантира закрилата от КТ.
И този период всъщност не е ли много кратък- едва 3-5 дни  :ask:.
Клиниките могат ли да издават и по-дълги болнични?
« Отговор #9 -: Септември 02, 2010, 14:00:15 pm »
Бих искала да попитам клиниките извършващи инвитро дават ли болничен от деня на пункцията до ембриотрансфера или е някакъв друг документ, който удостоверява че си в процедура, за да се гарантира закрилата от КТ.
И този период всъщност не е ли много кратък- едва 3-5 дни  :ask:.
Клиниките могат ли да издават и по-дълги болнични?
Да дават се болнични, като първи ден се брои деня на пункцията. В различните клиники е с различна максимална продължителност, обикновено е между 14 и 30 дни. Попитай конкретно в твоята клиника
*
« Отговор #10 -: Септември 02, 2010, 21:21:42 pm »
Благодаря, криси! :balk_7: