Здравейте момичета,
Пускам темата с ясното съзнание, че навлизаме в едни дълбоки и мътни води, твърде неясни.
Темата едва ли ще се позовава на научни факти - по-скоро на предположения и догадки, но много искам да науча дали някой знае нещо повече по въпроса.
Та накратко: при нас след многобройни неуспешни опити (ИКСИ и ин витро), 2 от които с донорски я., след 2 спонтанни аборта на предишна партньорка на мъжа ми моя доктор стигна до заключението, че се касае за неизяснен генетичен проблем при мъжа ми (независимо от добрия цитогенентичен анализ при него) и добрите показатели на спермограмата. Като заключението си той каза, че в случая поставя на база на многобройни репродуктивни неуспехи, а не на база на изследвания.
ПО стечение на обстоятелствата моя много добра позната (не влиза в нашия форум) е в същата ситуация - многобройни неуспешни опити (включително и няколко с донорска я.).Някой от опитите тя направи в клиника Маркес ( Барселона ), където докторите, независимо от добрите резултати при спермограмата, на база на нещо като на нашия СДИ тест (но малко по-различен, защото те нашия СДИ тест не го признават, което е означава, че е друг) направиха заключението, че при мъжа и проблема е генетичен и съветват преминаване на вариант донорски ембрион (изцяло), тъй като при нея вече опитите са с донорска я. За да са напълно сигурни при следващ опит на ембрионите им беше направен PGD, който показа проблеми при всички ембриони и не се стигна до трансфер. Обяснението в испанската клиника е, че те са една от малкото клиники, които обръщат по-голямо внимание на мъжкия фактор, като тяхното мнение е, че при поредица от асистирани репродуктивни неуспехи, проблемът бил генетичен фактор при мъжа и този фактор в много от останалите европейски клиники е недооценен.
Може би голяма част от неизяснения стерилитет се крие в генетични проблеми при мъжа, които обаче в БГ не могат да бъдат диагностицирани все още.
При нас като че ли при многобройни асистирани репродуктивни неуспехи се акцентира върху проблем при жената (биопсии, имунологични проблеми, промивки с преднизолон, поставяне на лепило...)
Така или иначе аз тепърва смятам да се консултирам с проф. Кременски по въпроса, но някакси на мен (при моя мъж конкретно) ми звучи твърде логично на база на негативния опит при нас.
Само не знам дали това има някакъв шанс да се преодолее с поредния опит (да намерим някой сперматозоид без дефект) или не.
Много ще се радвам, ако момичета с множество неуспешни опити споделят свои разсъждения по темата.