Малко ще се повторя от подфорума...
На 30 години съм, не се пазим вече почти 4 години. Първите 2 се "подмотвах", надявайки се, че следващия месец вече ще стане. Най-накрая събрах кураж да ида на консултация (до този момент на гинеколог бях ходила броени пъти...). Естествено, тогава не знаех що е то това "специалист по репродуктивна медицина". Смених няколко гинеколози, като всеки разбира се имаше своето мнение по въпроса и всеки ми назначаваше нови изследвания. Съответно, повечето изследвания съм правила на различни места. Нaкратко, положението е следното:
- хормони - в нормата
- тръби - ок (след направена цветна снимка в 1ва АГ и в последствие лапароскопия в МД София)
- овулация - редовна
- менструация - като по часовник. Доста обилна, 5-6 дни, често пъти съсиреци.
- имам Хашимото, но повечето лекари казват, че по-скоро няма отношение към забременяването, а към износването на плода по-късно. Взимам Еутирокс 50 или 100 мг - според сезона и препоръката на ендокринолозите. TSH е в нормата
- направени имунологични изследвания в 1АГ Св. София при д-р Генов, като се установи наличие на антиофосфолипидни антитела, но резултатите са спорни според д-р Стаменов
- спермограма на съпруга: варира, общо взето бройката е ок, но морфологията куца (най-често поставяната диагноза е лека астенозооспермия). След обработката на материала обаче бройката и качеството са ок.
- микробиологии - ок сега. От време на време кандида, но най-често при изписване на антибиотици или посещаване на басейни. Мъжо имаше някакви бактерии, от които се отърва засега. Тест за хламидия - отрицателен и при двамата.
имахме 6 неуспешни инсеминации:
- първата в 1 АГ Света София през януари 2006 (нестимулирана - 1 образуван фоликул)
- втората пак там - февруари 2006 (два фоликула - стимулирана с Клостил от 5 до 9 ден по 1)
- и третата е там - през март 2006 (три фоликула, от които 1 неспукан. Стимулация с Клоситлбегит, 2 х 1 от 5 до 9 ден)
- четвърта - пропусната поради ЛУФ синдром. Въпреки това стимулирана с клостил по същата схема като март.
- края на април - неуспешна четвърта (първата ми при Стаменов). Нестимулиран цикъл, 1 яйцеклетка, 21 мм, лигавица 15 мм, материал - много добър. Цикъл на 28 ден ....
- пета инсеминация - май месец. Стимулация с Клостил от 4 до 7 ден, после 2 дни с Прегнил. 2 фоликула, от които само един развил се. Лигавица - добра, фоликул - спукан.
- шеста инсеминация - и тя неуспешна. Стимулация с Клостил от 5 до 9 ден, както и с Прегнил. 2 фоликула, единият се спука, другия - не. лигавицата ок, материалът също, инсеминацията беше на спукан фоликул.
Наесен се готвихме за инвитро, когато...ми закъсня през август, съвсем неочаквано! оказа се, че е станала работата...
сега съм съвсем в началото, но вече се видя на УЗИ-то, че и пулса се чу...ами това е, така и не се разбра защо тобкова дълго време трябваше да чакаме.
иначе, в момента пия дуфастон, фолиева, аспирин х 1 табл.
евентуално ще се влива и имуновенин