Да споделя моя опит с пазаруването до този момент - не купих нищо за новородено, една приятелка ми подари 3 гащеризончета (долу като ританки и с дълъг ръкав, предно закопчаване), останали от дъщерите й - може би обличани 1-2 пъти, защото се родиха големи бебета.
Изброявам само покупките, които ползвам до момента - размер 0-3 месеца:
4 бодита с къс ръкав, 2 с дълъг (предвид сезона) - едното не е обличано още, 2 гащеризончета (дънково и по-тънко), нещо като ватиран анцуг с горнище и панталон (горнището го ползвам доста и с други дрешки, като е по-хладно), 2 блузки с дълъг ръкав (памучни), чорапки. Останалото, което ползвам в момента, са подарени неща - още 4-5 бодита с къс ръкав, камизолка и ританки, едно боди за едномесечно бебе с дълъг ръкав, якенце (не дебело). Напълно са ми достатъчни тия дрехи - да, бяха му малко големи в началото, все пак се роди 2900, но започва да ги изпълва и трите гащеризончета за новородено гледам, че скоро ще му омалеят, а още няма 1 месец.
Много използван е чувалът за спане (tog 1 - т.е. за лятото), но откакто захладня. Взех един, защото пералнята ни е със сушилня и не е проблем, като го наака да го изпера и изсуша до вечерта.
Страхотна покупка се оказа една мрежа против комари, която се слага върху цялата кошарка, но повечето от вас ще имат нужда от такова нещо чак другото лято - препоръчвам с 2 ръце.
4 хавлийки понякога не ми стигат (като ги опикае или наака, докато му сменям памперса)
, но мисля, че повече ще са излишни. И, разбира се, огромни количества пелени от тензух. Няма да се спирам на спалните комплекти, защото мисля, че там е стандартно положението и няма какво интересно да добавя. Само ще кажа, че от Джъмбо купих 2 по-дебели пелени, едната ползвам в количката, а другата - из къщи.
Според мен тези неща са предостатъчни, но имайте предвид, че пералня се пуска през ден. Ако искате да перете по-рядко, ще ви трябват повече дрешки. Също така, освен смяна на дрехите, когато ги изцапа, задължително го преобличам с дрехи за вкъщи, когато се приберем - такива, с които си спи. Не пера дънковото гащеризонче на всяко преобличане, но бодитата - да.
Горе-долу толкова неща съм взела и за възраст 3-6 месеца, предвид, че ме чака и погача... За подаръци обаче оставих играчките - реших, че така или иначе първият месец няма да са ми необходими, а има голямо разнообразие и са удобни за подаряване - като вид и цени, така че никого няма да затрудня особено