Момичета, за котките - винаги съм имала котка в къщи, все ми спят на главата и само в устата ми дето не влиза мацата
Ами за 30 години не съм хванала токсоплазмоза, въпреки това. Котката ми е обезпаразитена, ваксинирана, не излиза навън, спазвам нужната хигиена за гледане на животно у дома и никога не е имало никакъв здравословен проблем в семейството ми, на който източник да е котката. Сегашната ми маца е на 7 години вече и щом до момента не ми е лепнала токсоплазмоза и според ветеринаря и според лекаря ми - няма тепърва да ме накачи, вероятно дори не е носител. Откакто съм бременна, просто внимавам с улични и дворни котки и въобще с животни, които не се отглеждат в почти стерилна домашна обстановка. Не ги гушкам, не им давам да ми се галят и да се търкат в мен, ако съм ходила на място с такива животни - после почиствам обувките с белина, или подобен препарат, за да не се накачи маца с нещо оттам. Просто повишено внимание трябва в момента и толкова.
Много се дразня като се истеризира по тези въпроси, имам сума ти познати, които буквално си изхвърлиха на улицата котки и кучета, когато жените в тези семейства забременяха и като мотив ми изтъкнаха "ами нали не било хубаво при бременна/бебе да има котка и куче"...ама защо "не е хубаво" - даже не бяха попитали
Това е ужасна безотговорност към животното и чиста неграмотност за мен. Наскоро едно семейство, които имат 2 деца се оказаха всичките с глисти, те гледат куче и когато аз забременях ме убеждаваха как трябва да си изхвърля котката... Естествено за "семейните глисти" беше нарочено горкото куче, а се оказа че от цялата фамилия само то няма
/понеже е редовно обезпаразитявано/, малкия им син ги беше домъкнал от градината явно, понеже се оказа, че още няколко деца в групата му имат. Разказвам ви това, за да се успокоят кандидат-мамите, които си гледат домашен любимец. Ако полагате нужните грижи - няма от него да ви дойде проблемът, спокойно.