Албена, тя темата е дълга и дълбока и не е точно за тук май, но...
Клиники има частни, даже и многопрофилни болници има частни, проблемът е че специалисти няма достатъчно. Не достатъчно, ами направо са кът.
Само виж колко имена на лекари се въртят из този форум, пък ние сме от цяла България събрани, че и от чужбина момичета пишат и си помисли защо е така. Тук и с пари и без пари - все на едно и също "качество" попадаш, просто защото друго - няма. В частните клиники работят същите хора, които до вчера са били в държавното АГ и имат същите знания каквито са имали в деня, в който са си взели специалността преди 10, 20, 30 години - там е основният проблем. Има и няколко частни клиники, както и няколко специалисти работещи в държавни болници, които са приятно изключение от общата картинка и всички там сме се наредили и чакаме колкото се налага - понякога година, две, ама там да е...и има защо. Едно е да правиш АЦ, или лапаро при някой, който е направил такава процедура 100 пъти и съвсем различно при някой, който само това прави от 10 години примерно - чисто статистически има осезаема разлика в риска, който поемаш. Това ми беше мисълта и в предния пост. Не, че АЦ сама по себе си е чудо невиждано и плашещо до смърт, въпросът е кой я прави и "колко му треперят ръцете".
Признавам си без бой, че нито АЦ, нито лапаро бих направила в БГ, ако ми се наложи, но това си е субективно мое мнение. Сигурна съм, че и тук има кадърни хора за тези неща, ама като си знам късметеца - точно аз няма да попадна на тях