Мале мале, като прочетох инфото на НЗОК...ако не беше тъжно, можеше и да е смешно какво "покриват".
Обаче си е тъжно. Сега се разрових в едни мои изследвания да видя колко струват някои неща, които правих в "Хронолаб" в Пловдив.
Определяне на кръвна група и Rh–фактор - 10.00 лв.
Изследване за сифилис - 10.00 лв.
Изследване за хепатит В (HbS Ag) - 13.00 лв.
Изследване за HIV (ако съм съгласна) - 12.00 лв.
Хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, МСV, MCH - 5.00 лв.
СУЕ - това ми се губи...
Урина - 5.00 лв.
Държавата ни "черпи" с едни 55-60 лв. Аплодисменти! Това по цени в частна лаборатория де, в държавната сигурно са по-ниски, пък и Касата ще да си е договорила още по-ниски от тези, които ние бихме платили, ако отидем на своя глава да ги правим тези изследвания. После, защо хората се скатавали от плащане на здравни осигуровки - ей за това. Друг "весел" момент е, как една бременна изкървява по нощите примерно /като мен преди 2 вечери/ и звъни на личния лекар, който ако й вдигне и изобщо благоволи да я види, не притежава нужните компетенции да прецени доколко е сериозно състоянието й. /И за това не са виновни личните всъщност, понеже не са д-р Хаус, че да разбират от всякакви болести и състояния от бебе до баба и да преценят всякакви ситуации, без възможност да назначат изследвания и да се консултират с колеги-специалисти на момента./ И ако все пак се смили и реши да се раздели с едно от безценните направления, след колко време всъщност въпросната жена се добира до специалист? Но това са незначителни неща, най-важно е да не "хабим" пари по фонда за разни кандидат-мами над 43г. нали, да са се сетили по-рано пък.