Аз да кажа какво научих от лекарите около мен ( личния ми док ми е чичо, а леля му на мъжа е педиатър ).
Краката при бременност растът по 3 повода :
- задържане на течности, подуване на тъканите като цяло
- бебето отделя хормони на растежа, които могат да повлияят за уголемяване на стъпалото ( питах за височина не помагат ли, ама пусто - не !!!
)
- и третото, за което от рано ме предупреди личния ми е, че заради повечето кг свода пада...за да се избегне това нещо трябва от самото начало да се носят ортопедични стелки да го поддържат. Да, но в тези жеги изобщо не ми се носеха обувки и аз не го спазвах.
Чак сега, когато стъпалата вече Много ме болят започнах да слагам стелките и да ходя с обувки. Ако повървя по-дълго без стелките - болката става нечовешка.
Само при първият случай краката си възвръщат размерите. В следващите два - не.
Аз мисля, че засега сводовете са ми добре, тъй като ми бяха много добре изразени, сега дори да са паднали леко - пак е добре. Но си мисля, че хормоните изобщо не са ме подминали, понеже си меря разни сандали отгоре ( не се опитвам да си пъхам краката в каишките, а над тях...) и виждам, че крака ми стърчи от подметката
Но ! надеждата умира последна!
И все пак бих ви посъветвала, за повечето от вас няма да е трудно, тъй като скоро ще нахлузите обувките - купете си едни ортопедични стелки за поддържане на свода . Може да не помогне, но със сигурност няма да навреди.
И да се отчета - до тук съм + 16 кг. Много съм доволна, тъй като една приятелка се обзаложи, че ще кача 30 кг. А аз все и разправях, че 20 ще кача. Май ще спечеля !