0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
"Пазете тревата!"
« -: Август 18, 2010, 12:15:40 pm »
Реших да пусна тази тема провокирана от една уж незначителна случка, на която станах свидетел днес. Пих кафе сутринта в едно заведение под голям блок, до областната управа. Пред блока и заведението има малки затревени площи. Може би по 4х5 метра. Тревичката си е там от време оно, някога може и да е била райграс. Но се поддържа, коси полива и т.н. Та две хлапета на около 4-5 години играейки си около заведението, тичаха и през тревата. Не са късали нищо от нея, не са ровили с пръчки - просто тичаха по нея. На една от масите имаше 3 дами на възраст да имат внуци. Та една от тях направи доста груба забележка на децата че "тъпчат тревата". Майката на едното дете попита защо за кучета не е забранено да ходят по тревата, а за деца е. Но лелката беше непреклонна - децата нямат място на тревата. Понеже сега са си тук "чужбинските" ми роднини, наблюдавам как се опитват да обяснят на децата си (на възраст от 1 до 7 години), че в бг. не може да ходят по тревата както са свикнали в Канада и Англия. Та се чудя, наистина ли тревата е по-важна от децата? Трябва ли утре когато моето бебе се учи да ходи, да я пусна да упражнява патешката си походка по асфалт и бетон, за да не отъпче безценните тревни площи със значителните си 9 килограма? Пак казвам - не става дума за току що посаден райграс, който трябва да се пази, та да се закрепи. А за трева, по-скоро бурени, от типа който на село никнат, докато се обърнеш. Как е по другите държави и трябва ли да пазим тревата, с цената на ожулени на асфалт и бетонни плочи колене и лакти?
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: "Пазете тревата!"
« Отговор #1 -: Август 18, 2010, 12:18:04 pm »
соц отживелици...

ако е истинска тревна настилка, засадена от специални сортове и поддържана, ходенето по нея с нищо няма да й навреди. а да пазите кварталните трънье...

пускайте децата да ходят по тревичката и не се впечатлявайте от всяка изкукала кокона.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #2 -: Август 18, 2010, 13:53:51 pm »
ами аз до колкото знам, даже след  косене се препоръчва леко отъпкване
едни приятели бяха на море в турция и им казали да ходят по тревата след като я окосят
*

Pesheck

• *
  • 5861
« Отговор #3 -: Август 18, 2010, 14:09:07 pm »
Е да де. Нали така се прави класическа английска ливада - косиш, утъпкваш, поливаш, косиш, утъпкваш, поливаш, косиш, утъпкваш, поливаш ..... и така ... 500 години  :lol:. Не че ще се оставя някой да ми казва, къде да ходи детето, просто ми е странна нагласата. Защо бе аджеба толкова я вардим таз трева. От децата де, иначе да се паркират коли ...
« Отговор #4 -: Август 18, 2010, 14:21:02 pm »
Аз пък се чудя как да си пуснеш детето да играе в тревата където си разхождат кучетата и си оставят там "биологичните отпадъци" и е пълно с бълхи, кърлежи и други гадости.
Детето ти пипа всичко и си слага ръцете в устата и после се започва разтройство, болки в гърлото и т.н.
Наскоро имаше изказване по ТВ от спецалисти паразитолози, че страната ни е на челно място по заразяване с кучешка тения. А тя може да престои с години в организма на гостоприемника преди да се разбере за нея... :x
Не съм против кучетата, но нека да не се разхождат върху детските прощадки, а да си има определени за това места.
Едва ли ще повярвате, но преди 2 месеца полицаи глобиха една съседка именно за това, сега тя обжалва и ще съди общината, защото глобата е по нейна наредба.
Напоследък никой не поддържа тези градинки.
За пример - при нас паркинга и тревната площадка с пързалките са пълни с бълхи и вече деца там не се мяркат. Пръскаха със самолет целия град, но нищо и половина. :x
*
« Отговор #5 -: Август 18, 2010, 15:08:38 pm »
Според общинските наредби за обществения ред (май така се казват, не ми се рови), тъпкането на тревните площи е забранено. Колко е правилно, защо е въведено като правило и дали е останало от миналото, не знам.

Факт е, че нашето поколение (и тези преди нас) сме възпитавани така. Аз и до ден днешен заобикалям, вместо да мина напряко през тревата. Не позволявам и на детето.
Предполагам, тези тревни карета са направени с цел по-добър вид на центъра на града и вероятно затова се пазят така зорко от общинска полиция и будни бабички. Ако постоянно се тъпче, предполагам, след време няма да изглежда добре. Но не се наемам да споря, защото нищо не разбирам от градинарство. Просто си споделям моето виждане. Допълнително, като знам как в България се поддържат тревни площи, лично аз не бих си пуснала детето да играе в тях, заради опасността от паразитите, които остават след безразборно щъкащите бездомни и питомни кучета.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #6 -: Август 18, 2010, 15:09:21 pm »
kartiche,

много си права за тениите, но няма в българските градове и села място, което да е застраховано от преминаване на кучета! просто няма!

и ако се чудиш как си пускат децата там, замисли се пък къде да ги пуснат! живеем в ужасно място, където се прескачат разбити улици, дупки, кал, , прах, наринати боклуци, буреняци и тръни, бездомни псета и хора, зарази, зарази, зарази....

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #7 -: Август 18, 2010, 15:36:37 pm »
Уви Джамата е права.

Даже аз като отявлена кучкарка го признавам. И тук имаме няколко проблема:
- уличните кучета
- безотговорните стопани
- липсата на специални места предназначени за разходка на кучета
- и дори и да има специални места за разходка на кучета, точно там мнооого майки решават, че е мястото да си разхождат децата.

И за съжаление и за четирите проблема трябва да се търси решение както във властите и съответното законодателство, така и в самите хора.

И по темата - и аз имам вътрешно предубеждение да стъпвам по трева в паркове, изключае кучешките поляни - там си газя на равна... лапа  :wink: с кучетата.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #8 -: Август 18, 2010, 16:11:25 pm »
Еххх ние сме все "напред с материала". Като пътувам по разни изостанали държави, като Австрия и Швейцария каква "цигания" и "безобразие" е... То едни хора на пикник по тревните площи, едни деца газят безмилостно тревицата, та плискат вода от фонтаните и бъркат вътре. Има едни градинки , в които си разхождат кучетата и никой не си води там децата, както и никой не си пуска кучето да ака в градинките в които хората хапват, или тичат хлапета...ама това ще е, защото тези нещастни хора са си нямали комунизъм и не знаят колко е важно да не се гази тревата. Чак да им съчувстваме нали... :?
Да си призная обаче, скоро бях доста подразнена от поведението на две майки и трудно се въздържах да не направя забележка. Седнали в едно заведение съседно на централния парк в СЗ, смучат бири, пушат цигари, оправят клюките, дечицата им бяха на видима възраст 5-6 години. Искаха да отидат да си играят на люлките в съседство, мамите обаче отсякоха, че не може, защото не ги виждали добре от кафенето. Такаааа децата скучаха, скучаха и накрая се метнаха в едно специално направено ограждение около дърво в двора на заведението, където прилежно бяха аранжирани бели и жълти камъни. Доста камъни, доста големи и пак казвам, не просто насипани, а аранжирани. И децата започнаха да вадят камъните, да мъкнат, да строят кулички и купчинки, да сипят кал наоколо...ами скучно им беше, разбирам ги. Мамите обаче - никаква реакция. Заръчаха по още една бира и се озъбиха на сервитьорката, която вече се принуди да им направи забележка, че били клиентки и си плащали - респективно децата може и да порутят заведението, ако искат. Това не го разбирам като поведение, точно толкова, колкото и някой бабет да ми направи забележка, че детето ми тича в тревата в градския парк.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #9 -: Август 18, 2010, 17:30:46 pm »
Ето ви един изглед от Амстердам в тази връзка:  :wink:

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #10 -: Август 18, 2010, 17:32:37 pm »
между другото, не навсякъде е така. из френските паркове обикновено не е разрешено да се ходи по тревата.

« Отговор #11 -: Август 18, 2010, 17:46:32 pm »
Даааа,Jam за съжаление положението с местата за детски площадки е трагично.
То от почти 20 години вече не съм виждала деца да скачат на ластик и дама, да играят народна топка, да се гонят, да ритат футбол и т.н. любими наши игри от преди 30 години.
Едно време пред нашия блок имаше голяма поляна и по цял ден се търкаляхме по нея играехме карти, на кукли и не си спомням нещо да ме е захапало.
А сега от 3 седмици като минеш по паркинга краката ти почернявят от бълхи. Ужас!!! :x
Чакай, че май се отклонихме от темата за тревните площи. :wink:
Пред нашата работа има малка тревна площ, която аз и жената от съседния обект поддържаме сами - садим цветя, поливаме, копаем, плевим. Този "спорт" го упражняваме в свободното време или когато нямаме работа. Не сме собственици, а сме просто работници в съответните обекти, към които принадлежи тази площ, но по собствено желание го правим, за да е по-красиво. На собствениците не им пука щом не трябва да дават пари.
И познай, тази пролет тъкмо бяхме засадили цветя и през нощта някой ги беше изкоренил и оставил само тук там. Тъкмо цъфнаха лалетата и някой ги беше окъсал, и на мястото на едното лале беше боднал стръкче нарцис ама ей така без луковичката. 8O Така сме се смяли, :lol: че едва ли не ни компенсирва за лалетата с този нарцис.
Същото е и с розите - те са от онези които миришат супер хубаво като от едно време -случайно ги отцелихме като разсад. Всичко това го поддържаме със собствени пари не на фирмите. Едната година помолихме общината да ни даде разсад и да ни помогне с поливането - е ми дадоха някакъв келав разсад и само веднъж поляха с водоноската и това беше за цяло лято. Ние мъкнем туби по 10 литра като гламави и на фирмения водомер понавъртаме повече вода...
Паркират си колелетата върху цветята, връзват си кучетата за дървото и те правят акита там и т.н. и т.н.
Еееее, как да не ме е яд после като видя някой да тъпче отгоре.
Предната седмица щях да "изям" един, че стъпи върху игликата, ама го преглътнах някак си.
Преди няколко години събрахме пари от нас си и засяхме райграс, но не се получи, защото не смогнахме с поливането - то си трябва яко поливане, а не като нас да мъкнем туби с вода... А и после го стъпкаха и превърнаха в място за отпадъци. Като питах един защо си хвърля боклука там, отговора беше - ми то нали е само трева... :x
Така решихме да направим градинката, ама и така не се получава... :(
Блу скай като гледам хората от снимката направо ми се прииска и аз да съм на тяхно място. :lol: От кога не си спомням да съм седяла  или лежала върху тревата... :?

*
« Отговор #12 -: Август 18, 2010, 17:58:22 pm »
Тъжно, но като му е грозно и празно на човек в душата, и грозотата наоколо не му прави впечатление.

Къртиче, възхитих се на историята ти заради стремежа ви да отгледате зеленко.
« Отговор #13 -: Август 18, 2010, 18:17:32 pm »
В този ред на мисли и аз да споделя. Близо до нашия блок има читалище и пенсионерски клуб. Около тях има голяма градинка с тревни площи, дървета, пейки, катерушки за децата и в края има оградено място за разходка на кучета с препятствия да си бягат и пейки за стопаните им. Започвам с читалището. Отзад е превърнато в тоалетна от случайните минувачи, а градинката - в спални на клошари през зимата. Един си беше донесъл от някъде юрган. Бабите с булонките ги разхождат където кучето иска и т.н. Но има и собственици на домашни любимци, които ги разхождат в това оградено място. От районното кметство казват, че нищо немогат да направят. Най-отвратителното нещо, на което станах свидетел беше това лято на плажа. Едно момиче на около 24-25г. беше с кокер шпаньола си. По едно време реши да го разхожда, то си се изпишка на 10 метра от мен и продължиха. Когато стигнаха на метър от нашите хавлии, то се изака, с извинение, а най-гадното беше че кучето имаше разтройство. А стопанката просто го зарови с пясък. Веднага станахме и си тръгнахме. Повече няма да стъпя на централния плаж  :x.
« Последна редакция: Август 18, 2010, 18:23:58 pm от тони-бонбони »
« Отговор #14 -: Август 18, 2010, 19:03:58 pm »
Няма как да опазим децата от всичко, няма толкова големи саксии... Поне в София, май в почти всички паркове е разрешено да се гази тревата. Ние сме близо до парка "Гео Милев", там даже слагат табелки, когато са пръскали тревата срещу паразити, да не пускаме децата в следващите 1-2 дни. В Борисовата градина също е така. В останалото време децата си тичат по тревата (обути обаче, боси само на двора на село). Мажа краката с Аутан срешу кърлежи и комари, гледам да не ядат нищо в парка заради другите "възможности" като тении. Ако не мога да ги удържа, бърша с антибактериални кърпи и гледам яденето да е в опаковка или банан, за да не си пипат директно храната.

Пясъчникът в парка е ограден, поне там не ходят кучета и котки, ако се счупи вратата му, все се намира някой татко да я оправи след макс. седмица, и нашият го е правил. Люлките са извън парка, но и там някой родител е сложил импровизирана кофа за смет, аз редовно надявам ръкавица и правя уборка на тази площадка, яд ме е на фасовете на фризираните кукли, ама гледам да не си го слагам на сърце. Други родители също чистят и сменят торбичката за смет на кофата; и да ви кажа, заразен е този пример, доста добре е площадката напоследък. Едната алея и две големи поляни са предвидени за кучета, има си обозначения, повечето собственици наистина ги водят там. Аз си водя децата по другите поляни, намира се място за всички. Наистина, не може да се изкорени простотията, не малко примери съм виждала, но все пак, ако общинската управа има желание, може да се справи доста добре. Единственото, което не виждам да се променя ама хич, и адски ме дразни, е това, че собствениците на кучета не си събират екскрементите в торбички. При нас парковите служители доста чистят, но просто не ми се мисли каква картинка се разкрива, като почне да се топи снегът напролет.

Pesheck, не виждам нищо по-хубаво от разхождащи се по тревата деца, нищо няма да й стане. Обясни го любезно на бабите и си пускай принцесата, като проходи :)

къртиче, браво!
« Последна редакция: Август 18, 2010, 19:06:11 pm от marmotche »
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

Pesheck

• *
  • 5861
« Отговор #15 -: Август 18, 2010, 19:43:05 pm »
То в случая не ставаше дума за моето дете, пък и майките не си прогониха децата от тревата. По-скоро ме впечатлява навика на някои хора, да правят такива забележки. Всъщност Джам е права - остарели соц. порядки. И пазенето на тревата, и забележките с назидателен тон. Ама и те хората така са си свикнали. :lol:
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #16 -: Август 18, 2010, 21:51:18 pm »
еййййййййй, изписах 300 реда и го затрих. Тц, Тц, тц, тц.
Та да си кажа и аз болката:)наново.

Каква е разликата според вас от изакало се куче (домашно или улично) и изакало се дете? Човешкото не се ли брои за л...но.
Питам понеже няколко пъти засичам майки надупени с децата си да акат:) Освен, че се напъват с тях гласно и пляскат при изхождане встрани от пешеходната зона (в морската градина и в градската в Шумен видях миналата седмица), не смятат за необходимо да извадят торбичка и да приберат изаканото. Е...след като аз ходя след задника на Бари даже в змиярниците дето човешки крак не стъпва как така детското не се смята за "нарушение"?

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #17 -: Август 18, 2010, 22:15:31 pm »
Болна тема...
Пред блока ни имаше оградено местенце от бифша ДГ, с помоща на общината и местни активисти спретнахме чисто и просторно дворче за децата, пързалки, люлки, пясъчник. Всеки ден метем, мъжете посадиха тревна смеска и до скоро се грижиха за нея, има табела ЗАБРАНЕНО ЗА КУЧЕТА, но онзи ден домашно куче на повод и горд собственик влезнаха изсраха се насред тревата и се врънтнаха нагло... кое е по-нередно няма да питам. Вижда се че е обособен детски кът и красиво... и какво липсваше... едно лайно!

Но по темата - до сега с Мимето сме били на макс 5-6 кафета, през цялото време сме по тревите и градинките, и в парка преди и сега. Накупихме си постелки за пикници, събирахме се по няколко такива и спрятахме голяма веселба. В интерес на истината никой не не ни е правил забележка, напротив въведохме "мода" в паркопосещенията. Има ли тревица в парк - нека си тъпчат децата! Има си секция в общините "Паркове и градини" - да "рехабилитират" отъпканата трева. :lol: 

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #18 -: Август 19, 2010, 07:38:51 am »
Вижте, две бабки не могат да ми кажат къде да стъпва детето  :).
А на здравата и хубаво окосена трева нищо и няма като се седи върху нея. На подобни бабки изобщо не трябва да им се обръща внимание.
Тротоара пред къщата ни беше само пепеляк и камъни. Няма бордюр, няма плочки. Когато взехме къщата преди 5 години, изчистихме тротоара, засяхме райграс, но за тъпчене, сложихме бордюри. Съседката ми ме оведоми , че на тротоара ходят хора. Засмях се и и казах, че за това го правим. Вътре където играят децата всичко е трева и детелина. Цял ден се тъпче, но е разкошна. Сега кучетата и аз много не ги търпя.
Особено прекрасни са ми, когато вдигнат крак на току що разцъфтялите рози....
Съседката сутрин си пускаше кучето, докато не опикаеше всичките подред рози отвън и докато не оцвъкаше и раздушкаше всеки сантиметър от тревата не се махаше. Сто пъти и направих забележка, не за друго, ами децата се събират и сядат в тревата да играят. Почнахме да не ги пускаме там и един хубав ден ми писна, отворих портата на моят красив луд каракачанец, извъргаля г два пъти по братски в тревата и се приключи въпроса с тъпия помяр. От тогава не идва да маже. Еми няма да оставя децата да лежат в гадостите на краставо куче. Когато пусна моето, то е винаги вързано и на къс повод се изнасяме по улиците и тръгваме по ливадите, там където няма деца и хора и не е пробелм да го пусна и да си свърши нуждите.
Чудя се човек като остарее защо така откача значи. Или то си е до индивид...
Освен кучетата който много обичам и са ми на сърцето, но всяко нещо си има граници, любимци са ми БТК и ЧЕЗ Електро. Представете си току що засята и хубаво поникнала тревичка, можеш да си лежиш на нея и е райско кътч сред пепеляк, тръни и камъни. Появява се сутринта в 9 камион, от него слиза едно хубаво багерче мъничко. Аз си пия кафето и ги гледам с интерес. В един момент слезе един 60 годишен "хубавец", изплю се два пъти, позачеса кръглите израстъци, изсекна се звучно и след толкова движения размисли, сложи една лопата в средата на тревичката и каза: Те тука е  8O.
Оня с багера се закъндиса да копае и аха тамън да омажат нещата им секнах кефа. Иккали да прекарат теефон на комшиите и си търсели шахтата представете си. Оказа се че шахтата е на около 10 метра от тревичката, обаче трябва да прекопаем всичко, вкючително и малкото тревичка сред трънаците, та да я намерим.
И понеже случайно си бях в къщи и не успяха пратиха енергото. Докато си сменяха стълба, няма да ви казвам какво остана... Включително с багера потрошиха и бордурите. Всичко се прави на ново после, но е за последно. Омажат ли пак до тук сме..
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
« Отговор #19 -: Август 19, 2010, 07:48:44 am »
Каква е разликата според вас от изакало се куче (домашно или улично) и изакало се дете? Човешкото не се ли брои за л...но.
Питам понеже няколко пъти засичам майки надупени с децата си да акат:) Освен, че се напъват с тях гласно и пляскат при изхождане встрани от пешеходната зона (в морската градина и в градската в Шумен видях миналата седмица), не смятат за необходимо да извадят торбичка и да приберат изаканото. Е...след като аз ходя след задника на Бари даже в змиярниците дето човешки крак не стъпва как така детското не се смята за "нарушение"?

Ох ох ох Лиси, любимото ми. Пресен пример от снощи - отиваме с Ники да пием по една биричка в кафенето в парка до нас. Кафенето е точно до детския пясъчник и между масите и пясъчника - три дървета. Е едно майче доведе детето си да си свърши нуждите точно на средното дърво, точно пред нас от една страна и от друга - играещи деца. Е кажете ми сега това на какво прилича? Да не говорим, че дори и да е толкова зор, от другата страна има нещо като хълмче с храсти и дървета.  :x

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!