Аз Елдата я познавам отдавна, но под друго име - на руски е Гречка.
Тук в БГ масово я хапват за закуска подсладена, за мен това е странно...никога не съм я опитвала така.
Придава много хубав вкус сложена в супа - вместо фиде, ориз или картофи.
И двамата с мъжа ми имаме руско в рода си, той си има любима рецепта с Гречка, която се научих да готвя :
Пропорции не мога да кажа, готвя "на око". Съобразявам се с брой хора, съд в който ще сложа яденето и т.н.
Трябват ни :
- гречка, лук, пилешки сърца, воденички, доматено пюре, подправки според вкуса.
Сваряваме сърцата и воденичките, вторите се чистят от ципата. Воденичките се нарязват, ако искате може и сърцата на две.
Запържва се лука, нарязан на лунички ( по на едро стои...), прибавят се дреболиите, а след това и доматеното пюре. Изчакваме да покъкри 15тина минути ( да стане по-гъст соса ) на слаб огън и изсипваме сместа в дълбок съд. Може и разни подправки да се сложат, аз слагам само сол и черен пипер.
Отделно сваряваме гречката както си пише на опаковката, прибавяме сол и масло, разбъркваме хубаво и изсипваме в дълбокия съд върху дреболиите. Не се разбърква !
Гречката си стои горе, другото долу .