Д-р Бърди,Малкият ми син (1г.2м.) от ноември е с прозрачен секрет от носа. Две изследвания на носен и гърлен секрет (в различни лаборатории) изолират пневмококи. От 30.11 до 07.12 прием на Клацид. Контролното изследване изолира Стафилококи. Следват 5 дена Гентамицин, мускулно. И двата АБ са след направена АБиограма. Между двата приема мазах нослето с Бактробан 5 дена.
Секрецията предизвика суха кашлица, като оплакванията намаляват през седмица-две за по 1-2 дена.
От 27.12.10, след преглед при пулмолог, е изписан Вентолин + Зиртек. На контролния преглед е поставена диагноза астма и е изписан Singulair.
Преди да започна лечението, на своя глава, потретвам изследването на носен и гърлен секрет и посещаваме УНГ специалист, който, също като Вас, смята че пневмококите не са долекувани. Резултатите са още по-неприятни: гърлен - S.pneumoniae; гърлен + носен - S.pneumoniae + B.catarrhalis
Резистентност на бактериите:
гърлен с-т ( Rifanpin- Clacid-[R] ) S : Ampicilin, Oxacilin, Augumentin, Cefalotin, Cefuroxine
R: : Azithromycine, Clindamycin, Gentamicin, Biseptol
носен с-т S.pneumoniae ( Rifanpin- Clacid-[R]) /
S : : Ampicilin, Oxacilin, Augumentin, Cefalotin, Cefuroxine, Azithromycine, Clindamycin
R: : Gentamicin, Biseptol
носен с-т B.catarrhalis ( Rifanpin- ) (Clacid- ) S :: Augumentin, Cefuroxine, Azithromycine, Clindamycin, Gentamicin, Biseptol
R: : Ampicilin, Oxacilin, Cefalotin
Исках да чуя и Вашето мнение, освен това на УНГ, за това кой АБ е най-удачен и налага ли се да даваме поредния АБ, защото това ще е вече трети по ред, в рамките само на 1 месец
Имунната система няма ли да се срине тотално?
Четох в нета, че правилният АБ трябва да е устойчив на бета-лактамаза, но това нищо не ми говори, а и не е моя работа да избирам лечение за сина си.
Също така ме интересува, при така създалата се ситуация, удачно ли е да правим реимунизация със Синфлорикс ( което би било 4-ти прием )?
Предварително благодаря за отделеното време!
П.П Личната лекарка допуска, че е възможно третата сливица да създава проблеми и да е като огнище за инфекция, от което периодично тръгва проблемът. Препоръчва и серотипизиране на щама в университетска микробиология.