Здравейте д-р Бърди! Имам нужда от вашият съвет..
Синът ми е на 1г и 5 м. Преди месец се разболя от ангина и педиатърката ни изписа аугментин на 12 ч. по 3 мл,имаше висока температура ,която овладявахме с нурофен и панадол.. Пихме антибиотика 7 дни и на контролата заключиха ,че е здрав.
Седмица по-късно започна хрема и лека влажна кашлица..Заведох го веднага на лекар и ми казаха,че е вирус,че кашлицата е в следствие на сополите и да давам само капки за нос тобрекс и да почиствам секретите с аспиратор да не слизат в дробовете...
След два дни пак го водя,кашлицата стана по-честа по-суха,но педиатърката каза,че гърлото е здраво,дробовете чисти и да останем така,щял да се пребори..След още 24часа детето видимо се влоши,кашлицата стана лаеща,дишаше трудно и иазглеждаше много зле.. Отидохме пак на преглед,назначиха му рентгенова снимка,която показа пневмония в ляво,на слушалка се чу спазъм и хрипове.. Изпратиха ни за хоспитализация..Влязохме в Токуда с диагноза пневмония..
Направиха му ЦРП-норма,ПКК без отклонения,Посявка на носен и гърлен секрет -без никакви изолирани патологични микроорганизми.. Назначиха инхалации с вентолин през 4 часа,венозен амоксиклав 300 на 8 часа,мукосолван..
Изписаха ни на 5 ден с лечение за вкъщи аугментин 475 за 4 дни по 3мл на 12 часа,вентолин през 6 часа по 2.5мл и мукосолван 3*2.5мл. Детето продължи да кашля много,влажна кашлица,но не е способен да се изкашля докрай и задържа хрипове..
Разбрах за добра педиатърка от моя приятелка(тъй като в токуда ми казаха по-рано от утре да не го водя при тях...),дойде тази лекарка вкъщи и каза че чува находка в ляво..Спря ни вентолина и мукосолвана,изписа ни АЦЦ кид,Панцеф,купихме инхалатор и правя инхалации с физиологичен разтвор 3мл на 4 часа,изписа ми също така хомеопатични капки есберитокс..
Въпроса ми е дали лечението му в момента е адекватно и има ли опасност от хронифициране на състоянието на детето?
Благодаря ви предварително и се извинявам за дългият пост!