Ако нямаше Пневмокок, а само изолирана Салмонела ( и детето е без симптоми от Салмонелата), не би трябвало да давате АБ за Салмонела. За съжаление тук обаче трябва да лекувате Пневмокок-а ( ако посявката е коректна като резултат). Цефуроксим е добър избор. Ако решите да дадете Цефуроксим, не е нужно НИЩО друго да давате (капки, Бронховаксом и т.н.).
На 3-4 ден направете посявки- ако пак са положителни, може да обсъдите:
* да сложите за два, три дена квинолонови капки в нослето ( Ципрофлоксацин, или аналог) паралелно с АБ лечение.
* да направите посявки на ВСИЧКИ роднини в близкото обкръжение на детето.
Може пак да повторите посявките 2- 3 дена след приключване на лечението. Ако са негативни- веднага да поставите "Превенар".
Благодаря за помощта ви във вид на мнение, докторе! Много ми помагате!
Може ли да ми кажете кои антибиотици съдържат Цефуроксим (по смътен спомен май Зината е на тази основа, а детето ми се повлиява много добре от него - бъркам ли?). Четох вчера информация за Хлорамфеникола - та той е забранен в Западна Европа.. Да не говорим, че винаги сме били анемични...
п.п. Детето, както споменах вече има една отрицателна проба и няма никакви симптоми на Салмонела към този момент. На мен заради това ми беше странно, защо се опитват да нагодят АБ-то към Салмонелата повече, отколкото към Пневмококовата инфекция...
Ще ви послушам и ще започна лечение с антибиотик на основата на Цефуроксим (само да ми кажете кои са съдържащите го АБ-та) и ще изследвам след това отново носени гърлен секрет. После Превенар! Щом вътрешното ми усещане съвпада с вашата препоръка - не ми трябва друго!
Cefuroxim >> Zinnat, Zinadol.
Направете контролните посявки, както Ви ги описах!
Докторе, реших на своя глава, преди да започна антибиотика да направим посявки (носен и гърлен секрет), защото и без това резултата беше много стар (24.09.2010) и в момента всичко е отрицателно. Да започваме ли Зинат-а или да направим нови посявки след определен период от време и да слагаме Превенар-а направо ако отново са отрицателни резултатите?
п.п. Имаме и втора отрицателна проба за салмонелата..
Какво ще лекувате със Зинат, щом посявките са (-)? не го започвайте... .
Тогава да ваксинираме детето!?
Да правим ли още посявки или може веднага (въпреки, че в момента е много хремава)..
Ваксинирайте веднага. Хремата не е противопоказания, стига да няма отит.
Докторе, здравейте!
Нарочно пускам цитат на това, което изписахме с вас преди време, за да ви уведомя за това, което се случва при нас.
Сложихме Превенар на детето на 29 октомври и на 1-ви ноември тръгна на градина.
Беше здрава до петък (12 ноември), когато я взех от детското заведение, но в събота започна да кашля, без температура, без хрема. Заведохме я на доктор и той изписа сиропче Тусавит 3*1ч.л., което аз давах до понеделник + лъжичка Саностол.
В понеделник, естествено посетихме нашето джипи и след преглед, който установи, че няма зачервено гърло, температура и дробчетата са чисти ни допълни лечението с Ериус 1*2,5 мл., Есберитокс 3*1 таблетка за 20 дни и капки Виброцил (защото междувременно и нослето й започна да тече). Виброцил не съм прилагала, капех само физиологичен разтвор и аспирирах нослето. В сряда, след контролен преглед джипито чу хрипчета в дробовете на детето и каза да спра Тусавита и да дам за един ден Вентолин 3*2,5 мл., а от следващия ден да сменя Вентолина с АСС 3*1 прахче. Днес, след като дадох за първи ден АСС-то заведох детето при пулмолога (онзи същия, който изписа на детето за пневмокока Бронховаксом, Максинтрол и Сингюлер и които аз така и не дадох, освен Максинтрола, който не й действаше изобщо), който потвърди хрипчетата най-вече в ляво и познайте какво ни изписа - отново Бронховаксом, Сингюлер, Максинтрол, Ериус, Вентолин по възможност в инхалационен вид и АБ - Сумамед.
Мда, рецептата ни е километрична и аз се колебая дали да подложа детето на всичко това или да търся друг лекар.
Според вас необходимо ли е да купувам инхалатор (инвестицията не е малка и подобна покупка трябва да се планира при нас, защото няма от къде да извадим толкова пари), чудя се освен това защо пак ни изписва Бронховаксом, като каза, че може да го пием заедно с изписания вече Есберитокс, при положение, че ние сложихме Превенар на детето!? Не разбирам освен това защо трябва да приемаме едновременно Сингюлер с Ериус!?
Моля, дайте ми съвет дали да дам на детето този АБ Сумамед, при положение, че детето пи почти 2 седмици Суметролим заради Салмонелата?
Много съм объркана, притеснена, ядосана на безхаберното отношение на някои родители в детската ни градина.
Моля за помощ.