Докторе, използвам случая и питам - т.нар. Гнойна ангина ли е вирусната ангина, за която говорите, или са различни неща?
Боби преди седмица от нищото се оказа с гнойна ангина - тъкмо минаха перипетиите с повръщане и разстройство и на втория "чист" ден беше с температура, а след преглед при педиатър диагнозата беше гнойна ангина, при това гърлото му било просто ужасно. Веднага беше изписан аугментин, но детето въпреки това 4 дена нямаше никакво подобрение и поддържаше изключително висока температура, която не спадаше и след хексалгин.
Пиша всичко това и питам, защото аз си спомням как като дете бях все с гнойни ангини и все на гентамицин с пеницилин
На Боби за пръв път му поставиха тази диагноза и сега като Ви чета се чудя - веднага ли се дава антибиотик в такива случаи или пак се чака, за да се проследи дали това е вирусно?
Ще се радвам да прочета мнението Ви, ако въпросите ми са на място, разбира се!
Много от ангините при деца са вирусни и изобщо няма нужда от АБ, особено в първите дни.
Но това зависи от общото състояние, хода на температурата, съпътстващи неща и др.
Как се процедира:
* Стреп-тест, обща оценка. Отит?
* ако е негативен- се изчаква обикновено малко, но с много близък и чест контакт по телефона. Ако хората не са надеждни, и се държат "непонятно", пиша АБ в началото, тъй като проследяването е "всичко", иначе е голям риск, особено след 3 ден с т-ра.
*Да, има ангини, които много трудно се влияят от АБ, защото:
-или са вирусни и се иска да се "затвори цикъла"... никаква полза от АБ.
- или АБ не "работи"- обикновено се дава тогава Зинат/Зинадол, който при ангини е много добър.
- да се правят венозни АБ за ангини тук не е прието. Не ми се е налагало поне на мен.