д-р Бърди,
исках да обсъдя с вас и още един проблем.
Синът ми е много емоционално и енергично дете, малко спи, с малко се храни но е пълен с енергия и неуморим. Рано проходи (на 10 мес.) рано проговори (на 1год и 8 мес. вече правеше изречения от по три думи), сега говори доста правилно и почти няма детски думи в речника си. От седмица насам обаче, без причина започна да заеква на някои думи (напр. аааааз, ииииискам) основно на думи започващи с гласни и то на не повече от пет-шест думи. Прочетох няколко писания по въпроса като възможни причини за проблема, и това което ми се стори най-приложимо към нашия случай (не сме авторитарни родители, не живеем в скандали, а напротив) е причината, че при деца на м-у две и три години мисълта тече много бързо, а не могат да я изкажат толкова бързо и поради това се появява понякога това заекване.
Като възможни действия за коригиране на това заекване, започнахме да го гледаме в очите винаги когато иска да ни каже нещо и да го караме да поеме въздух преди да се изкаже. Мисля, че има ефект...........но исках да чуя и вашето мнение, както и ако има още похвати за помощ при такива случаи на заекване.
Смятате ли, че е необходимо да го заведа на логопед?
ще съм ви благодарна да ми отговорите, когато имате възможност.