0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Какво им става на bTV?
« Отговор #160 -: Септември 04, 2010, 13:02:20 pm »
Аз изглежда съм голям наивник и все вярвам в доброто у хората :wink:.

Не си сама.  :)

Хора, които вредят винаги ще има. Още преди да учредим Зачатие ги имаше и много след нас пак ще е така. Трябва да приемем фактите. Сега са Филипова и Бенатова, вчера бяха Конова и Емин, преди тях - Шеринг и антиаборт кампанията, здравната комисия и тяхното ин виво, депутатът с лайфстайла и т.н., и т.н. Когато някой е слаб професионалист - писател, журналист, лекар, политик ..., той създава непрофесионален продукт - булеварден роман, блудкав филм, евтина реклама, долнопробен експеримент, просташка фраза и така до края на света.

И все пак това са единици. Има много сериозни, грамотни журналисти и отговорни медии, които отразяват нещата правилно и с чувство на такт. Включително и в бтв - спомнете си, че Боряна Гидикова направи много хубав филм за ин витро оплождането. Ани Салич получи награда от фондация Искам бебе за принос към благотворителността. Преди това многократно сме получавали подкрепа от тази медия - от Слави Трифонов, от Ани Цолова, от "Часът на мама", ако щете дори и от Иван Звездев. Както и редица журналисти от много други медии. С тях трябва да се работи. Позитивно, с любов и с вяра в доброто.

Иначе започнем ли борба с вятърните мелници /не че сме я спирали/, това ще изтощи всички. А вятърните мелници винаги печелят.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #161 -: Септември 06, 2010, 02:32:44 am »
Сега прочетох до където ми стигнаха силите статията на ЛФ. Книгата не съм чела, но отзивите тук в "Зачатие" са ми достатъчни. И знаете ли - тази жена употреби момичетата с репродуктивни проблеми в подфорум "Проблемно забременяване" на БГ мама. През 2007 се появи там, промъкна се някак, писа се за приятелка, заяви че иска да ни помогне като напише книга която да информира обществото за борбата на двойките, за проблемите и болката им. Даже искаше мнения, съвети от момичетата вкл. беше пуснала тема с молба уж момичетата да одобрят заглавието на книгата. Всички пишещи тогава във форума давахме мнение възхитени от тази "добра" жена, готова, вместо нас анонимните двойки с репродуктивни проблеми да разкаже какво е това инвитро, защо се налага на някои двойки да се подложат на това, защо на някои се налага да ползват донорски материал и т.н. Повярвахме й. Толкова е гадно от нейна страна. Отвратително!
*
« Отговор #162 -: Септември 06, 2010, 11:32:38 am »
Сега прочетох до където ми стигнаха силите статията на ЛФ. Книгата не съм чела, но отзивите тук в "Зачатие" са ми достатъчни. И знаете ли - тази жена употреби момичетата с репродуктивни проблеми в подфорум "Проблемно забременяване" на БГ мама. През 2007 се появи там, промъкна се някак, писа се за приятелка, заяви че иска да ни помогне като напише книга която да информира обществото за борбата на двойките, за проблемите и болката им. Даже искаше мнения, съвети от момичетата вкл. беше пуснала тема с молба уж момичетата да одобрят заглавието на книгата. Всички пишещи тогава във форума давахме мнение възхитени от тази "добра" жена, готова, вместо нас анонимните двойки с репродуктивни проблеми да разкаже какво е това инвитро, защо се налага на някои двойки да се подложат на това, защо на някои се налага да ползват донорски материал и т.н. Повярвахме й. Толкова е гадно от нейна страна. Отвратително!
Джи, помним това. И тук се опита, но бе посрещната много негативно още след анонса на книгата си. За подвеждането на момичетата в Проблемното забременяване в бг-мамата немалка вина имат тогавашните "лидери" там, според които всичко около книгата си беше в реда на нещата и дори я подкрепиха.
« Последна редакция: Септември 06, 2010, 14:53:25 pm от cygnus »
*
« Отговор #163 -: Септември 06, 2010, 13:09:24 pm »
мисля си, че това е един от проблемите - ние или една голяма част от нас държат да останат анонимни. това ни пречи да направим каквото и да е. не можем да излезем и да кажем как с хората във форума се е злоупотребило, как нещата, които са написани и показани не са верни и насаждат ужасни представи за нас и хората с нашия проблем. ето защо продължавам да казвам, че интернет е много удобен и ефективен начин да започнем разяснителна кампания.
*
« Отговор #164 -: Септември 06, 2010, 13:33:35 pm »
Ами това ми идва на ум като примерен сценарий:
1. Безплодието - мащаби, значимост на проблема, видове причини
2. Ин витро - за кого е единствен шанс, как протича процедурата, при какъв процент се постига успех, по колко опита се прави в някои случаи, фонда, наредбата, възрастовите ограничения
3. Изчерпан яйчников резерв - колко често се среща, какви са начините да се преодолее
4. Донорски програми - кога се налагат като последен и единствен вариант - азооспермия, ИЯР, наредба 28 и донорството на яйцеклетки и сперматозоиди, как протича процедурата, кой може да бъде донор, успеваемост

Да се представят нещата такива каквито са - от законовата страна, от финансовата  от медицинската и от човешката и емоционалната.

участници:
- двойка успяла по метода IVF
- двойки преминаващи IVF (със собствени гамети или по донорска програма) - може и в гръб или затъмнено
- представители на УС на "Зачатие", УС на "Искам бебе", УС на БАСРЗ, ОС на Център "Фонд асистирана репродукция", ИАТ
- лекари от поне 3 центъра минимум
- хора незасегнати, но съпричастни с проблема
- журналист със сърце, интелект и обществена ангажираност
- бебета :)

.... Има много сериозни, грамотни журналисти и отговорни медии, които отразяват нещата правилно и с чувство на такт.....С тях трябва да се работи. Позитивно, с любов и с вяра в доброто....  
:good_post:

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
« Отговор #165 -: Септември 06, 2010, 13:47:19 pm »
Не смятам,че има значение толкоз коя медие ще излъчва такива помии(то,при нас това е нивото на българкия бизнес и всички го правят за пари:?),но според мен има значение кой индивид "мисли"и обработва такива болни теми на едно обшество, особено когато става въпрос за такива малки държави като нашата в която демографския срив е един огромен проблем :?
За такива като М.Б. бих казала, че мнението на vanda от тази подобна тема: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42724.180 най-добре отразява картинката М.Б  :lol:
За другата картинка-Л.Ф.,почти нищо не се знае, но може да са една картинка, както по-погрешка някой беше писал Л.Б :lol:
Целият материял е поръчков, и е изпълнен от посредствени,долни и безкрупулни персони :x,....който не ги извинява общо взето,защото успяха да измиват мозъците на хората, който никога не са имали проблемно забременяване и е твърде сложно и твърде късно сега да им се обясни с медицински термини за какво става реч в случая :?...и според мен,другата(нямам повече епитети :lol:) - Л.Ф.е в пъти по-виновна от М.Б. :x
Дано не съм много крайна, но тези не заслужават и куче да имат, камо ли деца :(
ПП:и ако може, дайте малко инфо и за другата картинка -Л.Ф. :lol:Коя е тая и с какво се занимава реално, защото днес да си писател в БГ.е леко казано смешно :lol:...тук всички пишат :lol:
« Последна редакция: Септември 06, 2010, 15:31:41 pm от Ваня:) »
« Отговор #166 -: Септември 06, 2010, 23:51:28 pm »
Цитат
Един собственик на национална телевизия каза, че телевизията му е като плод-зеленчук.Защото сме били пазарна икономика и защото каквото се търсело, това се предлагало.

Цитатът е на Иво Беров - гл.редактор на в-к Седем, бр.35 (379)
Е? Коментарът оставям на вас.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
« Отговор #167 -: Септември 07, 2010, 01:22:29 am »
помните ли когато в плод и зеленчука имаше само домати, краставици и кисело зеле? и когато си мислехме, че кивитата са картофи?

търсенето също се възпитава и управлява. аз много вярвам на пазарния принцип, защото той в основата си предполага избор и конкуренция. За мен проблемът е, че всъщност според мен, избор на информация няма. мисля, че в случая е наша отговорността да го предоставим. 
*
« Отговор #168 -: Септември 07, 2010, 08:56:11 am »
Мисля, че е необходимо не просто да се направи един репортаж за жените с репродуктивни проблеми - това е правено нееднократно.
Необходимо е някой да застане и да ОПРОВЕРГАЕ филма на М.Б.
Трябва да се обясни какъв е точно проблема ИЯР, мащабите му и необходимостта за донорство (както на я., така и на сперматозоиди)
Както е необходимо да бъде обяснен целия процес и от страна на клиниките - тоет да се покаже, че няма нищо нередно.
И това трябва да са водещите клиники : Стаменов, Владимиров Щерев.
Необходимо е цялото предаване - независимо в коя телевизия е - да бъде недвусмислено насочено към опровержение точно на фимла на М.Б, а не просто поредното предаване за двойките с репродуктивни проблеми. За това се изисква смелост от който и да е журналист и разбира се сърце, както и добро познаване на материята.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #169 -: Септември 07, 2010, 09:18:19 am »
Мисля, че е необходимо не просто да се направи един репортаж за жените с репродуктивни проблеми - това е правено нееднократно.
Необходимо е някой да застане и да ОПРОВЕРГАЕ филма на М.Б.
Трябва да се...
:good_post:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #170 -: Септември 07, 2010, 10:39:49 am »
Джи, помним това. И тук се опита, но бе посрещната много негативно още след анонса на книгата си. За подвеждането на момичетата в Проблемното забременяване в бг-мамата немалка вина имат тогавашните "лидери" там, според които всичко около книгата си беше в реда на нещата и дори я подкрепиха.

Нещата бяха доста преди да се напише книгата. Госпожата обяви, че ще дари един от хонорарите си за финансиране на опит ин витро на двойка. Самата тя се представи, че е вървяла по този път.
Писаха й десетки писма, всяко пълно с история и болка. Незнайно защо дори ЛФ направи една статия в ежедневник, не помня кой точно беше, която беше много близко до истината, неукрасена с милиони и милиарди. Във въпросната статия бяха цитирани и писма от тези двойки /мкл.моето/. После излезе книгата, която беше като студен душ.
И оттам нататък се бълват едни...

« Отговор #171 -: Септември 07, 2010, 11:36:15 am »
мда,направих си труда и въведох през търсачката името на таз и на мъже и.Ами,да сега ми се изясниха нещата :lol:....тази притежава найстина "хубав" генетичен материял и затова се мисли за нещо повече от другите и успешно ги манипулира :lol:има и ивратен мозък, като първо се записва по форумите, за да черпи информация за найстина проблемното и забременяване и после използва инфото от там,за да се прави на "писателка" :x
Не ми е ясно, защо този болен мозък не е писало за позитивната страна на нещата?!
С удоволствие щях да чета или да гледам такъв сюжет като от "Частна клиника"например :), но тая реши да напише "трилер" :lol: според нея: http://www.slava.bg/news/2170.html
Ето това е пазарна икономика в БГ :lol:...всяка мутреса и метреса, решила да се направи,че работи ще ни продава книги,даже "трилър"на пазара , както картофи на Женски базар :lol:...тя жената е разбивач на маркетинг и реклама, понеже е минала през : "- Заемали сте ръководен пост в една от фирмите на най-богатия българин - Васил Божков. Какво доведе до раздялата ви и какъв е той като човек и бизнесмен?
- Това просто не беше моето място, въпреки че беше безкрайно интересно да работя на тази позиция. Не можех и с ритъма да се справя, защото действително не беше това, което търсех, нямаше много възможности за творчество, което мен лично може би най-много ме притесняваше.

Аз съм човек креативен, но бях силна в други неща – реклама, бизнесстратегии, маркетинг, докато тук по-скоро работата ми се изразяваше най-общо във връзката между кабинета на Божков и външния свят. Вън-вътре. В общи линии, не ми беше там мястото, но научих много неща и определено имам уважение към него. "
И от тук натататък моят извод е, че всеки може да си направи извода, кой са тези двете: Л.Ф.и Л.Б., които отвория кутията на Пандора и коя от тях е инстинската манипулаторка  :? И коя е работила за жълти стотинки при това накървени от сърцата и душите на хорато пряко засегнати от такъв наболял и деликатен проблем от написаните и филмираните простотии  :x
Дано се задавят със славата,рекламата,кариерите на уж писател и разследван журналист както и с парите спечелени по толен начин! :x

*
« Отговор #172 -: Септември 07, 2010, 12:23:09 pm »
Цитат
....тази притежава найстина "хубав" генетичен материал и затова се мисли за нещо повече от другите и успешно ги манипулира
Геничния и материал е повече от прекрасен - внучка на Гриша Филипов, кръстена е на Людмила Живкова. :x :x Какво се казва, ела Боже и си прибери вересиите....
Нормално е това, което прави, както се казва гените не прощават!!!
Добре, че поне никога няма да стане донор! :lol: :lol: :lol:
« Отговор #173 -: Септември 07, 2010, 12:34:39 pm »
Цитат
Добре, че поне никога няма да стане донор! Laughing Laughing Laughing
Ами може пак мъже и да стане донор :)при това анонимен :lol:
« Отговор #174 -: Септември 07, 2010, 12:48:20 pm »
Момичета, разбирам обидата. Но нека спазваме добрия тон, последните постове се отдалечават.
*
« Отговор #175 -: Септември 07, 2010, 13:02:11 pm »
Не смятам, че съм обидила когото и да било с поста си - изнасям факти общодостъпни за всички - кой е дядо и и на кого е кръстена.
А това, че името да дядо и говори само за себе си и всички знаем кой е, какъв е бил и какво е направил - за това определено нямам никаква вина!
Хайде да не търсим под вола теле.
*
« Отговор #176 -: Септември 11, 2010, 16:58:44 pm »
Ох, да ви кажа, права е Мели-няма смисъл да се хабим в борба с вятърни мелници. По този повод: преди около месец, след поредната изцепка на М.Бенатова пратих на 3-те най-тиражни жълти вестници следния текст, защото наистина ми писна, но не последва отговор. Пействам го за сведение само, а иначе-нямаше смисъл да се хабя, дет се вика.

Г-жо Бенатова,
Нямаше да седна да напиша това, ако Вие си бяхте учителствали кротко, вместо да разбърквате мозъците на народа и в тази, и в онази сутрин. /Да спре тоя Университет да ги бълва тези хиляди педагози – там в 90% влизат невлезлите никъде./ Но- взехте сериозно да ми пречите, г-жо Бенатова, заради Вас пак започнах да се задушавам, че живея тук. В рамките на три месеца се опитахте да внушите две страховити лъжи: че в България има „фабрики за хора” и че психичноболните са масови убийци, анонсирани с долнопробните заглавия „Деца по каталог” и „Болните убийци”.
   Последното Ви прозрение, анонирано като „Лице в лице с параноята и смъртта” и филмът, излъчен като „Болните убийци”, бяха дъното на злонамерени, полу-грамотни прозрения на селска баба, обгърнати в жълтата пушилка на евтина кримка. Там Вие внушихте, че психичноболните са убийци, а гласовете на известни психолози, че параноидната шизофрения е най-лекия тип такава; че не бива да се слага знак за равенство между диагноза и престъпление, напротив- адекватното медикаментозно лечение, съчетано с психотерапия, дава ефект и най-вече - че психично болните живеят със страхотна стигма, която ги осъжда на скотски живот, бяха заглушени.
   Уличният Ви език, използван като фон на нелепо използвани термини /преполагам-нарочно, съмнявам се, че сте такъв илитерат, въпреки че едно списание беше сканирало Ваш ръкопис, пълен с правописни грешки/, Ви направи за смях. Обяснявате „страха от тровене” и „преследването от демони” сякаш тълкувате най-модерната невротрансмитерна теория за допамина. Мисловните Ви напъни /чрез механизми на генерализация, погрешно логически заключения, базирани на единични и нетипични случаи/ в края на краищата целят едно - да заблудят, че психичноболните са убийци. Твърдение, колкото невярно, толкова и опасно.
   Фашизираните идеи, с които заклеймявате тази група хора, която се нуждае от сериозна социална подкрепа, а не от лов на вещици, са по-нечовеколюбиви и от най-стряскащите тоталитарни такива. Въобще, изумява ме натрапващата се омраза към болни, унизявани и заклеймявани хора, натикани в канализацията на градското ни съзнание именно от такива като Вас – като флагман - и бездушна администрация - като изпълнител, разбира се. Затова Вие винаги пробутвате на първа линия важен, обществено-значим проблем - като липсата на регистър в случая, но не на това е посветен по същество материалът Ви, а на насаждането на страх и омраза. Той е като евтин трейлър на филм на ужасите с много монтаж, който ние с удоволствие трябва да гледаме и да треперим, видите ли, от лудите. Това не е разследване, а преследване на демони, май витаещи във Вашата, а не в на болния, глава. Там нещата са доста по-сериозни.
    Така наскоро постъпихте и с хората с репродуктивни проблеми чрез филма си „Деца по каталог”. Създадохте огромна мистификация, заблуждавайки обществото с внушения, че бебетата ин-витро са създадени с купени донорски яйцеклетки, че хората, които имат деца чрез асистирана репродукция са някакви модерни престъпници, че в ин-витро клиниките няма никакъв контрол и че специалистите в тази област са посредници и комисионери при търговия на черно, че дарителството на яйцеклетки е равнозначно на продажба на ембрион, а не най-благороден акт. Тук Вие поставихте на колене всички борещи се с ниското възрастово ограничение при ин-витро и нуждаещите се от донор. Унизихте цялото пациентско /270 000 двойки по статистика/ и лекарско съсловие. Вместо да направите филм за тяхната борба и да им помогнете с поставянето на въпроса за неясната регламентация на донорството на яйцеклетки, Вие се подиграхте с мъката им. С лека ръка зачеркнахте тоталния и грандиозен успех в борбата със стерилитета на институционално и социално ниво. Една от малкото добри и щастливи промени, които направи шепа хора. Въпреки Вас. Творческия размах на този филм, чрез нагледни сравнения между жени, подложени на хормонална стимулация и мътещи кокошки, полятял на крилете на фрази като „осиновяване на ембрион”, „бълване на яйцеклетки’ и т. под. малоумни словосъчетания, е емблематичен за работата Ви. Внушаваща страх и отвращение. В този материал обаче, има и нещо симптоматично: неистов фройдистки страх от акта на зачеване, който вместо като божествена среща, е изобразен като варварска сделка. Ненапразно някои психолози са Ви предложили професионалната си помощ. А други са Ви казали, че и целият свят да свърши, сиреч - всичкия донорски материал вкупом, никога не биха приели Вашия такъв.
          Вие дори не заслужавате коментарът на когото и да е, тъй като си спечелихте името на журналист с амбиции в сферата на шока и манипулацията. /Има лекари,  втрещени от сложените им в устата думи/. Вие знаете, че има хора, които са жертвали  напълно личния си живот, за да помагат на тези групи хора и които сте разочаровали с неграмотното и тенденциозно представяне на проблемите. Но това е бял кахър. Вие се опитвате да пречите на нормалния живот на самите засегнати, колкото и различен да е той от Вашия, вкарвайки ги в генерални, страшни, неверни категории. Докато Вие се опитвате да заличите границата между престъпление и болест в умовете на хората, а вас Ви преследва сянката на Ханибал Лектър, няма да се полагат подобаващи грижи за хората с психични разстройства и няма да има адекватно отношение към репродуктивните технологии, и Вие прекрасно знаете това. Не разбирам защо искате да живеете в такава държава.
      Моля Ви, когато следващия път се захванете, а вероятно главата Ви гъмжи от медицински прозрения, впримчени в криминален сценарий, да опорочавате нечие щастие, да съсипвате нечия борба  и т.н., прочетете нещо по въпроса. Това, за съжаление, едва ли ще Ви помогне, имайки предвид чисто човешката Ви нагласа и търсения.
      Останете със здраве!
      Ваня Александрова
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #177 -: Септември 11, 2010, 19:39:42 pm »
Ванда, и да исках не бих могла да го кажа по-добре.
Прекрасно е писмото ти.
Дано все някой да прояви интерес. Моля се.
« Отговор #178 -: Септември 11, 2010, 20:47:54 pm »
vanda прекрасно писмо,искрено се надявам г-жа Бенатова да го прочете!
*
« Отговор #179 -: Септември 11, 2010, 21:16:25 pm »
Ванда, лично аз си признавам, че изпитах удовлетворение, четейки писмото ти.
Не че някога бих могла да забравя тази помия, която сътвори Г-цата, но някак си ми стана хубаво, като прочетох това писмо. Абсолютно съм съгласна с всяка написана дума и тайничко се надявам, ако не му обърнат нужното внимание, то поне г-ца Бенатова да го прочете.
 :bighug:
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."