0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Какво им става на bTV?
« Отговор #140 -: Септември 03, 2010, 13:23:00 pm »
Дълго "умувах" по тази тема с идеята за някакво по-конструктивно предложение за действие :? Е, все още не съм го измислила, но днес, на път за работа, останах много впечатлена от това как се реагира в цивилизованите страни при подобни ситуации. Историята е следната: преди няколко седмици голям вестник публикува статия за една дъщеря, която дарява единия от бъбреците си на болната си майка. В интервюто, тя споделя, че дарявайки органа си тя вероятно губи възможността си да има собствено семейство. Приятната изненада за мен днес беше, че вестника публикува уточнение, че няма медицински доказателства, че донорството на бъбрек би повлияло на фертилността на женския организъм.
Разбирам, че топика е малко в страни от нашия проблем, но всъщност не е. Как точно се случва така, че едно на пръв поглед кратко изречение, което дори не е написано от журналист, а е цитирано, бива забелязано от заинтересуваните от промотиране на донорството и веднага бива опровергано, за да не повлияе негативно на кампанията, която тези хора водят от години.
Как да го направим да се случва по правилния начин и ние?!?
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 14:25:35 pm от ollivia »

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #141 -: Септември 03, 2010, 14:13:36 pm »
 :kiss:
Къде сте вий... къде сме ний... :lol:
Явно това е себеуважаваща се медия, тук за съжаление такива няма. Едните излъчват заколения в ефир, други показват трупове при катастрофи, трети лансират изкълчени пъклени сценарии...

Не знам кое е правилното решение - дали да реагираме или да подминем...

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #142 -: Септември 03, 2010, 15:22:18 pm »
Е, тези двете ..ХХХ.. къде се намериха?! Едва ми стигнаха силите да изчета творението (с дълги почивки). А сега не ми стигат думите (цензурните...)

Предните два дена писах в защита на лекарите и все не го публикувах, защото ставаше дълго и обстоятелствено.... :D
По повод филма на Миролюба Бенатова смятам, че те едва ли могат да направят нещо. Няма цитирана пряко българска клиника и въпреки, че имиджът им като цяло е доста оцапан от подметнати реплики във филма, не знам за кое точно биха могли да протестират.
Материалът на Бенатова е скалъпен от достоверни факти и неверни, тенденциозни тълкувания, като в него са избягвани всякакви директни коментари за практиката в България (освен за пропуски в регулацията и т.н.). Всеки, който тръгне да го коментира, рискува да затъне в тази помия, защото обект на спора не са конкретни факти, а само тълкувания и внушения.

Обаче ето това тук си е обвинение в прав текст:
"Почти всички клиники в България също търгуват с човешки ембриони и генетичен материал, ......
Печалбите за медицинските центровете са огромни, тъй като на донорите се плаща до 400-500 $ за по 10 до 20 яйцеклетки от процедура, а от семейството приемник се вземат над 7 до 10 хиляди за 1 до 3 яйцеклетки."

Е, това ако клиниките го преглътнат, не знам....?!

ollivia, и аз си мислех нещо в тази посока. В части от материала спокойно могат да се заменят думите "ембриони" и "яйцеклетки" с "органи" и "бъбреци" например:

"Днес не е нужно да си здрав и още по-малко да се бориш с години да лекуваш болният си орган - можеш просто да си го избереш по каталог и купиш в интернет.
Бумът в медицинските технологии неусетно създаде перфектната система за бърз, евтин и безпроблемен трафик за милиони хора под формата на трансплантации. Лекарите предпочитат да ги наричат органи, но всъщност това са готови части от хора...."

Как ви звучи това? Дали донорството на органи е нещо благородно или ....??
Имам предвид, че и двете теми са деликатни, иска се интелект и грамотност, когато посягаш към тях от обществена трибуна и трябва да се подхожда внимателно, както явно го правят в цивилизованите страни и... както явно не го правят у нас.... :(
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 15:30:38 pm от plumeria »

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
« Отговор #143 -: Септември 03, 2010, 15:36:07 pm »
Според мен трябва да отговорим, но не емоционално, а добре обмислено и целенасочено. Има достатъчно здравни журналисти, а и не само здравни, достатъчно е само да са здравомислещи, които биха ни съдействали в една ответна кампания от добре обосновани, подкрепени с факти и мнения на специалисти материали.
Аз съм малко назад с информацията кои са актуалните лица и с кои Зачатие работи добре, но се сещам за Мария Чернева от БНТ - ще свърши работа; също Мира Добрева.
Давайте идеи.

ПП. Как ми липсва Даниела Сеизова в тази ситуация - Мир на праха и!

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #144 -: Септември 03, 2010, 15:51:18 pm »
Мария Чернева Канал 1
здравните редакции на ББТ, тв 7
Мария Чипилева в-к Стандарт
с малко помощ и Телеграф
радио Хоризонт

за друго място, където да получим обективно отразяване, не се сещам в момента.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #145 -: Септември 03, 2010, 16:21:02 pm »
На ЛФ не  и прочетох статията, с тия милиони хора и т.н.
Притесни ме това:
"Текстът се базира на дългогодишно проучване на авторката, направено за романа й "Стъклени съдби". Той бе бестселър през 2007 г. и предстои филмирането му."
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #146 -: Септември 03, 2010, 16:35:04 pm »
Добре де, как може да е бестселър като виждам колко огромно количество бройки отлежават в книжарниците. Наскоро дори намаление имаше и пак не се продаваше.
Много смешно твърдение!

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
« Отговор #147 -: Септември 03, 2010, 16:38:00 pm »
Статията яхва вълната на МБ с надеждата да се изпродадат залежалите бестселъри.
Следващата й кампания на ЛФ бяха болните от муковисцидоза, дано и там не из**ре толкова л**на!
*
« Отговор #148 -: Септември 03, 2010, 16:45:58 pm »
изглежда имам някакъв проблем с това да публикувам във форума - по няколко пъти поствам едно и също докато излезе

казвах, че съм напълно съгласна с мнението, че трябва да направим нещо, защото иначе мълчаливо се съгласяваме с това, което се пише и говори. да си говорим тук в тесен кръг не води до нищо. Разбира се и преди са се писали писма и правили кръгли маси, но това нали не означава, че работата е свършена и няма нужда от нови писма и нови разговори.

имате ли идея за име на фейсбук страница - нещо, което не е по адрес на двете дами и техните родственици?
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #149 -: Септември 03, 2010, 16:54:45 pm »
 :lol:
Цитат
имате ли идея за име на фейсбук страница - нещо, което не е по адрес на двете дами и техните родственици?

"Мамка им на..."

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #150 -: Септември 03, 2010, 17:17:03 pm »
Според мен трябва да отговорим, но не емоционално, а добре обмислено и целенасочено.
osi_9

А конкретно какви да са действията... Много, много ми се иска да успеем да привлечем вниманието на журналисти. Не подценявам силата на Интернет и Фейсбук, но те все пак не са истинското противодействие. Могат да бъдат само част (начало) на кампания и евентуално да покажат колко хора вълнува проблема. Ако са наистина много, тогава може журналистите да го забележат (те се научиха да следят Фейсбук :wink:).

Не вярвам, че можем да оспорим казаните неистини, това е непосилно, затова да се опитаме да убедим някой свестен журналист да направи матерал - контрапункт на този. Да покаже светлата страна, благордството на дарителския жест, как той променя човешки съдби.

Нека подходът ни да е рационален, но може да използваме точно емоционалната реакция, която предизвиква грешното посягане към темата. Ако пишем на журналистите "това не е точно така", те едва ли ще вземат отношение, защото темата общо-взето им е непозната и няма да се ангажират с мнение. Но ако им опишем с няколко лични истории болката, която предизвикват неадекватните коментари на околните, предизвикани от написаните глупости (тук има доста добри примери), обидата на донорите, която ги кара да се отдръпват... може това да ги трогне и да осъзнаят, че проблемът заслужава тяхното внимание?

_____

Евро, казаха ни "без родственици", бе душа  :wink:  Щото и на мен все те ми влизат в изреченията...  :D

*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #151 -: Септември 03, 2010, 17:18:59 pm »
:lol:
Цитат

"Мамка им на..."
Евро, само  довърши и сама си дай бан :lol:

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*
« Отговор #152 -: Септември 03, 2010, 17:40:20 pm »
Не можем ли да привлечем и някой журналист от NOVA. Примерно да пробваме с "Здравей България", не знам каква е гледаемостта му сега.
*
« Отговор #153 -: Септември 03, 2010, 17:45:39 pm »
... ответна кампания от добре обосновани, подкрепени с факти и мнения на специалисти материали.
самоцитирам се, защото това е моето предложение за действие - да използваме техните методи, статии и/или тв. репортажи, но да сменим похвата. На една тяхна изява, ние да направим поне две, но с обратен заряд и много фактология.
За съжаление, незнам откъде да го подхвана - не съм много на ти с конкретната материя, а и не съм подържала контакти с въпросните здравни журналисти от около 5 години /но това не пречи да ги подновя/.
Също така трябва да се уточни дали ще правим нещо от наше име или ще бъде от името на Зачатие, затова ще помоля момичетата от УС да се включат и да решим.
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 17:47:46 pm от ollivia »

« Отговор #154 -: Септември 03, 2010, 17:53:12 pm »
Хората, които са направили тези материали, не може да не са чувствителни към проблема:
http://www.btv.bg//story/149699-Jena_dochaka_svoeto_bebe_sled_shest_neuspeshni_opita_invitro.html
http://www.btv.bg//video/1348299284-Uspeshna_invitro_protsedura_vav_Varna.html
http://www.btv.bg//video/377682437-In_vitro__dalgiyat_i_truden_pat_na_zachevaneto.html

Въпреки, че работят в БТВ (предполагам повечето все още са там) едва ли са загрубели напълно. Отношението, което се вижда в тези матриали, е точно това, което ни трябва.

А в NOVA би трябвало дори да са силно мотивирани да противодействат и да не се налага ние да ги убеждаваме, а само да им дадем идеята. Нали уж са конкуренция?

« Отговор #155 -: Септември 03, 2010, 18:39:26 pm »
Хората, които са направили тези материали, не може да не са чувствителни към проблема:
http://www.btv.bg//story/149699-Jena_dochaka_svoeto_bebe_sled_shest_neuspeshni_opita_invitro.html
http://www.btv.bg//video/377682437-In_vitro__dalgiyat_i_truden_pat_na_zachevaneto.html

Въпреки, че работят в БТВ (предполагам повечето все още са там) едва ли са загрубели напълно. Отношението, което се вижда в тези матриали, е точно това, което ни трябва.

А в NOVA би трябвало дори да са силно мотивирани да противодействат и да не се налага ние да ги убеждаваме, а само да им дадем идеята. Нали уж са конкуренция?

Репортажите са хубави, но става въпрос за инвитро със собствен генетичен материал, а не с донорски.МБ в интервю в Денят е прекрасен анонсирайки пумията си каза, че не е против процедурата със собствени гени, а тези, в които се използват донори.Чудното е, че изобщо тя не говори за донори на сперма, а само такива на яйцеклетки....явно всички мъже са с главно М и при тях няма как да има проблеми  :wink: Всъщност тя казва, че е по-добре да осиновя / в което няма нищо лошо разбира се, аз самата съм се замисляла над този вариянт/ цигането на циганката дето го е хвърлила в детски дом, а не да усетя радоста от износването и раждането на едно дете, пък било то и не с моя генетичен код.А с каква жлъч само каза сега като приемат закона за сурогатството ще ги питам аз коя е майката - тази която си е дала гените или тая дето го е износила.Това е в отговор на нашите твърдения, че за нас няма значение на кой са гените, а кой го е износил и родил. В същото предаване на няколко пъти казва, че лекарите ти "сготвяли" бебето имплантирали го и хоп готово.Спирам да пиша, че се ядосвам още повече.
*
« Отговор #156 -: Септември 03, 2010, 18:44:38 pm »
Ами това ми идва на ум като примерен сценарий:

1. Безплодието - мащаби, значимост на проблема, видове причини
2. Ин витро - за кого е единствен шанс, как протича процедурата, при какъв процент се постига успех, по колко опита се прави в някои случаи, фонда, наредбата, възрастовите ограничения
3. Изчерпан яйчников резерв - колко често се среща, какви са начините да се преодолее
4. Донорски програми - кога се налагат като последен и единствен вариант - азооспермия, ИЯР, наредба 28 и донорството на яйцеклетки и сперматозоиди, как протича процедурата, кой може да бъде донор, успеваемост

Да се представят нещата такива каквито са - от законовата страна, от финансовата  от медицинската и от човешката и емоционалната.

участници:
- двойка успяла по метода IVF
- двойки преминаващи IVF (със собствени гамети или по донорска програма) - може и в гръб или затъмнено
- представители на УС на "Зачатие", УС на "Искам бебе", УС на БАСРЗ, ОС на Център "Фонд асистирана репродукция", ИАТ
- лекари от поне 3 центъра минимум
- хора незасегнати, но съпричастни с проблема
- журналист със сърце, интелект и обществена ангажираност
- бебета :)
« Последна редакция: Септември 03, 2010, 19:01:03 pm от cygnus »
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #157 -: Септември 03, 2010, 18:46:47 pm »

Точно тази телевизия ме употреби за фон на анонса/репортажа към филма на МБ.
Изобщо, ама изобщо не вярвам, че те могат да направят нещо хубаво вече. А и то не зависи само от репортерите, които преди са ни помагали.
Преди правеха. Филма на Боряна Гидикова, участието ни в хлапетата и още....Нямам никаква представа какво наистина им става на бТВ.
« Отговор #158 -: Септември 03, 2010, 20:59:59 pm »

Точно тази телевизия ме употреби за фон на анонса/репортажа към филма на МБ.

Преди правеха. Филма на Боряна Гидикова, участието ни в хлапетата и още....Нямам никаква представа какво наистина им става на бТВ.

Да, знам добре анонса и по-лошото, писмото с което се измъкнаха. Но все си мисля, че в такава голяма телевизия работят много хора, трябва да има различни между тях. Трябва да има и такива, които виждат, че е филмчето е гнусно. Разбира се, не очаквам да се отрекат от него и да кажат нещо против колежката си, но може да добият желание да разведрят тягосната обстановка, която са създали, само да им се помогне да я осъзнаят... знам ли...

Лиско, все пак, не ти ли се иска да поговориш с тях по предложението им? Ако комуникацията тръгне в правилната посока, ще им обясниш какво е било и какво се е получило после, защо си разочарована, какви опасения имаш за материала и ще искаш някакъв контрол и право на мнение за крайния продукт, щом ще е "по твоя идея". А ако видиш, че нещата не потръгват, винаги можеш да се откажеш и да ги пратиш да вървят... където им е мястото.

Аз изглежда съм голям наивник и все вярвам в доброто у хората :wink:.
И от друга страна, не си представям, че точно ти като поговориш лично с някого, той няма да остане очарован и няма да се държи добре. Онзи гаден тон в писмото е реакция на самозащита. В един разговор, който има положителна цел, едва ли човек би се държал така.

А пък и в тази телевизия не може да няма вътрешна конкуренция. Едва ли всички толкова долюбват МБ, че да не им се иска поне малко да й натрият вирнатия нос. :wink:

« Отговор #159 -: Септември 03, 2010, 21:11:14 pm »
Мисля, че предаването Референдум по БНТ също е подходящо.

Много добре се беше получило предаването за скандала около 62-год русенка, имаше много гости, добър дебат, достатъчно ефирно време, а и вече веднъж зачекнаха темата за донорството, защо сега тази тема да не е едно добро продължене.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!