0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Какво им става на bTV?
« Отговор #80 -: Август 31, 2010, 13:28:46 pm »
Елена, мислиш ли, че за моето бебе примерно /дано се роди живо и здраво/ има особено значение, че съм забременяла спонтанно с него, или пък щеше да му дреме изобщо, ако беше заченато, чрез АРТ? И понеже никой от нас не може да мисли вместо още неродените и незаченатите ни дори деца, ще попитам така. Вие като възрастни и зрели индивиди, отгледани и изградили отношения с родителите си... за вса самите би ли имало значение дали сте заченати в спалнята с регулярен секс, дали ин витро, дали с донорска яйцеклетка и сперма, дали сте осиновени... За мен лично - никакво значение не би имало, ако утре мама ми каже, че съм осиновена примерно. Честно ви казвам. За мен това е майка ми, човек когото обожавам, който е озарил и озарява целия ми живот и в момента го прави. И понеже не съм пестелива на думи и емоции съм й казвала директно неведнъж: "Мамо, ако съм наполовина дори толкова добра майка, като теб - ще съм адски щастлива". Биологията губи значение, когато съществува силната емоционална връзка, грижата, годините любов, която си получил и не спираш да получаваш...Другото е бошлаф работа, както казват възрастните хора ;)
Пожелавам ви някой ден да чуете точно това, което аз казвам на майка ми и няма да има никакво значение нито за вас, нито за детето ви, дали била донорска яйцеклетката, дали имало код за замразените ембриони, дали сте заченали просто правейки любов с човек когото обичате.
Ако ще и щъркел да ви донесе бебе отнякъде, всяка от вас би била по-пълноценна и прекрасна майка, отколкото циганката която роди без да разбере даже във външната тоалетна...нищо, че нейното дете не е заченато с АРТ. То никога няма да разбере какво е да имаш майка. За съжаление.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #81 -: Август 31, 2010, 13:57:00 pm »
кой ви е казал, че генетичният материал в инвитро лабораторията няма кодове?  8O
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #82 -: Август 31, 2010, 14:07:11 pm »
Мисля, че Миролюба намекна нещо такова Джам  :lol:...ама нямах нерви да изгледам цялата глупост от-до.

*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #83 -: Август 31, 2010, 14:24:23 pm »
как добре действа отровата на манипулацията - ето, обсъждаме я с отрицание, а сме се повлияли от нея.

всичко в лабораторията се кодира. всичко в дейността на клиниката се кодира. това се изисква от нормативната уредба и се контролира от надзорния държавен орган - изпълнителната агенция по трансплантации.

пуснете едно търсене в Наредба 28 на МЗ за асистираната репродукция и бройте колко пъти ще срещнете думата "идентификационен код" и в каква връзка...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #84 -: Август 31, 2010, 15:19:51 pm »
Jam е права, те това пише в наредбата - копирам:
Годишен отчет на лечебните заведения, които извършват дейности по асистирана репродукция

I. Брой и вид извършени дейности по експертиза на:
1. потенциални реципиенти на:
а) сперматозоиди;
б) яйцеклетки;
в) зиготи;
2. донори на:
а) сперматозоиди;
б) яйцеклетки;
в) зиготи.
II. Брой извършени дейности по вземане на гамети:
1. сперматозоиди;
2. яйцеклетки.
III. Брой и вид извършени дейности по асистирана репродукция:
1. хормонална индукция на овулацията;
2. хормонална контролирана овариална (яйчникова) хиперстимулация (КОХС);
3. инсеминации:
3.1. от партньор;
3.2. от донор;
4. оплождане на една или повече яйцеклетки, намиращи се извън тялото на жената чрез:
4.1. класическо "ин витро" оплождане (IVF);
4.2. интраовоцитно инжектиране на единични сперматозоиди (ICSI);
5. вземане, експертиза, обработка, етикетиране и съхраняване на яйцеклетки, сперматозоиди или зиготи;
6. поставяне на една или повече зиготи в тялото на жената (ембриотрансфер - ЕТ), получени след оплождане на яйцеклетки от същата или друга жена;
7. биопсия на бластомери от зиготи за целите на предимплантационната генетична диагностика (PGD);
8. ембриоредукция.
IV. Брой реципиенти, на които са поставени гамети/зиготи:
1. сперматозоиди;
2. яйцеклетки;
3. зиготи.
V. Брой извършени дейности по съхраняване на гамети/зиготи:
1. сперматозоиди;
2. яйцеклетки;
3. зиготи.
VI. Брой извършени дейности по етикетиране на гамети/зиготи:
1. сперматозоиди;
2. яйцеклетки;
3. зиготи.
VII. Брой раждания в резултат на асистирана репродукция:
1. раждане на едно здраво дете;
2. раждане на близнаци;
3. раждане на повече от два плода;
4. раждане на плод (плодове) с вродени малформации или заболявания (следва да се посочи вид на малформацията/заболяването с код по МКБ-Х).

Отговорно лице:  Ръководител на

лечебното заведение:

Подпис:  Подпис: 

Хайде да видим госпо'ица Бенатова какво ще каже сега по въпроса, абе няма ли кой да и навре тази наредба в носа, за коментар? Или да я предостави на BTV, за да лъсне некомпетентността им.
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #85 -: Август 31, 2010, 15:39:47 pm »
Некомпетентност и непрофесионализъм, подплатени със самочувстивие!
Изключително лоша комбинация при репортерката Бенатова!
Посредственност и пошло отразяване без и за миг да се поставиш от другата страна!
И тук изобщо не става дума за право на отговор, когато има две засегнати страни!

Става дума за това да яхнем нещо актуално, да го направим жълто и грозно, 
а пък ако има и "трупове" още по-добре!

Дано сърказма ми се разбира, защото това което се случи след този пасквил,
тенденциозното и никакво отразяване на ДРЗ, въпросната медия загуби мен като зрител - завинаги!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
« Отговор #86 -: Август 31, 2010, 17:10:09 pm »
Мда освен забавните предавания, друго вече почти не се гледа у нас по Бтв, а беше на почит медия. Има смяна на собственика на медията и веднага се пролича. Имам усещането, не по скоро почти съм сигурна, че това е стратегията на новият бос.
Жълто, грозно, скандално = ПАРИ.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #87 -: Август 31, 2010, 20:24:54 pm »
с две думи: евтина чалга
посредствено и скандално
« Последна редакция: Август 31, 2010, 20:26:54 pm от cygnus »
« Отговор #88 -: Август 31, 2010, 20:26:57 pm »
Биологията губи значение, когато съществува силната емоционална връзка, грижата, годините любов, която си получил и не спираш да получаваш...Другото е бошлаф работа, както казват възрастните хора ;)
Пожелавам ви някой ден да чуете точно това, което аз казвам на майка ми и няма да има никакво значение нито за вас, нито за детето ви, дали била донорска яйцеклетката, дали имало код за замразените ембриони, дали сте заченали просто правейки любов с човек когото обичате.
Ако ще и щъркел да ви донесе бебе отнякъде, всяка от вас би била по-пълноценна и прекрасна майка, отколкото циганката която роди без да разбере даже във външната тоалетна...нищо, че нейното дете не е заченато с АРТ. То никога няма да разбере какво е да имаш майка. За съжаление.

Напълно подкрепям думите - СИЛНИ и казани ТОЧНО НА МЯСТО.
*
« Отговор #89 -: Август 31, 2010, 21:46:47 pm »
напълно съм съгласна, че отглеждането на детето е по-важно от биологичното му зачеване, но ако съдим от опита с осиновяването вероятно след години ще се окаже, че поне част от децата ще искат да знаят за биологичния си родител. дори осиновени много малки бебета се оказва че имат спомен за майка си. зная, че не е същото,но ми изглежда най-близка ситуация.

Напълно съм наясно, че голяма част от въпросите, които ми се въртят в главата и, които споделих с вас всеки ги решава сам за себе си. както с повечето неща, които обсъждаме тук във форума еднозначни отговори няма. Но това не значи, че не бива да се задават въпросите, нали?

в никакъв случай не казвам, че предаването е ок, напротив, според мен е ужасно не толкова с грешната си фактология, колкото с отвратителните образи, които вървяха на фона - фабрики за бройлери и бутилиране на не-знам какво. Защото фактите могат да се опровергаят, но по този начин се формират нагласи у хората, които гледат това предаване и, които може би нямат или не знаят за техни близки, които се опитват да имат дете с АРТ. Надявах се втората част да даде другата гледна точка, не мога да го намеря да го гледам, но от това, което чувам звучи като допълнение на тенденциозността на първата  част. Затова пак ви питам не можем ли да направим нещо.

*
« Отговор #90 -: Август 31, 2010, 21:58:37 pm »
Елена, можем да направим две неща в общи линии. Аз, ти, или някое друго момиче в качеството си на гражданин и зрител, да изпрати писмо до "Бтв" и Бенатова, с възраженията си относно филмчето и обосновка за тях. Може и група жени да го направят съвместно.
Другият вариант е самата организация "Зачатие" да направи това, след като управителният й орган вземе такова решение, или както там е процедурата за такива случаи. Не съм член на "Зачатие" и нямам представа наистина, просто допускам, че е възможно. Но това могат да си го решат само от "Зачатие", аз съм просто ползвател на форума им и горенаписаното не ги ангажира по никакъв начин - просто го споменавам като вариант, предвид къде пиша в момента. Не се изказвам като техен член.
Не виждам какво друго може да се направи в случая, освен обичайното - група във фейсбук и от вида.

« Отговор #91 -: Август 31, 2010, 22:29:47 pm »
А някой знае ли какво стана с писмото на Лиско след ДРЗ и репортажа с тризнаците?

*
« Отговор #92 -: Август 31, 2010, 23:13:15 pm »
А някой знае ли какво стана с писмото на Лиско след ДРЗ и репортажа с тризнаците?
джиджи, виж тук:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=42975.0
« Отговор #93 -: Август 31, 2010, 23:22:56 pm »
Благодаря!

*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
« Отговор #94 -: Август 31, 2010, 23:23:30 pm »
:)Джиджи, оказа се за съжаление, че нямам правно основание да ги съдя, тъй като не упоменават името ми а ме ползват "само" за фон. Малко е да кажа, че ми горчи заради това, че ще им се размине и, че правят сензации от грозното и невярното но доброто и полезното се подминава.
Сляпа телевизия е това.
Здраве да е.
« Отговор #95 -: Август 31, 2010, 23:28:16 pm »
Не знам какво да кажа. Съжалявам, че е така. Това много ми прилича на скорошен случай с мой познат-работодател. Хвана двама от работниците си да го крадат, извика и полиция. Хванаха ги на местопрестъплението дето се казва и накрая се оказа, че нямало как да ги осъди, защото не били натоварили стоката в колата  8O  Нямам думи

*
« Отговор #96 -: Септември 01, 2010, 12:28:01 pm »
аз бих се включила във всякаква гражданска инициатива, защото това си беше направо грозно.
*
« Отговор #97 -: Септември 01, 2010, 14:43:19 pm »
Според мен някой трябва да я даде под съд госпо'ца Бенатова - за разпространение на  невярна информация, за уронване престижа на жените с репродуктивни проблеми и нанасяне на морални щети на същите.
И като и друснат една солидна глоба - цялата гилдия ще се замисли как и каква точно информация разпространяват
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #98 -: Септември 01, 2010, 15:14:02 pm »
Според мен някой трябва да я даде под съд госпо'ца Бенатова - за разпространение на  невярна информация, за уронване престижа на жените с репродуктивни проблеми и нанасяне на морални щети на същите.
И като и друснат една солидна глоба - цялата гилдия ще се замисли как и каква точно информация разпространяват
Ще си умият ръцете, Танче... Виж колко лекари имаше във филма, от всеки взето по малко са сглобили помията.
Истина е че липсва единна достъпна система за донацията и е редно да се направи. Никой уважаващ се специалист по стерилитет не е против това - точно обратното, но разбира се не беше това начина да се разголи този проблем. Само, ама само ако искаха от БТВ можеха рамо до рамо с нас и специалистите да постигнем толкова много...

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #99 -: Септември 01, 2010, 16:01:17 pm »
това, което мен ме натъжава, е че общността на лекарите по репродуктивна медицина (БАСРЗ) и общността на ембриолозите (БАРЧЕ) не взе никакво публично отношение по повод този филм, макар да съм чувала, че са възмутени и не го одобряват.

а тяхното мнение би намерило доста повече гласност и би имало много повече тежест от това на пациентите.
представете си да излезе някой виден и признат специалист и да каже - Бенатова, дрънкаш глупости! всеки ще му повярва и то веднага. но не го направиха, под никаква форма...