Много е нелепо това заглавие "Бум на недоносени бебета", в стил в-к Шок. Всъщност, предполагам журналистката е отишла по повод изписването на Мери, доц. Георгиева вероятно е отказала да коментират публично здравето на пациент, т.е. не се е получила сензация от това. Вместо това, доц. Георгиева използва възможността на акцентира недофинансирането на неонатологичните пътеки - разликата между 3500 лв по пътека и 15000 реално е потресаваща. Познавам лично доц. Георгиева, както и проф. Емилия Христова, която споменават в репортажа, спасиха ми детето. Те са хора с големи сърца, сигурна съм, че единственият им приоритет е здравето на децата. И финансирането, за да ги лекуват с по-съвременни методи и по-добри лекарства.
Факт е, че със стартирането на инвитро фонда има повече многоплодни бременности. Факт е и че това статистически увеличава риска от преждевременно раждане и нужда от специални грижи. Обаче ранните раждания не се дължат само на инвитро оплождане, все по-голям е процентът на раждания извън златната възраст 20-25 години, когато чисто биологично жената е най-годна да роди здрави деца - расте относителният дял както на тинейджърските бременности (в някои общности особено), така и на жени след 30-те, просто начинът ни на живот измества за по-късно раждането на деца, даже да няма репродуктивни проблеми. Така че мисля, че думите на доц. Георгиева наистина са извадени от контекст, репортажът изместо фокуса от финансирането на неонатологията към "бум на недоносени след инвитро" заради сензацията. Жалко. бТВ ми беше предпочитаната тв, но след филма на Миролюба и манипулираните кадри с тризнаците на Лиса точно в деня на ДРЗ, повече не гледам техните новини.