Трудно ми е да го асимилирам, честно...
Медицината е открила начин за ранна оценка на риска чрез БХС, в страната има квалифицирани медицински лица, които да я извършат. Има и действащи фирми-вносители на консумативите. Има и пациенти, които са готови да платят за изследването, даже да не се полага по каса. И все пак изследванията могат да спрат. Това ако не е абсурд...
Доколкото си спомням, това изследване си е платено. И вече е известно, че има много голям интерес към него. Тогава какъв е проблемът да се закупят консумативи и да се продължи да се прави, ако ще и 3 пъти по-скъпо да стане. Поне да има начин, на който му е много важно, да си плати и да го направи. Разбира се, че е по-добре да се прави на всички бременни, но ако има затруднения с обществената поръчка, да се отрежат всички желаещи е нелепо...
Напомня ми на един много болезнен личен период, когато новороденият ми син не дишаше сам без вентилиращия апарат и още никой не знаеше със сигурност какво му е. Една от теориите беше метаболитно заболяване - в неонатологията ми дадоха 2 епруветки и ме пратиха в единствената лаборатория в МД, където можеха да направят изследването (на същия етаж до проф. Кременски, м/у другото). Там ни приеха и казаха, че ще направят едва 1/3 от възможните изследвания, защото апаратът за другите е повреден вече 8!!! месеца и още тече обществена поръчка за ремонта. Аз тогава бях готова да дам не пари, ами лявата си ръка за това изследване, но нямаше на кого, заради чиновническо безхаберие.