В една от сериите "Двама мъже и половина" Алън обясняваше как се стяга дупето и упражнението беше т.нар. пощенска кутия. Стягаш дупето затворено, отпускаш - отворено. Имам чувството, че при стягането мускулите попадат под ставата, а?
Да, но да стягаш само дупето е едно, а ако се опитваш
да преместиш таза в правилна позиция, тогава освен седалищната мускулатура автоматично се стяга и прибира коремът, напрягат се и мускули от хълбока и бедрата, гърбът става дълъг, раменете се изправят...
Мила
ivette, схемите аз вчера сама ги доработвах по нощите...
Но ми се стори по-добрия вариант пред опасността да пускам видео с моята особа...
Относно "упражнението" - това нашата учителка по танци го даде като вариант за нещо, което човек може да прави между другото... При мене специално има ГОЛЯМ ефект, тъй като изглежда страдам от проблема с "хлътналия кръст" (не знам, дали има специален термин на български). Предполагам, че не за всички е актуално, но все пак неправилната позиция на таза е един аспект от проблемните дупе-корем-бедра, затова си е силно за тази тема... Още повече, че четох, че точно бременност предизвиква подобна промяна в стойката. Въпреки, че често се случва и по други причини (аз, например не съм бременяла, което не пречи да имам проблема)... Ето една картинка, която показва, какво се случва:
Предполагам се досещате, че по този начин мускулите се отпускат, а корема се "изсипва"... На следната илюстрация добре се вижда, как изглеждат корема и бедрата в грешната стойка (в ляво) и в правилната (в дясно)...
*Много е важно да си представите тази ос, която минава през средата на тялото:
И тъй, още веднъж, какво правим ние на танците:Краката и ходилата са почти събрани, ходилата са паралелни.
1. Стягаме дупето така, сякаш искаме да влезе под таза.
2. Стягането преминава в мускулите на бедрата така, сякаш целим да ги разтворим (до коленете), НО единствено чрез напрягане НА: мускулите на дупето и тези на бедрата отзад.
3. Едновременно с това се опитваме "гърбът да е дълъг", тазът - изправен
4. Коремът е стегнат.
5. Като почувстваме, че сме заели позиция като тази в дясно от горната схема, се опитваме да отпуснем мускулите доколкото е възможно, но да задържим позицията. И така ХОДИИИИИИМММ
Следващата илюстрация показва: (1) в червено, кои мускули работят и (2) в лилаво, как трябва да изправим костите на таза:
Може пак да е неясно, но поне аз едва ли бих могла да обясня по-добре...
Хубави почивни дни на всички!