Здравейте пак. Показателите на бебето при ФМ в 12г.с. бяха в норма, кръвните изследвания бяха с леки отклонения и заради тях се е получило 1:886 риск за Даун. Според проф. Кременски по-важни били наличието на назална костица, размера на нухалната гънка (1,5мм) и някои други показатели от ФМ, кръвните не оказвали голямо влияние при изчисляването. При първия БХС достоверността на резултата била 90%, а при втория 60%. Той самият се учуди защо са ме пратили на втори БХС при този резултат от първия. Може би лекарката се презастрахова. Първия БХС и ФМ ги направиха едовременно и веднага ми дадоха резултите. Казаха, че са добри и само при риск по-голям от 1:250 се препоръчвала амниоцентеза, но предвид възрастта(40г.)да съм си помислела. Тогава се спазарих да правим повече изследвания вместо амнио. Предложиха да направим втора ФМ и втори БХС в 16г.с., но в МД. Там само на база кръвни и възраст излезе 1:65. Според Кременски е по-важен първият резултат и ако мога да забравя за втория да не правя амнио. От друга страна в Европа като си над 35г. ти правели амнио задължително, специалистите в МД били най-добрите, ама все пак си имало риск, така, че аз да реша. С резултата от втория БХС ходих пак на ФМ, гледаха ме две лекарки, дори вагинално. Бебчо се развива в норма, всичко, което на този етап се вижда е наред. Никой не се изказва категорично. Ако ми бяха казали трябва да се направи амнио, щях да се съглася, но всички са много уклончиви и оставят решението на мен. Утре ще пробвам да се видя с някой от специалистите в МД за амниоцентеза да обсъдим, отделно на 2 август имам час при доц.Томова, но тогава ще съм в 20г.с.