Не зная дали пасвам съвсем на етикета "неизяснен стерилитет", но да приемем, че засега е така. Със съпруга ми се оженихме през юни 2003, а посещаваме център по репродуктивна медицина от лятото на 2004г. Правили сме следните изследвания и процедури:
при мен:
- репродуктивни хормони: два пъти изследвани в пакет, и двата пъти в референтни граници /отделно някои от хормоните в други цикли, или преди инсеминации, или просто по мое усмотрение/ - винаги са били наред;
- хормони на щит. жлеза плюс ТАТ и МАТ - изследвани веднъж, в референти граници;
- хидротубация - проходими тръби
- имунологични изследвания в Плевен - положителни антиспермални антитела, по-късно повторени и в норма. Последва консултация с проф. Кюркчиев, който потвърди, че няма данни за имунологичен стерилитет. MAR тест - отрицателен
При съпруга ми:
- множество спермограми, изходни данни добри - варира между съвсем лека астенозооспермия и нормозооспермия. При три цикъла с инсеминация, проблем след обработка /остават само 7-8 млн. нормокинетични сперматозоиди/. В тази връзка получаваме препоръка за ин витро/икси и решаваме, че сме с мъжки фактор. Когато трябваше да кандидатктваме с диагноза пред касата обаче, от клиниката казаха, че не можем да кандидатстваме с "мъжки фактор" - имаме много добри изходни данни и проблем след обработката не на 100 %, а само в някои случаи.
- имунологични изследвания в Плевен - всичко в нормите
- MAR тест - отрицателен
- многократни посещения при андролог, назначени лекарства, които пие и досега
Правили сме 4 контролирани вътрематочни инсеминации /три стимулирани и една нестимулирана/. Имаме и една канселирана инсеминация миналата година.
Следващият цикъл живот и здраве ин витро с лека стимулация.
Остават ми генетични. Дали оттам би могло да излезе нещо?
Никога не съм забременявала, нито сега, нито преди.