аз винаги казвам, че всеки организъм реагира индивидуално на тези неща ...дори вярвам, че причината за ендометриоза при различните жени е различна, но и комплексна, със сигурност не може да се твърди, че при вегетарианки не се появяват ендометриозни кисти. аз също не съм пълна вегетарианка, ям пилешко и риба, просто избягвам другите меса. аз лично се зарибих на тази тема след като прочетох това:
Алтернативни лечения
Алтернативните лечения са много: акупунктура, хомеопатията, различните препоръки за начина на хранене и т.н.
Всяка жена трябва сама за себе си да разбере кое помага най-добре:
◦Намалете съдържанието на мазнини (най-вече животинските) в храната си.
Някои жени са забелязали, че когато преминат на вегетарианско хранене, симптомите на ендометриозата намаляват. Ясно е, че мазнините принуждават организма да изработва допълнителни и излишни количества естроген, което затруднява женския организъм да се справи с тежестта на проблема.
◦Употребявайте повече биофлавоноиди.
Откритите в цитрусите, чесъна, лука и много други зеленчуци и плодове биофлавоноиди, са съединения, свързани функционално с витамин С. Освен останалите си полезни качества, те допринасят намаляването на кръвотеченията, укрепвайки капилярните стени.
Специалистите препоръчват всекидневно да се приемат по 1000 мг биофлавоноиди под формата на подходящи таблетки от аптеката.
◦Взимайте витамини от група В. Те са нужни на черния дроб, за да отделя естроген. Препоръчва се всекидневна доза от 50 - 100 мг витамини от група В, а за жените, които употребяват противозачатъчни хапчета - до 300 мг витамин В6. (!!! При продължително приемане на витамин В6 в количество над 50 мг походката може да стане неуверена, а в стъпалата да се чувства отмаляване. Затова го взимайте само под лекарски контрол.)
◦Редовно се занимавайте с някакви физически упражнения - това ще намали риска от ендометриоза в тежката й форма, ще укрепи имунната ви система и ще тушира депресията /странично явление при употребата на някои препарати, които се предписват при ендометриоза/.
◦Възползвайте се от методите на традиционната китайска медицина.
Акупунктурата, акупресурата и китайските билки ще помогнат за облекчаване на болката.
◦Упражнявайте йога и автогенен тренинг.
Други техники на отпускане (релаксация) също са подходящи най-вече за избягване на стреса по време на цикъла. (Матката и ендометриозните кисти реагират особено чувствително на стреса).
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:nWgrdlf-hbYJ:zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html+%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0&cd=3&hl=bg&ct=clnk&gl=bg