0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Излекувани от ендометриоза?
« -: Юли 13, 2010, 20:34:59 pm »
Здравейте, момичета! Ако сред Вас има успели да се справят с тази злокобна болест, моля споделете методите, защото на мен инжекциите не ми помогнаха. Очаквам Ботговорите!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Излекувани от ендометриоза?
« Отговор #1 -: Юли 13, 2010, 22:48:47 pm »
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=2967.0
Темичката е дълга, но е интересна. Има и анкета.

Да, ендометриозата е преодолима! :)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #2 -: Юли 14, 2010, 13:19:05 pm »
Мерси, ще я прегледам, дано там има нещо и за алтернативни методи. Ако все пак някой има какво да сподели за тях, моля, да пише тук! ;)
« Отговор #3 -: Юли 22, 2010, 00:32:46 am »
моля ви кажете какви са тези алтернативни методи. Оперирана съм от ендометриоза. Сега ми предстоят 6 месеца лукрин.А ако след него пак се появи киста?? Умирам от страх.Кажете ако знаете друг начин освен -операция, инжекции и бременност. последното не желая да го опитвам. Имам 1 дете.Благодаря ви предварително.
*
« Отговор #4 -: Юли 22, 2010, 13:22:21 pm »
Здравей, Стаси. И аз съм оперирана и бях 6 месеца на Лукрин. Аз отново имам киста, затова търся алтернативни методи. Виж какво, мила, нека да вярваме, че ти няма да имаш след Лукрина! Иначе, списък с алтернативни методи никой не може да ти даде,но мога да ти кажа аз какво съм премисляла. Разпитвах доста, но така и не открих някакъв сигурен алтернативен метод, който да лекува ендометриоза на 100%. Можеш да се лекуваш дълго с билки, като добър билкар, който винаги помага, все още не съм открила. Успеваемостта за лечение на ендометриоза с акупунктура е например 20-30 %. Никой не ти дава гаранция, защото всеки организъм е индивидуален. Чувала съм за метаболитно лечение също така, което контролира обмяната на веществата. Разгледай във форума и в Интернет, при някой жени е много важна храната, която ядем при ендометриоза, аз например, спрях да ям свинско и огранчавам месото от както си открих ендометриозата. Мисля, че и хомеопатията е един добър метод, който обаче също отнема много време и не дава гаранция за нищо. Можеш да пробваш при енерготерапевти, билки от американски сайтове, хранителни добавки. На мен лекарите ми препоръчват все бременност, макар че съм само на 22 и още не планирам такова нещо. Поздрави!  yahoo_33
*
« Отговор #5 -: Септември 01, 2010, 12:01:40 pm »
при някой жени е много важна храната, която ядем при ендометриоза, аз например, спрях да ям свинско и огранчавам месото от както си открих ендометриозата.

Това при мен не важи. На 16 годишна възраст станах веган за около година не ядях нищо от животински произход, но не издържах дълго и проядох мляко и млечни продукти след около 1 година. Бях вегетарианка 13 години. На 29г ми откриха шоколадовата киста и ме оперираха. И също бях чела при ЕМ е хубаво да се ограничи месото, но доктора който ме оперира ми каза да ям от всичко по малко и с мярка. И в интерес на истината след като ме изписаха проядох месо отново проблема ми е бил в главата да ви кажа... Проядох първо риба и пилешко, но до като бях бременна ми се гадеше от рибата и в момента не ми се дояжда риба. Ям предимно пилешко и телешко и по рядко свинско.

*
« Отговор #6 -: Септември 01, 2010, 12:39:40 pm »
аз винаги казвам, че всеки организъм реагира индивидуално на тези неща ...дори вярвам, че причината за ендометриоза при различните жени е различна, но и комплексна, със сигурност не може да се твърди, че при вегетарианки не се появяват ендометриозни кисти. аз също не съм пълна вегетарианка, ям пилешко и риба, просто избягвам другите меса. аз лично се зарибих на тази тема след като прочетох това:
 :wink:
Алтернативни лечения
Алтернативните лечения са много: акупунктура, хомеопатията, различните препоръки за начина на хранене и т.н.
Всяка жена трябва сама за себе си да разбере кое помага най-добре:

◦Намалете съдържанието на мазнини (най-вече животинските) в храната си.
Някои жени са забелязали, че когато преминат на вегетарианско хранене, симптомите на ендометриозата намаляват. Ясно е, че мазнините принуждават организма да изработва допълнителни и излишни количества естроген, което затруднява женския организъм да се справи с тежестта на проблема.

◦Употребявайте повече биофлавоноиди.
Откритите в цитрусите, чесъна, лука и много други зеленчуци и плодове биофлавоноиди, са съединения, свързани функционално с витамин С. Освен останалите си полезни качества, те допринасят намаляването на кръвотеченията, укрепвайки капилярните стени.
Специалистите препоръчват всекидневно да се приемат по 1000 мг биофлавоноиди под формата на подходящи таблетки от аптеката.

◦Взимайте витамини от група В. Те са нужни на черния дроб, за да отделя естроген. Препоръчва се всекидневна доза от 50 - 100 мг витамини от група В, а за жените, които употребяват противозачатъчни хапчета - до 300 мг витамин В6. (!!! При продължително приемане на витамин В6 в количество над 50 мг походката може да стане неуверена, а в стъпалата да се чувства отмаляване. Затова го взимайте само под лекарски контрол.)

◦Редовно се занимавайте с някакви физически упражнения - това ще намали риска от ендометриоза в тежката й форма, ще укрепи имунната ви система и ще тушира депресията /странично явление при употребата на някои препарати, които се предписват при ендометриоза/.

◦Възползвайте се от методите на традиционната китайска медицина.
Акупунктурата, акупресурата и китайските билки ще помогнат за облекчаване на болката.

◦Упражнявайте йога и автогенен тренинг.
Други техники на отпускане (релаксация) също са подходящи най-вече за избягване на стреса по време на цикъла. (Матката и ендометриозните кисти реагират особено чувствително на стреса).

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:nWgrdlf-hbYJ:zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html+%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0&cd=3&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
« Отговор #7 -: Септември 14, 2010, 13:54:22 pm »
Момичета, аз четох, че млечните продукти също са противопоказни при ендометриоза. В 90% от случаите млякото се взема от крави, докато са бременни т.е. с повишено съдържание на естроген, който директно влиза в нашия организъм с млечните продукти. Още повече, че животинският калции не може да се усвои от организма, само растителния. С други думи млечните продукти май са полезни за децата докато растат, но за вече порастнали хора е добре поне да се ограничават, ако не могат да се изключат напълно.

Аз лично мисля, че редовната всекидневна консумация на млечни продукти, ако не води, то със сигурност усложнява ендометриозата. Това е от моя личен опит. До преди 1 месец, когато ми откриха ендометриозата аз задължително консумирах или сирене, или кашкавал всеки ден и така съм била цял живот. Ендометриозата ми беше почти без симптоми, при това ІV степен и доста сраствания. Аз съм решила да пазя строга диета като изключа месото, млечните продукти, захар, бяло брашно, бял ориз, кафе почти напълно за следващите 8-10 месеца. Мисля, че резултат ще има. Но основната идея доколкото разбирам е да се прочисти черният дроб, след това организмът сам се регулира и при много случаи ендометриозата изчезва.
« Последна редакция: Септември 14, 2010, 13:56:59 pm от Zdrava »
*
« Отговор #8 -: Септември 14, 2010, 14:57:00 pm »
Здравей, Zdrava ... и аз съм чувала това за млечните продукти, но не разбирам с какво точно пречи естрогена, нали ендометриозата не е хормонално заболяване, а по-скоро с неизяснен произход? Поне така твърдят повечето лекари. За кафето, захарта, месото и аз съм чувала, но защо брашно и ориз? А месо, не мислиш ли да ядеш поне рибка, тя е незаменима за организма.
Поздрави  :coffee: :)
« Отговор #9 -: Септември 14, 2010, 21:08:15 pm »
Здравей, Zdrava ... и аз съм чувала това за млечните продукти, но не разбирам с какво точно пречи естрогена, нали ендометриозата не е хормонално заболяване, а по-скоро с неизяснен произход? Поне така твърдят повечето лекари. За кафето, захарта, месото и аз съм чувала, но защо брашно и ориз? А месо, не мислиш ли да ядеш поне рибка, тя е незаменима за организма.
Поздрави  :coffee: :)

Доста се порових и продължавам да търся информация за ендометриозата. Мисля си, че има някакъв хормонален дисбаланс при ендометриозата с доминиране на естрогена. Това са си мои теории. Четох, че много момичета се оплакват от ЛУФ синдром при наличие на ендо. А ЛУФ синдрома май се дължи на хормонален дисбаланс също. Мислех си дали е добра идея да пуснем нещо като анкета, анонимна разбира се с въпроси кой какви храни предимно консумира и дали има наднормено тегло. Килограмите в повече обикновено също се дължат на хорморален дисбаланс. А наличието на подкожни мазнини води до повече производство на естрогени, високото ниво на естрогени пък май води до напълняване. Общо взето нещо като един омагьосан кръг се получава. Именно поради съдържанието на мазнини и то лоши месото не се препоръчва. Още повече че в днешно време тъпчат животните с хормони, за да растат по-бързо и съответно да се правят пари по-бързо, но за сметка на клиента. Рибата е полезна знам, особено сьомгата, но и при нея не можем да сме сигурни колко чист продукт е. Имат си специални ферми за риба и е под въпрос с какво ги хранят и тях. Така че да се избягват месата май е най-доброто решение.

Относно бялото брашно има мнения, че пшеницата по някакъв начин също усложнява ендометриозата т.е. консумацията на тестени храни. Изследвания там показват, че когато пшеницата се елиминира от диетата на жени с ендометриоза, болките от ендо изчезват. Препоръчват се пълнозърнест черен хляб без мая, черен ориз, зрял боб, леща, елда и прочие.

Тук слагам връзки за някои сайтове и книги, които мисля, че биха могли да ви бъдат полезни.

http://www.endo-resolved.com/

Recipes for the Endometriosis Diet – Carolyn Levett

Women’s Encyclopedia of Natural Medicine – Tori Hudson

http://www.empowher.com/endometriosis/content/why-it-important-decrease-estrogen-when-treating-endometriosis-dr-hudson-video

Dr. Tori Hudson:
We are pretty certain that estrogen has a stimulating effect on endometriosis. We’re not saying it’s the cause necessarily, but we know it has an influence. We think there are multiple potential causes of endometriosis and in any one woman, she might add the whole 6 or 7 theoretical causes, what might be applied for her might be 1 or 2 or 3 of those 6, not necessarily all those 6, but we know that in all of those 6 or 7 theoretical causes that estrogen has an influence in stimulating the growth.
But no matter what, we think not only is estrogen having a stimulating effect but there is this background of immune imbalance or disruption that has also occurred.
*
« Отговор #10 -: Септември 15, 2010, 12:08:11 pm »
Наскоро си направих хормонални изследвания, но всичките ми хормони бяха в норма. Интересното е, обаче, че сама отидох и се молих да ми ги изследват, никой лекар не ми препоръча да го направя. Даже ме разубеждаваха и в крайна сметка не ми изследваха естрогена...но нямаше какво да кажа, едва се бяха навили да ми ги изследват. Мхм за животните съм абсолютно съгласна и знам, че е така, което е мн жалко. Както е отбелязано ендометриозата е силно свързана и с имунната система на жената, някои изследователи твърдят,(най-вече от Германия)че тя е и автоимунно заболяване. Очудвам се, че е възможно и рибата да блъскат с такива неща, но в наши дни за пари какво ли не се прави.
Благодаря ти за линковете! Дано са от полза на мн момичета.
*
« Отговор #11 -: Септември 15, 2010, 12:53:41 pm »
Изникна ми само един въпрос, в такъв случай, след вси4ко, което знаем за хормоните и ендото, не е ли вредно за жени болни от ендометриоза да се пият противозачатъчни?  8O
« Отговор #12 -: Септември 21, 2010, 13:21:45 pm »
Какво значи вредно, когато лекар ти изпише и е взел предвид твоето състояние. Макар да не плануваш забременяване, моя съвет е да се консултираш със специалист от клиника по стерилитет, защото един ден и ти ще поискаш да си майка.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
« Отговор #13 -: Септември 22, 2010, 16:46:38 pm »
Да, лекар ми ги изписа. Зададох въпроса във връзка с разгорялата се дискусия, ледена луна. Може би за противозачатъчни, наистина при наличие на ендометриоза е хубаво да се консултирам с лекар от клиника по стерилитет. И да, ще посикам да стана майка, не мисля, 4е това, че искам сега да взимам противозачатъчни, означава обратното.
« Отговор #14 -: Септември 23, 2010, 06:05:30 am »
Не правилно си ме разбрала, точно защото съм сигурна, че един ден ще поискаш да си майка, те съветвам да се обърнеш към лекар, който ще работи с теб в дългосрочен план.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
« Отговор #15 -: Октомври 07, 2010, 23:24:25 pm »
saf, виждам, че си направила много добро проучване и според мен както причините, така и лечението трябва да е комплексно. Искам само да те окуража, защото и аз преминах пре същите вълнения и мисля, че си на прав път. След лапароскопията, на която само ми махнаха 2 кисти, започнах золадекс за 6 месеца. На 5 месец реших да спра дотук и парите за 6 инжекция ги дадох за акупунктура в кабинет за източва медицина (те съчетават с японски масаж и лазертерапия) но само един курс направих, освен това пих Фертилейд също 1 месец. Също започнах да ходя на йога за релакс (напрежението за нес не е малко особено след гадните инжекции), открих с изненада че има асани за балансиране на репродуктивни органи. Не занм от какво, но явно имаше ефект, поне засега, дай боже всичко да е наред до края.
Пожелавам скорошно забременяване на всички и победа над тайната гадна болест  :goodluck:
*
« Отговор #16 -: Октомври 14, 2011, 20:19:05 pm »
Сами, ти в кой кабинет за източна медицина си била тогава, аз бях в "Здравец", в София.  osi_17